Skip to main content

Alles over


De waarde van een wijnmedaille

De waarde van een wijnmedaille

De nieuwe Wijnalmanak ligt weer in de winkels! In deze wijnalmanak staan alleen wijnen die door gerenommeerde critici en op erkende wijnconcoursen zijn beoordeeld. Maar wat maakt een prijswinnende wijn goed? Door wie worden wijnawards uitgereikt en wat betekent het als een wijn een medaille heeft gekregen? Een inzicht in de wereld van de wijncompetities. ‘Kijk kritisch naar het etiket.’

Wijnmedailles van Mundus Vini tot Decanter

De organisatoren van Mundus Vini noemen hun wijnconcours ‘een van de belangrijkste wijncompetities ter wereld’. De medailles van het International Wine Challenge (IWC) staan ‘gegarandeerd voor kwaliteit’. En het Britse wijntijdschrift Decanter organiseert al zestien jaar naar eigen zeggen ‘de grootste en meest invloedrijke wijncompetitie’, met alleen topexperts in de jury. Jaarlijks worden er talloze wijncompetities georganiseerd. De grootste en bekendste vinden plaats in wereldsteden als Parijs en Londen, maar er zijn ook kleinere wedstrijden, zoals de internationale Winexpo in Tbilisi (Georgië). Wat zegt het als een wijn is onderscheiden met een medaille op een wijnconcours? Kun je er als consument vanuit gaan dat een prijswinnende wijn sowieso goed is? ‘Absoluut niet,’ zegt Cees van Casteren, die al 25 jaar in de wijnbranche actief is. ‘Het is belangrijk om kritisch te kijken naar de medaille-sticker op de wijnfles.’

Wijnconcoursen: zo werkt het

Van Casteren begon als leverancier aan wijnmakers en besloot in 2002 te gaan schrijven en lesgeven over wijn. Hij schreef elf boeken en werd in 2012 na een veeleisende studie Master of Wine – een titel die maar twee andere Nederlanders achter hun naam mogen zetten. Elk jaar schuift Van Casteren als jurylid aan bij vijf internationale concoursen, waaronder het Concours Mondial de Bruxelles en de International Wine and Spirit Competition (IWSC) in Londen. Hoe gaat het er bij zo’n competitie aan toe?

‘Proeven gebeurt in panels van vijf of zes juryleden,’ legt hij uit. ‘Het concours duurt enkele dagen tot een week en meestal proeven we tussen de vijftig en honderd wijnen per dag. Dat gebeurt blind. Je ziet dus niet wat er wordt ingeschonken, anders zou dat je oordeel kunnen beïnvloeden. Vervolgens toets je de wijn op een aantal criteria zoals de concentratie, complexiteit, lengte en balans. Met het gemiddelde van al die beoordelingen tezamen kom je op een cijfer uit.’

De wijnen worden getoetst op kwaliteit en niet zozeer op toegankelijkheid of de smaak van de massa. Van Casteren: ‘Als een wijn een gouden medaille heeft van Decanter, betekent het niet dat iedereen hem lekker vindt, want dat is heel persoonlijk. Wat het wel betekent, is dat die wijn in deze competitie kwam bovendrijven als een van de beste wijnen. En dat wil wel wat zeggen als je bedenkt dat er op zo’n concours duizenden wijnen worden geproefd.’

Grote en kleine competities

Binnen de wijnbranche is vaak kritiek op wijncompetities. Er zou soms sprake zijn van vriendjespolitiek en persoonlijke voorkeur. Niet zelden nemen wijnproducenten die hun wijnen hebben ingestuurd, zelf plaats in de jury. En de organisatoren van grote wijnconcoursen verdienen meestal veel aan de competities, omdat wijnproducenten moeten betalen voor de wijnen die ze insturen en eveneens voor de stickers die ze uiteindelijk op hun prijswinnende flessen mogen plakken. Hoe moet je als consument zo’n medaille nou interpreteren?

Medailles van grote, internationale wijnconcoursen worden over het algemeen serieus genomen door kenners in de wijnwereld, legt wijnspecialist Birthe van Meegeren-Mol uit. Bekende concoursen zijn de International Wine and Spirit Competition (IWSC), de International Wine Challenge (IWC) in Londen en de Decanter World Wine Awards. ‘Bij deze competities mogen alleen ervaren wijnproevers plaatsnemen in de jury en de jurering gebeurt objectief, zonder dat eigen belangen mee kunnen spelen,’ zegt Van Meegeren, die ruim twintig jaar in het vak zit en in 2019 werd uitgeroepen tot Wijnvrouw van het Jaar.

Daarnaast worden er veel kleine, regionale concoursen georganiseerd. Hoewel ook deze wedstrijden van goede kwaliteit kunnen zijn, moet je in je achterhoofd houden dat er veel minder wijnen worden geproefd, zegt Cees van Casteren. ‘Ik was een keer jurylid bij een competitie in Roemenië, waar enkel Roemeense wijnen aan bod kwamen,’ vertelt hij. ‘Dan worden er dus alleen lokale wijnen vergeleken. De kans is klein dat die prijswinnaars ook een medaille zouden krijgen op een concours waar wijnen uit de hele wereld voorbijkomen.’

De nieuwe Wijnalmanak

Ook Gall & Gall heeft streng geselecteerd in de verschillende soorten prijswinnaars. Van de 1400 wijnen die in ons assortiment te vinden zijn, staan er 500 in de nieuwe wijnalmanak. Dit zijn alleen wijnen die op erkende concoursen blind zijn geproefd en door gerenommeerde wijnkenners zijn beoordeeld. De lezer kan een prijswinnende wijn kiezen voor elk moment. Zo vertellen we welke fles je beslist moet ontkurken als Nederland het EK-voetbal wint, geven we cadeautips voor Vaderdag en Moederdag en adviseren we de beste winterwijnen voor bij het haardvuur.

Naast de wijnen staat nuttige informatie en bruikbare tips. ‘De wijnalmanak is een bewaarnummer waar je het hele jaar wat aan hebt,’ zegt Birthe van Meegeren, die als specialist betrokken was bij de samenstelling. ‘We vertellen bijvoorbeeld waarom een bepaalde wijn goed bij een gerecht past en hoe je wijn het beste kan bewaren. Ook hebben we verschillende smaakprofielen opgesteld, zodat je erachter kunt komen wat jouw smaak is en altijd een prijswinnende wijn kunt vinden die daarbij past.’

Wil je ook een wijnalmanak? Bij aanschaf van een Klantenkaart haal je er gratis een op in de winkel. Hij is ook online te vinden op Wijnalmanak


BEKIJK HIER DE WIJNALMANAK