Minicursus Merlot: Merlotkenner in een dag!

inspiration-image

Artikel

De Merlot is een veelzijdige druif, die volle geurige wijnen geeft. Dit druivenras komt oorspronkelijk uit de Franse Bordeauxstreek. Wist je dat de Merlot een vrij grote druif is en dat het de meest aangeplante druif ter wereld is?

Merlots hebben aroma’s van zwart fruit en laurier. Door het lage gehalte van kleurstof en tannines is de Merlot wijn in zijn jonge jaren relatief licht van kleur. Doordat Merlot een soepele wijn is, is hij gemakkelijk met gerechten te combineren.

 

Oorsprong van de Merlot 

Wijn van de oorspronkelijk afkomstige druif uit de Bordeaux wordt voor bijna 100% van Merlotsap gemaakt. Ook veel van de beroemde Saint-Emilions en Pomerols worden voor een groot deel van Merlot gemaakt. Op en rond de heuvel van Saint-Emilion liggen de wijngaarden. Ze verschillen enorm qua bodemsamenstelling en ligging ten opzichte van de zon, maar in alle wijngaarden is de Merlot de belangrijkste druif. Ook op koele kalk- en kleiachtige gronden van Pomerol wordt de Merlot nog steeds verbouwd. Deze gronden waarborgen de smaakkwaliteit en bewaarbaarheid van de druif. De Merlot wijnen van topkwaliteit komen vooral uit de Bordeaux, maar tegenwoordig wordt de druif ook in veel wijngaarden in Italië, Zuid-Afrika, Zuid-Amerika (met name Chili), Nieuw-Zeeland en Australië aangeplant.

Merlot-aanraders

Frankrijk: Arrogant FrogLa Palma Reserva
 

Bekijk meer Merlot wijnen

 

Blenden of niet blenden?

Met blenden, ook wel assembleren genoemd, wordt bedoeld dat er meerdere druivenrassen worden gebruikt bij het produceren van een wijn. Blenden geeft de wijnmaker een bepaalde vrijheid. Er kunnen zo namelijk verschillende eigenschappen van wijnrassen gecombineerd worden om bijvoorbeeld meer balans, diepgang of complexiteit te creëren. Hoewel de Merlot heel goed als ‘solist’ kan dienen, worden druifsoorten vaak met elkaar gemengd. Een populaire blend van de Merlot is die met de Cabernet Sauvignon, ook een typische Bordeaux-druif. Niet alleen in de Bordeaux, maar wereldwijd wordt deze ‘Bordeauxblend’ vaak toegepast omdat de Merlot en Cabernet Sauvignon elkaar zo goed aanvullen. De Merlot voegt souplesse en zachtheid toe, de Cabernet Sauvignon structuur.

 

Sappig en soepel met donker fruit

De Merlot groeit goed en is vroeg in het seizoen rijp. Het is een relatief grote druif met een vrij hoog suikergehalte. Daarnaast heeft de Merlot druif een dunne schil. Dit maakt de Merlot wijnen sappiger en soepeler dan de Cabernet Sauvignon en de dunne schil zorgt voor minder tannines. Tannines, ook wel looizuur genoemd, zijn chemische verbindingen die invloed hebben op de smaak, kleur en structuur van de wijn. Vanwege de weinige tannines hebben Merlot wijnen in hun jonge jaren een helder kersenrode kleur, naar een aantal jaar wordt dit warm bruinrood. De aroma’s zijn verleidelijk met pruimen, kersen, bessen, laurier en soms chocolade. Bij oudering krijgt de wijn aardse aroma’s van truffel. Bij rijping op eikenhouten vaten of gebruik van houtstaven krijgt de wijn vanille-aroma’s mee en in Chileense en Zuid-Afrikaanse Merlots proef je soms duidelijk geroosterde tonen. Merlot wijn is voluptueus, indrukwekkend met sexy complexe aroma’s.

 

Wat doet het klimaat met de smaak van de Merlot wijn?

Hoe warmer het klimaat is hoe meer alcohol en hoe minder zuren de wijn bevat. In Merlot wijnen uit warmere klimaten (Australie, Zuid-Afrika, Chili, Argentinië) proef je pruimen en het vlezige van zwarte kersen. Deze wijnen zijn vrij soepel van smaak met ronde tannines.

In een kouder klimaat bevat de wijn een hogere zuurgraad en vaak minder alcohol. Merlot wijnen uit koelere klimaten smaken frisser en sappiger. Hier herken je vaak het fruitige van rode bessen in. De wijn heeft meer zuren en beter proefbare tannines.

 

Invloed van wijnbouw en vinificatie

Wanneer de Merlot veel gesnoeid wordt en er dus minder druiven worden meegenomen in het wijnproces, zorgt dit voor meer smaak per druif en meer concentratie in de wijn.

Bij het laten rijpen van de wijn geldt hoe nieuwe de vaten, hoe meer smaakafgifte van het hout. Professionele wijnmakers laten de wijn meerdere jaren rijpen. Een snellere optie is het toevoegen van houtsnippers voor souplesse en vanille-elementen.

 

Bij welk gerecht smaakt Merlot wijn het lekkerst?

De Merlot wijnen uit warmere klimaten zijn ronder, zwoeler en romiger van smaak. Deze wijnen smaken goed bij hele romige kazen, bij kip, kalkoen, varkens- of kalfsvlees. Natuurlijk zijn de wijnen meestal ook heel geschikt om zo te drinken, zonder iets erbij te eten.  Je hebt een mooie fles Merlot aangeschaft en wat nu? In Merlots uit koudere klimaten komt het fruitige van rode bes met meer zuren naar voren. Ze kunnen in verhouding tot Merlots uit warmere klimaten nog flink wat tannines hebben (maar nooit zoveel als in de Cabernet Sauvignon). Deze wijnen zijn daarom het lekkerst bij het eten. Combineer de wijn bijvoorbeeld met gebraden rood vlees of Hollandse belegen kazen.

Gefeliciteerd, je bent nu een echte Merlotkenner!