Van tripel tot stout: Alle speciaalbier soorten

Het is je vast niet ontgaan dat speciaalbieren hot zijn. Al je biervrienden hebben hun normale pils in de koelkast verruild voor bieren waar jij misschien het bestaan niet van af wist. Dat is niet zo gek: er zijn tegenwoordig meer dan 2000 speciaalbieren op de markt: in alle soorten en maten. Logisch dat je die niet allemaal kent, dat verwachten wij ook niet van je. Wij maken je wegwijs in de speciaalbier gekte, beginnend met de meest voorkomende soorten.

Iedere brouwerij heeft zijn eigen stijl en werkwijze waardoor geen enkel speciaalbiertje hetzelfde is. Zo zijn er bijvoorbeeld zoete, bittere, fruitige, soepele en krachtige speciaalbieren te verkrijgen. Deze bieren verschillen allemaal door de smaken die worden toegevoegd, hoe het bier gegist wordt en hoeveel hop er wordt gebruik. Nog niet zo bekend met deze termen? Lees dan eerst nog even alles over hoe bier gebrouwen wordt.


1. Oud bruin bier

Oud bruin is de benaming voor twee zeer verschillende donkere biersoorten die in Nederland en in België worden gebrouwen. In Nederland is oud bruin bier donkerbruin, vaak erg zoet bier met een laag alcoholpercentage. Vlaams oud bruin is een bier dat bij rijping in eikenhouten vaten, vaak de gewenste melkzuurinfectie krijgt. Waardoor het bier een wat zurige smaak krijgt. Dezelfde naam, twee totaal verschillende werelden.

2. Dubbel bier

Je denkt dat je dubbel ziet, maar je merkt er niks van! Dubbel bier is een bier dat twee keer (dubbel) vergist is. Eerst vindt er een bovengisting plaats, bij een temperatuur van 15 tot 25 graden Celsius. Na de eerste gisting vindt er nog een gisting plaats op de fles. Qua kleur kenmerkt dubbel bier zich door zijn mooie donkere kleur: van middelbruin tot donkerblond. Het dubbel bier is zoeter dan enkel bier en heeft over het algemeen een wat zachtere en mattere smaak.

3. Blond bier

Deze mooie goudgele lokken worden steeds populairder. Blond bier is behoorlijk stevig en heeft meestal een hoger alcoholpercentage dan pils. De voornamelijk Belgische blonde bieren hebben een mooie, helder goudgele kleur en een fris witte schuimkraag. De smaak van een blond bier is over het algemeen soepel en is niet heel uitgesproken. Er bestaan verschillende stijlen blond bier waaronder IPA. 


4. IPA bier

Het bijzondere kindje: India Pale Ale (IPA) is een bierstijl binnen de categorie Pale Ale. Het wat hogere alcoholpercentage is niet datgene wat dit bier bijzonder maakt. Het magische toverwoord wanneer je het over IPA’s hebt is hop! Hop is de plant die zorgt voor de bittere smaak van bier. Er zit in IPA’s veel meer hop dan in andere bieren. Dit zorgt ervoor dat IPA’s enorm lekker ruiken en de smaak behoorlijk bitter is. Lees hier alles over IPA bier. 

(25 stemmen)
1.19 p. fles

1 Review

(30 stemmen)
2.89 p. fles

1 Review

(4 stemmen)
1.49 p. fles

5. Kriek bier

De zure appel van de familie. Of moeten we zeggen zure kersen? Kriekbier wordt gemaakt van het langst bestaande bierstoort: lambiek. Kriek wordt bereid door zure kersen (krieken) of frambozen toe te voegen aan de houten vaten waarin lambiek wordt gegist. Zuur, is dat wel lekker? Jazeker: door deze methode is kriek een elegant bier, friszuur met een fruitig aroma. Traditioneel is kriekenlambiek een zomerbier, dat men drinkt uit een bolglas.


6. Saison bier

Vive la France! Saison is het Franse woord voor seizoen omdat dit een seizoensbier was. Dit bier werd oorspronkelijk door de boeren gebrouwen in de winter om gedronken te worden door de seizoensarbeiders in het oogstseizoen. Hedendaagse saison-bieren worden het gehele jaar door gebrouwen en niet enkel meer in Wallonië. De meeste bieren zijn goudblonde tot amberkleurige bieren en hebben een alcoholpercentage tussen 5% en 6,5%.


7. Tripel bier

Een biertje met een mysterieuze naam. De oorsprong van de term is onbekend, hoewel de belangrijkste theorie is dat het op de een of andere manier de kracht van het bier aangeeft. Een tripel is een meestal goudkleurig en zeer zwaar bovengistend bier met hergisting in de fles. De kleur varieert tussen amber en blond. Tripels bevatten een typische sterk moutige, maar ook licht zoete smaak. Door het toevoegen van suiker ligt het alcoholpercentage tussen de 7 en 11%.

8. Weizenbier

Jawohl, we hebben een Duitser in de lijst! Weizenbier is een tarwebier van Zuid-Duitse oorsprong. Dit bier moet minimaal 50 procent tarwemout bevatten, waardoor het een extra volle schuimkraag krijgt. Het troebele bier is bleekgeel tot blond van kleur en het heeft een frisse, lichtzurige en volmondige smaak. Wat naam betreft zou je vermoeden dat het van oorsprong Belgische witbier en het Duitse weizenbier ongeveer hetzelfde zijn, maar toch is er een duidelijk verschil. In weizenbier wordt minder hop gebruikt, waardoor de smaak minder bitter is, en worden er geen kruiden toegevoegd.


9. Witbier

Witbier heeft als basis behalve tarwemout ook gerstemout. Daarnaast bevat witbier dus verschillende kruiden, vaak koriander en schillen van citrusvruchten, zoals citroen of sinaasappel. Het wordt niet gefilterd, waardoor het enigszins troebel blijft.  Het heeft een karakteristieke bleekgele kleur, fruitigheid en een frisse smaak. Witbier is een bier dat het hele jaar door gebrouwen en verkocht wordt. 

10. Stout

Trek die stoute schoenen maar aan. Donker, bijna zwart bier met een sterk gebrande en geroosterde smaak: dat is onmiskenbaar een stout. Het is bovengistend bier, met een fruitige, licht zure smaak en een zeer romige schuimkraag. Het aroma daarvan doet denken aan gebrande koffiebonen. Stout is niet te zwaar en daardoor een prima aperitief. Dit bier komt vooral uit Ierland en Londen. Guinness is een bekende Stout.

Geen biersoorten

Natuurlijk zijn er nog veel meer speciaalbier soorten dan bovenstaande 10. Echter, er zijn er ook een aantal die vaak onterecht worden gezien als biersoorten. Voorbeelden hiervan zijn abdijbier, trappistenbier en amber bier. Trappisten bier is bier dat door trappisten, monniken, wordt gebrouwen. Het is dus geen biersoort, zoals vaak wordt gedacht, maar een omschrijving van de herkomst. Hetzelfde geldt voor abdijbier: dit bier wordt door de paters van een abdij gebrouwen. Tot slot amber bier. In tegenstelling tot wat het doet vermoeden, verwijst het woord "amber" niet naar de biersoort, maar slaat het enkel op de kleur van het bier, amberkleurig dus.

Bierliefhebbers van nu willen genieten van het moment. En dat kan! Met de huidige bier diversiteit kan perfect ingespeeld worden op elk seizoen, gerecht of moment. Wij zetten hieronder alvast een aantal mooie speciaalbieren voor je klaar, maar kijk eens in onze shop. Er is zoveel te ontdekken! Je kunt nu in de kroeg met gemak 10 soorten speciaalbier opnoemen. Nog meer weten over bier? Lees dan één van onze andere artikelen:

Alles over speciaalbier >

Geschiedenis van bier >

Bier brouwen in 7 stappen >

Populaire speciaalbieren:

6 Reviews

(36 stemmen)
1.59 p. fles
(5 stemmen)
1.89 p. fles
(24 stemmen)
1.59 p. fles

2 Reviews

(7 stemmen)
1.29 p. fles

4 Reviews

(46 stemmen)
1.69 p. fles