Skip to main content

The Last Great Malts of Scotland

whiskyvaten
whiskyvaten

Onze drankjournalist Ingmar Voerman reisde af naar de bakermat van de whisky: Schotland. In de regio’s Speyside en de Highlands bezocht hij vijf distilleerderijen die samen de prestigieuze ‘Last Great Malts of Scotland’ vormen en produceren. Een prachtige reis met héél veel drams (glazen whisky), koperen distilleerketels, sterke verhalen en zwart gekleurde stenen muren door de alcoholdampen in de lucht. Dit alles tegen een fabelachtige achtergrond van de Schotse Hooglanden en Speyside.

BESTEL DIRECT

LEVENSWERK

stilleven werken ketel

Whiskyproducent John Dewar & Sons staat bekend van zijn blended whisky’s als Dewar’s White Label en William Lawsons’s. In 2008 begon het bedrijf onder leiding van global marketing manager Stephen Marshall een project om de distilleerderijen – die voorheen enkel malts voor blended whisky’s produceerden- hun eigen single malt whisky’s uit te laten brengen.

Ik sprak de man die van The Last Great Malts zijn levenswerk heeft gemaakt: Stephen Marshall. “Deze vijf  distilleerderijen hebben tot enkele jaren geleden hun deuren gesloten gehouden en wilden niets van pottenkijkers en veranderingen weten. Om tot deze whisky’s te komen is een jarenlang en voortdurend proces. Geduld is essentieel. Maar de kansen voor een vijftal unieke, ‘nieuwe’ single malts bomvol karakter en historie konden we niet onbenut laten.” En daar mogen we hem best dankbaar voor zijn.  Slainte, here’s tae ye Stephen!

BESTEL DIRECT
whiskey vaten

THE DEVERON

De reis start bij de MacDuff Distillery in Aberdeenshire. Hier wordt The Deveron single malt gemaakt in een 12-, 18- en 25- jaar oude variant. De whisky wordt gemaakt bij de monding van de Deveron rivier. The Deveron wordt door middel van vijf van Schotlands kleinste distillatiekolommen in kleine hoeveelheden tegelijk gedistilleerd. Een toegankelijke en lichte stijl van whisky. The Deveron 12 is nu verkrijgbaar bij Gall & Gall. 

The Deveron 70CL

AULTMORE

Van de Aultmore distilleerderij wordt gezegd dat hij permanent omgeven wordt door een mysterieuze mist en de drassige buurt eromheen, waar het zijn bijnaam Foggie Moss aan dankt. De single malts van Aultmore worden uitgegeven in een 12- en 25-jarige editie. Grassige accenten kenmerken de pure, ongefilterde whisky, die gebotteld wordt op 46%.

Aultmore 12 Years 70CL

CRAIGELLACHIE

In het hart van Speyside ligt het dorpje Craigellachie. De gelijknamige, eeuwenoude distilleerderij en zijn whisky blijven trouw aan haar traditionele productiemethode, die onder andere het gebruik van ‘wormtubs’ omvat; spiraalvormige koperen waterbuizen die het distillaat afkoelen tijdens de distillatie.  Craigellachie is geen allemansvriend met een uitgesproken zwavelachtig, indringend, licht rokerig en ‘meaty’ karakter. De whisky koppelt zijn leeftijden aan priemgetallen: 13, 17 en 23. Ongefilterd en gebotteld op 46% alcohol.

Craigellachie 13 Years 70CL

Oude distilleerderij in zonnig schots berglandschap

ABERFELDY

Aberfeldy is een distilleerderij van ruim een eeuw oud, met een eigen waterbron van het riviertje Pittie Burn. Hier werd vroeger goud uit gewonnen. Aberfeldy is goud van kleur, als de andere whisky’s, omdat er geen kleurstof (karamel) wordt toegevoegd aan deze whisky’s. Een zachte, honingachtige whisky, waarvan in Nederland de 12 en 21 jarige  whisky’s te verkrijgen zijn.

Aberfeldy 12 Years 70CL

DE ROYAL BLACKLA

Dit whiskyhuis werd  in 1812 opgericht in het noorden van de Schotse Highlands. Als hofleverancier kreeg Royal Brackla onder het bewind van koning William IV al snel het label van “The King’s Own Whisky”. De Royal Blackla rijpt op éénmalig gebruikte PX- en Oloroso sherryvaten, wat de whisky’s rijk, fruitig en vol karakter geeft. Royal Blackla wordt in de loop van 2015 in 12, 16 en 21 jaar oude varianten uitgebracht.

Deze whisky is helaas (nog) niet verkrijgbaar bij Gall & Gall.

GESCHREVEN DOOR INGMAR

Ingmar

Ingmar schrijft als freelance journalist over alles wat vloeibaar is.  Sinds 2007 een vaste waarde in de (inter) nationale bar- en cocktail scène. Lees meer over Ingmar en al zijn verhalen en mixen op zijn profielpagina. 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.