Skip to main content

we kijken terug en vooruit


Dranken trends 2017/2018

gin tonic uitgebeeld
gin tonic uitgebeeld

2017 was een goed jaar voor de drankenwereld. Nederlanders kochten dit jaar meer, en toch net even anders dan voorheen. Maar wat waren de grootste trends bij Gall & Gall in 2017? En wat heeft 2018 voor ons in petto?

TOP 5 WIJN TRENDS 2017

We drinken met z’n allen een hoop wijn dus hier zijn ook de meeste trends in te onderscheiden. Dit zijn de meest opvallende van vorig jaar:

1. Wit steeds populairder

2017 lijkt hét jaar te zijn geweest voor de witte wijn. Er werd - in tegenstelling tot vorige jaren - bijna net zoveel witte als rode wijn verkocht. Met name de Nieuw-Zeelandse sauvignon blancs waren enorm populair, maar ook pinot grigio's en grüner veltliner deden het goed.

2. We betalen graag wat meer (voor hogere kwaliteit)

In 2017 gingen we massaal voor kwaliteit. Duurdere flessen wijn werden steeds meer gekocht. Ook de flessen uit het topsegment hebben het goed gedaan (denk aan een bedragen van ca. €80,- tot €100,- euro).

3. Blush Rosé

Blush roséwijnen zijn rosé's met een extra licht kleurtje. In 2017 dronken we ze in grote getalen. Niet zo’n fan van licht? Ook de Rosé wijn was erg geliefd onder wijndrinkers!

Benieuwd naar de verschillen tussen blush rosé en rosé?

4. De oude wijnwereld weer in de smaak

Veel van die duurdere flessen zijn klassieke wijnen afkomstig uit de oude wijnwereld. Deze oude wereldlanden zijn dan ook weer volop geliefd: denk aan landen als ItaliëFrankrijk en Spanje. Met wijnen zoals AmaroneBarolo, BordeauxChiantiRiojaSancerre, Menetou Salon en Chablis.

Meer over klassieke wijnen

5. Champagne kan altijd

Champagne was populair in 2017. Van de meer gangbare basismerken tot aan de luxe toppers. Hadden we zoveel te vieren dan? Of hebben we gewoon eindelijk champagne massaal ontdekt als een wijn die we veel vaker moeten drinken, op welk moment dan ook?!

ANDERE DRANKEN TRENDS 

1. Gin Tonic kreeg concurrentie

Een groot deel van 2017 stond de Gin-Tonic “lonely at the top” in de cocktail wereld. Toch zijn er ook andere favorieten bijgekomen: de Moscow Mule met ginger beer, de Espresso Martini, de klassieke Mojito, de Caipirinha én de wodka cocktails (het liefste gemaakt met Grey Goose) waren enorm populair.

2. Alcoholvrij

Alcoholvrij(e) bier en wijn is in 2017 compleet geaccepteerd. Het is zelfs een trend: in 2017 kochten we er dan ook stukken meer van. Een keertje alcoholvrij proberen? Het assortiment is enorm gegroeid de afgelopen jaren, dus wat je ook lekker vindt: er is voor ieder wat wils!

3. Speciaal bieren nog groter

Zowel van Nederlandse bodem als uit het buitenland deden de hippe craft beers (speciaalbieren) het enorm goed in 2017. Niet heel gek: wie kan zo’n lekkere IPA of weizener met hip etiketje nou weerstaan? En dat mocht trouwens best wat kosten.

BEKIJK ALLE SPECIAALBIEREN

TOP TRENDS VAN 2018

2017 was duidelijk een succes in het drankenlandschap. Maar wat mag je niet missen in 2018? Verwacht een blijvende populariteit voor zowel de Gin Tonic als de craft beers. Maar welke níeuwe trends mag je niet missen?:

1. Alcoholvrij en low alcohol

Alcoholvrij was al groot in 2017 maar wordt nog populairder in 2018. Dry January - een maand lang geen alcohol drinken in de maand januari - is nu al een enorme trend! Daarnaast gaan we ook massaal weer voor drankjes met een laag alcoholpercentage, dus leg die Radlers maar koud! 

 

2. “Uit” wijn drinken

Ze zijn al lang niet meer alleen te vinden in de randstad: wijnbarren! Overal in Nederland zie je ze verschijnen. En met een goede reden, lekkere wijnen proeven buiten de deur is gewoon heel erg leuk! Dus ga eens op zoek naar een wijnbar in de buurt en ontdek meer wijnen. Hoe meer je proeft hoe meer je weet wat jouw favoriete wijnen zijn en wat je smaak is.

Geen idee welke wijn jij lekker vindt van de wijnkaart? Bekijk onze cheatsheet en ontdek jouw favorieten.

3. Meer aandacht voor biologisch en biodynamisch

Zowel in de voedsel als de wijnindustrie is biologisch en biodynamisch een trend. We worden nou eenmaal een stuk bewuster met z’n allen. Maar wat houdt dat eigenlijk in: biologische wijn? 

 

LEES MEER OVER BIOLOGISCHE WIJN

4. Shared Drinking: punch & Sangria

Iets te vieren? BBQ in de tuin? In 2018 wordt shared drinking de trend. Hoe dan? Nou, gewoon door een grote bowl sangria of punch te maken met vers fruit en verse kruiden erin. Leuke bekertjes en gekleurde rietjes erbij en het feest kan beginnen.

Sangria maken? Probeer deze recepten

Sangria