Whisky uit Campbeltown

Schotland telt vele kleine en grote distilleerderijen, elk met hun eigen verhaal en productieproces. Dit maakt dat de whisky's vaak een totaal andere smaak hebben en dat de smaken van elke regio duidelijk te proeven zijn. Een bekende Schotse whisky regio is Campbeltown. De ligging is aan zee en dat proef je! Meer over Campbeltown whisky lees je hieronder, of ga gelijk proeven!

Campbeltown

Kenmerken Campbeltown whisky: vol en pittig

De Campbeltown whisky’s worden geproduceerd in het zuidwesten van Schotland, op het schiereiland Mull of Kintyre. Aan zee dus, en dat proef je. Door de nabijheid van de zee bezitten ze een opvallend zilt karakter. De whisky’s uit Campbeltown zijn, in tegenstelling tot veel andere Lowland whisky’s, single malts. Ze zijn behoorlijk vol en pittig van smaak. 

Geschiedenis van Campbeltown

Het afgelegen schiereiland was ooit een paradijs voor illegale whiskystokerij. In de 19e eeuw werd het, met een overvloed aan lokale gerst, turf en een eigen steenkolenmijn, een van de eerste centra van de whisky-industrie. Aan het eind van de 19e eeuw waren er meer dan 20 distilleerderijen actief. In de loop der jaren is dit aantal aanzienlijk gedaald.


Een bijzondere Campbeltown whisky is Springbank. De onafhankelijke Springbank distilleerderij (sinds 1828) is het oudste whisky producerende familiebedrijf van het eiland. De whisky’s van Springbank worden al generaties lang handgemaakt volgens oude traditionele productiewijzen.

Wat zijn de Schotse whisky regio’s?

Schotland telt, naast Campbeltown, nog 4 bekende whisky regio’s. Meer lezen over de verschillende regio’s? Lees dan de artikelen over de Highlands, Lowlands, Speyside en Islay. De Islands wordt ook vaak beschouwd als apart regio, maar is officieel onderdeel van de Highlands.

Elk van deze regio brengt een eigen whisky’s voort, die zich kenmerken door een eigen en unieke smaak. Allemaal lekker en verschillend. Genoeg te proeven dus! Alvast beginnen?