Zomerbier: lichte frisse bieren om uit te proberen

inspiration-image

Artikel

Zon, zomer en terras: daar hoort witbier bij! Hoe hip zo’n lekker fris glas tegenwoordig ook is, witbier heeft een lange traditie.

Onder speciaalbier verstaan we ieder biertje dat geen pilsner is. De opmars van speciaalbier begon met de opkomst van de zogenoemde ‘gastro pubs’ in Londen: informele eetcafés waar je hoge kwaliteit ‘pub food’ eet. Denk aan culi-hamburgers met handgesneden friet of ‘fish and chips’ met verse kabeljauw. Dit alles wordt geserveerd met ambachtelijke speciaalbieren van locale brouwers of zelfs limited-edition bier van grote brouwers. De hype was geboren toen zelfs topkok Ferran Adrià een speciaalbier liet brouwen om in zijn toenmalige restaurant El Bulli te schenken. Er gingen meer sommeliers overstag en tegenwoordig bestaan er zelfs biersommeliers, die de heel specifieke smaken van bier combineren met culinaire hoogstandjes. Ook thuis wordt er steeds vaker speciaalbier gedronken. Vooral wijndrinkers die behoefte hebben aan meer variatie proberen van alles uit.

Witbier met asperges

De meeste speciaalbieren hebben (naast andere smaken) veel bitters en zuren. Juist dat maakt het combineren met eten zo interessant. Behalve de smaak helpt het koolzuur mee. Vooral bij vette en zure gerechten werkt het verfrissend. Zo kan een fris en licht witbier uitstekend bij visgerechten of witte asperges. Ook Aziatische gerechten die gekruid zijn met koriander, knoflook en gember gaan goed samen met een witbier. Je kunt het witbier zelfs gebruiken in de saus of marinade.

‘Geniet bier’

Van alle speciaalbieren is witbier het zomerbier bij uitstek. Dit type bier stamt uit de middeleeuwen en werd speciaal gebrouwen als dorstlesser voor landarbeiders die ’s zomers onder de hete zon moesten werken. Witbier is vaak een beetje troebel omdat het
ongefilterd is. De ingrediënten zijn behalve gerstemout ook tarwemout. In veel Belgisch witbier (en ook in de meeste Nederlandse witbieren) maken de brouwers gebruik van kruiden (koriander) en schillen van citrusvruchten. Hierdoor krijgt het bier de frisse citrussmaak waardoor het zo’n ideale dorstlesser is. Een variant op het witbier is rosébier. Dat is witbier met frambozen of grapefruit, krieken (kersen) of veenbes. Rosébier is een leuk alternatief voor de fervente rosé(wijn)drinkers en mild voor beginnende bierdrinkers. Een uitstekende compagnon bij de BBQ! Wel blond, maar zwaarder is de Duvel. Met een alcoholpercentage van 8 is dit een echt ‘geniet-bier’ en zoals de naam al aangeeft ook een echte ‘duvel’. Het is een bier met een enorme schuimkracht, dus probeer hem niet uit te schenken in een gewoon bierglas. Gebruik een tulpvormig glas, zodat het bier de ruimte krijgt.Ook leuk om te lezen: