Spanje: Valdepeñas

inspiration-image

Artikel

Wijn uit Valdepeñas, Spanje

Grenzend aan het zuiden van het grootste productiegebied van Spanje, La Mancha, ligt de DO Valdepeñas. Valdepeñas is een relatief klein gebied en wordt bijna helemaal omsloten door La Mancha. Het klimaat dat er heerst is vergelijkbaar met dat van La Mancha. De zomers zijn extreem droog en heet, met temperaturen die kunnen oplopen tot 40°C. In de ijzig koude winters zakken de temperaturen tot ver onder het vriespunt (soms wel -10°C).

De wijngaarden van Valdepeñas liggen op een hoogte van ongeveer 700 meter boven de zeespiegel. De gaarden zijn mooi gelijkmatig aangelegd, zodat het eenvoudig is om machinaal te oogsten. Net als in La Mancha groeit de witte airén-druif goed in dit extreme continentale klimaat. Ongeveer 65% van de wijngaarden is beplant met deze hittebestendige druif. De belangrijkste blauwe druif is de tempranillo, die hier ook wel cencibel wordt genoemd. Daarnaast worden er steeds meer internationale druiven aangeplant, waaronder cabernet sauvignon.

Valdepeñas staat van oudsher bekend om een bijzondere wijn, de zogenaamde aloque of clarete, die gemaakt wordt van een mengsel van witte en blauwe druiven. Maar de rode tempranillo-wijnen zijn veruit de beste die de streek produceert. Tempranillo’s uit dit gebied zijn heerlijk zacht van smaak, met rijpe aroma’s en een hint van vanille. Vooral de reserva’s en gran reserva’s zijn van topkwaliteit. Deze wijnen kunnen prima rijpen op de fles.