De zachte krachtpatser uit Ierland Jameson

Woorden als fluweel, zacht, delicaat en zoetig, ze zijn allemaal van toepassing op de meest verkochte Ierse whiskey ter wereld: Jameson. Freelance lifestyle journalist Marcel Langedijk legt uit waarom deze Ier zo populair is.

'Schotland is een prachtig land, echt, en ze maken er fantastische whisky’s, maar bij de meeste Schotse whisky’s voelt het alsof je een derde ronde tegen Mike Tyson staat te boksen. Die Schotse single malt, die single barrels, die rakkers van vijftig procent, laten we wel wezen: dat is professioneel boksen. Geen wonder dat je tijdens de eerste ronden al in de touwen hangt. Nee, dan de Ieren. Die hebben begrepen dat whiskey een drank is die je gewoon, gezellig, lekker naast je biertje neemt, zonder obstakels in die drank aan te brengen. Je wilt gewoon drinken, geen hordelopen.' Aldus vertelt Felix Wilbrink, culinair journalist van De Telegraaf, in Mijn Whisky, het boek dat ik in 2014 uitbracht met whiskykenner Hans Offringa.

Jameson
Jameson

Een mooie vergelijking en hij heeft een punt bovendien. Waar veel Schotse whisky's een acquired taste zijn, een - fantastische - drank die je moet leren drinken en waarderen, is dat bij Ierse variant veel minder het geval. De Ieren hebben hun whiskey graag smooth; zacht, fijn, zoetig. En ze schrijven het met een extra e: whiskey in plaats van whisky. Maar dit terzijde.

De beroemdste en best verkopende Ierse whiskey ter wereld? Jameson. Waarom? Het zal te maken hebben met het feit dat de Ieren hun whiskey driemaal distilleren. Dat levert een extra zachte smaaksensatie op die de meeste Schotse (tweemaal gedistilleerd) en Amerikaanse (eenmaal) varianten ontberen. Wat ook ‘helpt’ is het feit dat de mensen van Jameson de gerst voor hun whiskey niet drogen op turf, waardoor een rokerige smaakt totaal ontbreekt. Tot slot maken de combinatie van pure pot still whiskey en graanwhiskey en de rijping op sherry- en bourbonvaten Jameson zo zacht.

 Niet onlogisch, dus, dat de whiskey van het bedrijf dat in 1780 door John Jameson werd opgericht zich zo goed leent voor cocktails. Vergist u zich niet: puur is deze fluwelen krachtpatser minstens zo lekker, maar u mag mij toch echt wakker maken voor een Jameson Whiskey Sour of een Jameson Irish Wolfhound. Mits het na vieren is, dat dan weer wel.

Drie op een rij

Jameson

Het gaat te ver om bij de bekendste en best verkopende Jameson te spreken van een instapmodel. Daar is ie namelijk te mooi voor. Zo zacht, zo soepel, zo zoet. Noten, vanille… Een feest, dat is het.

Jameson Select Reserve

Deze bijzondere variant, die maar één keer per jaar in kleine hoeveelheden wordt gedistilleerd, heeft een nog langere, rijkere afdronk dan de reguliere Jameson. Kaneel, noten, nog meer vanille. Qua prijs-kwaliteit een van mijn favoriete whiskeys.

Jameson Gold Reserve

Het familiemoto van de firma Jameson is ‘sine metu’: zonder vrees. Dat staat op elke fles, maar gaat nog het meest op voor deze stoere blend van op drie verschillende soorten vaten gerijpte aged whiskeys. Dus niet alleen op de reguliere sherry- en bourbonvaten, maar ook op zogeheten virgin oak. Waar dat naar smaakt? Naar vloeibaar goud. Oftewel: pure honing. De afdronk is navenant. 

Jameson Whiskey Cocktails

Geschreven door Marcel

Voordat Marcel Langedijk freelance journalist werd, werkte hij op de redactie van verschillende bekende tijdschriften. Inmiddels schrijft hij over alles wat het leven boeiend maakt. Lees meer over Marcel en al zijn verhalen op zijn profielpagina.

Ook leuk om te lezen: