Skip to main content

Koken met whisky

Koken met whisky

Je hebt mensen die zeggen: whisky is om te drinken. Over het algemeen geef ik ze gelijk, die mensen, maar toch is het leuk om te kijken wat er nog meer kan met deze drank.' Aldus journalist Marcel Langedijk, die je meer vertelt over de ándere mogelijkheden van whisky. Note: helaas is de whiskyverstuiver niet meer verkrijgbaar. Maar deze heerlijke recepten kun je evengoed maken door er whisky over te sprenkelen.

image

Dat er meer kan met whisky werd weer eens bewezen toen ik onlangs op bezoek was bij de distilleerderij van Dalwhinnie in het gelijknamige Schotse plaatsje nabij Inverness. Na de rondleiding, namelijk, volgde een viergangendiner met in elke gang wat whisky. Van het suddervlees tot het chocoladedessert; ik proefde whisky. Subtiel verwerkt, maar onmiskenbaar.

Het kan dus. En dat niet alleen, het kan heel lekker zijn. Al blijven er natuurlijk sceptici. In Mijn Whisky, het boek vol beroemde whiskygenieters dat whiskykenner Hans Offringa en ik onlangs uitbrachten zegt sterrenchef Jonnie Boer over koken met whisky: ‘Het kan wel, maar je komt al snel bij desserts terecht. En bij kaas, daar is een glas whisky lekker bij. In gerechten blijft het lastig. […] Misschien moet ik er eens echt voor gaan zitten…’

2000 FLESSEN WHISKY

Iemand die dat laatste deed, is chef Stef Roesbeke. In zijn restaurant De Cluysenaer in het Vlaamse Kluizen (nabij Gent) kookt hij sinds 2000 niet alleen met whisky, hij kiest bij elke gang de juiste whisky. Dus geen wijn- maar een whisky-arrangement. Keuze genoeg, overigens: Chef Stef heeft meer dan tweeduizend flessen in zijn restaurant staan. Een aanrader.

ZELF PROBEREN

Evenzogoed geldt - zoals met eigenlijk alles - dat je het vooral zelf eens moet uitproberen. En dat is makkelijker dan je denkt. Check deze drie whiskyrecepten en als zelfs die je niet overtuigen, staan er nog meer op www.malts.com.

Glenkinchie 12 jaar met kip en gemengde salade

whisky kip salade

Voor de gemengde salade:

  1. Was de salade en breng op smaak met wat citroenrasp.
  2. Voeg desgewenst enkele eetbare bloemblaadjes toe (verkrijgbaar bij de betere supermarkten).
  3. Spray de salade in met Glenkinchie naar smaak.  

Voor de kip:

  1. Meng voor de saus wat honing met ketjap en citroensap en roer dit goed door elkaar.
  2. Bak de kip goed bruin en bestrijk deze met de saus.
  3. Breng de saus op smaak met Glenkinchie. De citrustonen van de whisky combineren perfect met de frisheid van de salade!

Let op: de whiskyverstuiver is helaas niet meer verkrijgbaar. 

Dalwhinnie 15 jaar met spareribs

whisky salade spareribs

1. Gril de spareribs, liefst op de barbecue.
2. Voeg twee á drie eetlepels Dalwhinnie toe aan je favoriete saus voor wat extra bite.
3. Spray de whisky twee of drie keer over de gare spareribs. De heidehoningsmaak en de zoetheid van de whisky versterkt de smaak van de 

Talisker 10 jaar met gerookte zalm

whisky zalm citroen
  1. Plaats de zalm op een bord en besprenkel deze met wat citroensap.
  2. Voeg naar smaak zout en peper toe.
  3. Spray Talisker over de zalm. Het zilte van de zalm past perfect bij het rokerige van Talisker-whisky.

Let op: de whiskyverstuiver is helaas niet meer verkrijgbaar. 

Marcel Langedijk

Geschreven door Marcel

Voordat Marcel Langedijk freelance journalist werd, werkte hij op de redactie van verschillende bekende tijdschriften. Inmiddels schrijft hij over alles wat het leven boeiend maakt. 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.