Recept en inspiratie Moscow Mule cocktail

Sinds 1941 is de Moscow Mule een klassieker en is hij niet meer weg te denken uit z'n koperen mok. Wodka en gemberbier vormen de basis van deze heerlijk verfrissende cocktail. De naam heeft een Russisch tintje maar de Moscow Mule is gek genoeg bedacht in Amerika. Wil je hem zelf maken? Hieronder het recept!

Het Moscow Mule recept

Ingrediënten

  • 45 ml wodka
  • 120 ml gemberbier
  • 1/2 tl Angostura bitters
  • 1⁄2 limoen in 2 partjes
  • Ijs

Zo maak je 'm 

  1. Vul een koperen mok met ijsblokjes
  2. Schenk de wodka erbij
  3. Knijp de 2 partjes limoen uit boven de mok en bewaar ze apart
  4. Doe de Angostura bitters in de mok
  5. Vul aan met gemberbier en roer goed door. Gebruik de partjes limoen als garnering

Kijken hoe je 'm maakt? Bekijk het filmpje van Tess!

Herkomst van de Moscow Mule

De Moscow Mule cocktail werd uitgevonden in 1941 door John Martin van Smirnoff Vodka, Sophie Berezinski van de Moscow Copper Co en Jack Morgan, president van Cock 'n' Bull Products (gemberbier producent).

Overgebleven drank

Maar er wordt ook gespeculeerd dat niet Martin, Berezinski en Morgan de Moscow Mule hebben ontdekt maar Wes Price, de hoofdbarman van Jack Morgan. De cocktail werd geboren uit de noodzaak om de kelder leeg te halen met drank die niet verkocht. Smirnoff Vodka en gemberbier waren twee van deze dranken. En zo werden ze gemixt tot de Moscow Mule.

Smirnoff Vodka + gemberbier+ 2000 koperen mokken = Moscow Mule

Toen de Moscow Mule cocktail een succes bleek te zijn is Martin het land doorgetrokken om Smirnoff Vodka te verkopen en tegelijkertijd de Moscow Mule te promoten. Omdat Berezinski af moest van een groot aantal koperen mokken werden deze gebruikt als promotiemateriaal. Martin vroeg aan bartenders om op de foto te gaan met de speciale koperen mok en een fles Smirnoff Vodka. Hier werden dan polaroids van gemaakt voor de verdere promotie. En nog steeds is de koperen mok dé manier om je Moscow Mule te drinken. 

Top 3 Moscow Mule variaties

De Moscow Mule cocktail is al een klassieker sinds 1941. Ook al doet de naam anders vermoeden; deze cocktail komt niet uit Rusland. Hij is namelijk bedacht in Amerika. Zijn naam dankt hij aan de koperen mokken waaruit de Moscow Mule gedronken wordt. De officiële mokken komen uit de Moscow Copper Co fabriek in Rusland. Fan van de Moscow Mule? Dan vind je deze drie cocktails ook geweldig. En net zo simpel te maken.

Spicy Mule 

Ingrediënten

  • 60 ml wodka
  • 15 ml sinaasappellikeur (zoals Grand Marnier of Cointreau)
  • 120 ml gemberbier
  • 1/6 Jalapeño peper
  • 30 ml limoensap
  • Ijs

Zo maak je 'm 

  1. Snijd de jalapeño peper fijn en doe dit in een koperen mok
  2. Voeg de limoensap en sinaasappellikeur hieraan toe
  3. Doe het ijs ook in de mok en roer het geheel goed door
  4. Schenk als laatste de gemberbier en wodka hierbij 

Nu kun je lekker genieten van deze spicy cocktail!


Garden Mule

Ingrediënten

  • 60 ml wodka
  • 120 ml gemberbier
  • 30 ml limoensap
  • Een handje blauwe bessen
  • 4 plakjes komkommer
  • 6 blaadjes munt
  • Ijs

Zo maak je 'm 

  1. Doe de blauwe bessen, komkommer en muntblaadjes in een cocktail shaker
  2. Schud totdat het een sappig geheel is
  3. Voeg het ijs, de wodka en de limoensap toe
  4. Schud het geheel 15 seconde
  5. Schenk dit, zonder de grote stukken, in een koperen mok
  6. Voeg wat ijs en de gemberbier toe

Cheers!


Mexican Mule

Ingrediënten

  • 60 ml tequila
  • 180 ml gemberbier
  • 1 limoen in 4 partjes
  • Ijs

Zo maak je 'm

  1. Vul een koperen mok met ijs
  2. Knijp de limoen uit boven de mok en bewaar de uitgeknepen partjes
  3. Schenk de tequila en gemberbier hierbij
  4. Roer het geheel goed door
  5. Voeg de 4 uitgeknepen partjes limoen toe als garnering

Makkelijk maar lekker! 

Nog meer Moscow Mule

Krijg jij ook nooit genoeg van de Moscow Mule? Er zijn nog veel meer manieren om te variëren. Van de Dutch Mule tot de Gin Gin Mule, je vindt ze hier! 

Wat is wodka?

Vodka of wodka is eigenlijk niet meer dan water en pure alcohol op basis van rogge, aardappel of mais. Resultaat: een neutrale sterke drank zonder geur en een pure smaak. Maar helemaal smaakloos is wodka niet. Meer weten? Lees dan het hele artikel over wodka. Al wodka fan? Bekijk dan onze top 10 wodka cocktails.

Bekende wodkamerken

Bekende wodkamerken zijn bijvoorbeeld Smirnoff en Absolut vodka. Oorspronkelijk was het lastig om een 100% pure wodka te stoken. Om de smaken te maskeren werd er standaard een smaak van kruiden toegevoegd aan wodka. Dit soort traditionele smaken vind je terug in bijvoorbeeld de Russische pertovska waar de wodka gezoet wordt met honing en peper. Een Poolse klassieke smaaktoevoeging is lokaal bisongras, ook wel zubrowka genoemd. Tegenwoordig gaan de smaken alle kanten op. Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken: van traditionele smaken als kersen of vanille tot zelfs bacon.

Grappig weetje: de naam ‘wodka’ betekent ‘watertje’ en is afgeleid van het Russische woord voor water: ‘voda’. Helemaal niet zo gek dus dat het verschil tussen water en wodka moeilijk te zien is!

Gemberbier vs. ginger ale 

Gemberbier is iets heel anders dan ginger ale. Ginger ale is een echte frisdrank en ook vrij zoet. Gemberbier is gebrouwen en vergist en is, doordat het gemaakt wordt van verse gember, pittig van smaak. In de 18e eeuw begonnen de Engelsen bier te brouwen met gember in plaats van hop. Het pittige drankje, met soms wel 11% alcohol, was erg geliefd in Engeland. Ginger ale werd aan het einde van de 19e eeuw ontwikkeld in Ierland. Het grote verschil tussen gemberbier en ginger ale is dat ginger ale een echte frisdrank is die bestaat uit gecarboniseerd water met smaakstoffen. In dit geval vooral gember. 

Angostura bitters

Angostura bitters is een kruidenbitter dat voor het eerst in 1824 werd gemaakt door een Duitse dokter die in het leger van Venezuela werkte. Hij creëerde het drankje als medicijn tegen vermoeidheid en maagklachten. Er zitten ruim 40 tropische kruiden en plantenextracten in Angostura bitters. Het exacte recept is een geheim dat slechts 5 mensen ter wereld weten. Inmiddels is Angostura bitters allang geen medicijn meer, maar wordt het vooral gebruikt in cocktails. Bartenders gebruiken maar een kleine hoeveelheid, omdat 1 druppeltje al heel veel smaak geeft. 

Nog niet genoeg gemixt?

Wil je nu eens wat anders dan de Moscow Mule? Kijk dan naar een lijst met alle cocktails of ga direct door naar de populairste cocktails van Nederland: Gin-tonic, Sex on the Beach, Tequila SunriseBloody MaryMojitoCaipirinha en Pina Colada. Genoeg te ontdekken met meer dan 300 cocktailrecepten van Gall & Gall!

Ook leuk om te lezen: