Daiquiri, van zeemansdrank naar chique klassieker

inspiration-image

Recept

De Daiquiri is een klassieker in zijn soort. Maar waar deze rumcocktail nu een stijlvolle en elegante keuze is, was het vroeger een drankje voor bonkige zeemannen. Britse zeelui maakten de voorloper van deze Caraïbische cocktail van hun rantsoen, wat bestond uit rum, water, limoen en suiker. Een Daiquiri maken is dan ook niet zo ingewikkeld. De kunst zit hem in het afstemmen van deze cocktail op je persoonlijke voorkeuren.

 

Daiquiri: de geschiedenis

De naam Daiquiri komt van een ijzermijn in de buurt van Santiago op Cuba. De cocktail zou omstreeks 1900 in de buurt van deze mijn zijn uitgevonden door een groep Amerikaanse mijningenieurs. In een bar genaamd Venus in Santiago. Onder de aanwezigen was Jennings Cox, algemeen directeur van de Spanish American Iron Co. Het gerucht gaat dat Cox de cocktail uitvond toen hij zonder gin kwam te zitten terwijl hij Amerikaanse gasten ontving, maar het echte verhaal is dat de Daiquiri het gevolg was van de overvloedige aanwezigheid van suiker en limoen. De Daiquiri heeft al vele gedaantes gekend. Oorspronkelijk zat hij in een longdrink, later werd hij geserveerd in een fluitglas met geschaafd ijs.

Dit heb je nodig:

Zo ga je te werk:

  1. Doe de suiker en het limoensap in een shaker en schud tot de suiker is opgelost. 
  2. Voeg de Bacardi Carta Blanca rum toe en vul de shaker met ijsblokjes. 
  3. Schud flink tot alles ijskoud is. 
  4. Schenk door een zeef in een cocktailglas.

Tip: misschien nog wel lekkerder: een ‘frozen’ Daiquiri. Je maakt hem met crushed ijs uit de blender.

5 Reviews

(86 stemmen)
17.99