Minicursus Merlot: Merlotkenner in een dag!

inspiration-image

Artikel

Het is misschien wel de beroemdste druif: de merlot. Deze veelzijdige druif geeft volle, geurige wijnen en is oorspronkelijk afkomstig uit de Franse Bordeauxstreek. Maar wat weet jij eigenlijk over merlot? Lees hier alles over deze druif, en word in een mum van tijd een expert!

Laten we even beginnen met wat feitjes: de merlot is een vrij grote druif en is ook nog eens de meest aangeplante ter wereld. Deze heerlijke druiven hebben aroma’s van zwart fruit en laurier. Door het lage gehalte van kleurstof en tannines is de merlot wijn in zijn jonge jaren relatief licht van kleur. Oh, en wist je dat merlot ook heerlijk te combineren is bij je diner? Vanwege zijn souplesse is de merlot een prima wijntje dat bij bijna al je gerechten past.

 

Oorsprong van de merlot 

De meeste merlotwijnen zijn (net als vele andere wijnen) afkomstig uit Bordeaux, en worden gemaakt van bijna 100% puur merlotsap. Op en rond de heuvel van Saint-Emilion maar ook op koele kalk- en kleiachtige gronden van Pomerol wordt de merlot nog steeds verbouwd. Deze unieke grond waarborgt de smaakkwaliteit en bewaarbaarheid van de druif waar wij zo gek op zijn! Hoewel deze wijngaarden enorm verschillen qua bodemsamenstelling en ligging ten opzichte van de zon, hebben ze 1 belangrijke overeenkomst: in allen is de merlot de belangrijkste druif.

Merlot wijnen van topkwaliteit komen dus vooral uit de Bordeaux, maar tegenwoordig wordt de druif ook in veel wijngaarden in Italië, Zuid-Afrika, Zuid-Amerika (met name Chili), Nieuw-Zeeland en Australië aangeplant. Daarnaast worden er ook veel van andere beroemde wijnen, zoals de Saint-Emilions en Pomerols voor een groot deel van merlot gemaakt.

Merlot-aanraders

Frankrijk: Arrogant Frog
 

Bekijk meer merlot wijnen

 

Blenden voor complexere smaken

Met blenden, ook wel assembleren genoemd, wordt bedoeld dat er meerdere druivenrassen worden gebruikt bij het produceren van een wijn. Blenden geeft de wijnmaker een bepaalde vrijheid en gebeurt bijvoorbeeld ook uitgebreid in het productieproces van champagne. Assemblage zorgt ervoor dat verschillende eigenschappen van wijnrassen gecombineerd worden om zo bijvoorbeeld meer balans, diepgang of complexiteit te creëren.

Hoewel de merlotdruif prima doorgaat als ‘solist’, worden druifsoorten vaak met elkaar gemengd. Een populaire blend is merlot met cabernet sauvignon, ook een typische Bordeaux-druif. Wereldwijd wordt deze ‘Bordeauxblend’ vaak toegepast omdat deze druifsoorten elkaar perfect aanvullen: de Merlot voegt souplesse en zachtheid toe, de cabernet sauvignon structuur.

 

Sappig en soepel met donker fruit

De merlotdruif heeft de volgende eigenschappen:

  • Relatief groot
  • Vrij hoog suikergehalte
  • Een dunne schil

Daarnaast zijn deze druiven vroeg in het seizoen rijp, wat ze sappiger en soepeler maakt dan bijvoorbeeld de cabernet sauvignon. De dunne schil zorgt voor minder tannines. Tannines, ook wel looizuur genoemd, zijn chemische verbindingen die invloed hebben op de smaak, kleur en structuur van de wijn. Door de weinige tannines hebben merlot wijnen in hun jonge jaren een heldere kersenrode kleur, wat na een aantal jaar verkleurt tot warm bruinrood. Ook geeft de merlotdruif een heerlijke smaak: denk aan pruimen, kersen, bessen, laurier en soms chocolade. Bij rijping krijgt de wijn weer andere smaken, zoals aardse aroma’s van truffel. Bij rijping op eikenhouten vaten of gebruik van houtstaven krijgt de wijn vanille-aroma’s mee en in Chileense en Zuid-Afrikaanse merlots proef je soms duidelijk geroosterde tonen. Merlot wijn heeft dus eigenlijk alles wat je je maar kan wensen: voluptueus, indrukwekkend met sexy complexe aroma’s.

 

Wat doet het klimaat met de smaak van de merlot wijn?

Hoe warmer het klimaat, hoe meer alcohol en hoe minder zuren de wijn bevat. In merlot wijnen uit warmere klimaten (Australie, Zuid-Afrika, Chili, Argentinië) proef je pruimen en het vlezige van zwarte kersen. Deze wijnen zijn vrij soepel van smaak met ronde tannines.

In een kouder klimaat bevat de wijn een hogere zuurgraad en vaak minder alcohol. Merlot wijnen uit koelere klimaten smaken frisser en sappiger. Hier herken je vaak het fruitige van rode bessen in. De wijn heeft meer zuren en beter proefbare tannines.


Invloed van wijnbouw en vinificatie

Wanneer de merlot veel gesnoeid wordt en er dus minder druiven worden meegenomen in het wijnproces, zorgt dit voor meer smaak per druif en meer concentratie in de wijn.

Bij het laten rijpen van de wijn geldt hoe nieuwer de vaten, hoe meer smaakafgifte van het hout. Professionele wijnmakers laten de wijn meerdere jaren rijpen. Een snellere optie is het toevoegen van houtsnippers voor souplesse en vanille-elementen.


Bij welk gerecht smaakt Merlot wijn het lekkerst?

Merlot is een fantastisch wijntje op zichzelf, maar wist je dat merlot ook super is te combineren is met gerechten? Let hierbij wel op welk type merlot je in je glas hebt! In merlots uit koudere klimaten komt namelijk het fruitige van rode bes met meer zuren naar voren. Ze kunnen in verhouding tot merlots uit warmere klimaten nog flink wat tannines hebben. Daarnaast zijn merlot wijnen uit warmere klimaten ronder, zwoeler en romiger van smaak en zeer makkelijk te combineren met veel gerechten. Denk aan romige kazen, bij kip, kalkoen, varkens- of kalfsvlees.


Geen inspiratie? Deze recepten combineren heerlijk met je merlot wijntje:

Mochten deze recepten je nog niet verleid hebben, maak je geen zorgen. We hebben gelukkig nog meer dan 500 andere recepten in de aanbieding! Wij zeggen: eet smakelijk en proost! Je bent nu een echte merlotkenner.