Welke wijn drink je waar bij?

Recept

Best lastig om de juiste wijn bij het juiste gerecht te zoeken.

Voor je het weet, sta je eindeloos te twijfelen voor het schap. Met de onderstaande altijd-goed adviezen van onze wijnspecialiste Birthe van Meegeren heb je een mooie basis. Klik op het recept om de receptuur te zien. 

Lekker bij salade

Een salade aangemaakt met dressing op basis van azijn heeft veel zuur. kies hierbij daarom altijd een frisse wijn die zelf ook voldoende zuren heeft: een volle wijn wordt namelijk vlak van smaak. Een frisse Sauvignon Blanc is een beproefde keuze. Probeer 'm eens bij deze Crispy Ceasar Salade.

Lekker bij rood vlees

Gebraden rood vlees heeft een wijn nodig met een stevige structuur. Die vind je terug in de wijnen binnen het smaaktype stevig rood. Dat zijn wijnen met flink wat ruggegraat door proefbare tannines en de zuurgraad. Dat klinkt misschien stevig, maar je zult merken dat het gebraden vlees dit type wijnen zachter van smaak maakt, waardoor ze ten volle tot hun recht komen. Heerlijk bij een Hollandse biefstuk met kruidenboter

Lekker bij vis

Een gebakken visje is vaak verfijnd en tegelijkertijd een beetje vettig van smaak. Het is daarom lekker om hier een witte wijn bij te drinken die frisheid heeft maar ook een ronde afdronk. Deze wijnen vind je binnen het smaaktype fruitig wit. Deze prinot blanc is een altijd-goed keuze bij gebakken vis. Bak zelf ook eens rode mul met gegrilde courgette

Lekker bij kip

De smaak van kip is vrij licht en subtiel. De witte vlees (geldt trouwens ook voor kalfsvlees) is gebaat bij een wijn uit het smaaktype fruitig rood. Deze Roemeense Pinot Noir is het lekkerst als je hem van tevoren een halfuurtje in de koelkast legt. Dat haalt het fruit in de wijn nog meer naar boven. Een lekkere kip met geroosterde groenten smaakt hier heerlijk bij. 

Lekker bij een roomsaus

Serveer je vlees of pasta met een romige saus? Kies dan voor een wijn met een ronde, volle smaak, zodat wijn en spijs elkaar versterken. Denk aan een volle Chardonnay of een geurige Viognier. je vindt deze wijnen in de winkel binnen het smaaktype vol wit. Probeer deze met kipreepjes in paddenstoelenroomsaus

Lekker bij pasta met tomaten

Tomaten hebben een hoge zuurgraad. Vaak wordt voor het evenwicht een beetje suiker toegevoegd, maar de zuren blijf je proeven. Dat soort gerechten combineert gek genoeg het best met een fruitig rode of frisse witte wijn. Gerecht en wijn worden dan beide ronder van smaak. Bijvoorbeeld deze spaghetti alla puttanesca met spinazie.

Uiteraard hebben we nog meer veel meer inspiratie!

Bekijk en bestel direct jouw favoriete rode wijn, witte wijn of rosé wijn.

16 Reviews

(47 stemmen)
8.49
Stevig rood
Fles Doos (6)

4 Reviews

(22 stemmen)
6.59
Vol wit
Fles Doos (6)

(32 stemmen)
6.49
Stevig rood
Fles Doos (6)

4 Reviews

(73 stemmen)
6.49
Fris wit
Fles Doos (6)

2 Reviews

(12 stemmen)
5.49
Fruitig rood
Fles Doos (6)

3 Reviews

(22 stemmen)
6.99
Fruitig wit
Fles Doos (6)