Skip to main content

Birthe in Portugal

Birthe in Portugal

Op een reis via Porto naar het zuiden van Portugal komen we allerlei moois tegen: heerlijke port, volle rode wijnen en witte wijnen die smaken als een koele zomerbries.

Zelden heeft een wijngebied zoveel indruk op mij gemaakt als het Dourogebied, in het achterland van Porto. Het landschap is adembenemend mooi. Niet voor niets is deze regio door Unesco benoemd tot werelderfgoed.

DOURO

De rivier de Douro heeft een spectaculaire vallei gevormd met aan weerszijden steile hellingen waar de wijngaarden zijn aangeplant. Dit prachtige gebied maakt een bijna verlaten indruk. Je kunt er genieten zonder gestoord te worden door bussen vol wijntoeristen. Ik bedenk hoe bijzonder het is dat de Douro het allereerste beschermde herkomstgebied is van (versterkte) wijn.

EERSTE EXPORT 'WIJN'

Port is zo’n versterkte wijn. Het was één van de eerste wijnen die geschikt was om naar verre landen te exporteren. Door het toevoegen van alcohol tijdens de gisting blijven onvergiste suikers in de wijn achter. Die geven niet alleen die heerlijke zoete smaak, maar door deze ‘alcoholische versterking’ is de wijn ook veel langer houdbaar.

De versterkte wijn werd in vaten gedaan en verscheept op karakteristieke houten boten. Deze schepen brachten de vaten stroomafwaarts via de Douro naar Porto toe. Hier konden de vaten jaren verder rijpen tot ze op transport gingen naar andere landen. De mooie houten schepen zie je niet meer op de Douro, maar de rijping van port vindt nog steeds plaats bij de haven van Porto, in grote  bovengrondse opslagkelders.

DE FAMILIE SYMINGTON

Tijdens mijn reis word ik vriendelijk ontvangen door de familie Symington op hun ‘Quintas’: wijnboerderijen in ‘the middle of nowhere’. Als aperitief drinken we de Altano Branco; een witte wijn die smaakt als een koele zomerbries. Zoveel zuivere frisheid, gevangen in een wijn!

Uiteraard proeven we ook alle portwijnen uit de kelder van de familie Symington. Mijn favoriet is de Dow's Trademark Finest Reserve, een port met een perfecte balans tussen ‘bite’, zoetheid, concentratie en een droge afdronk. Deze port doet denken aan een zoete, supergeconcentreerde rode wijn.

DE DOW'S 20 YEARS OLD

Maar ook van de Dow's 20 years old ben ik zeer gecharmeerd. Deze 20 jaar gerijpte port heeft de kenmerkende rijke, zachte smaak van tawny port waarin je zongedroogd fruit zoals rozijnen en vijgenjam herkent. In deze Dow's 20 years old zijn de tonen van honing en caramel en de bijzonder lange afdronk opvallend. Een indicatie voor de goede kwaliteit van deze tawny! Deze port is perfect op dronk en smaakt het beste in combinatie met noten, crème brulée, of vanille ijs. Licht gekoeld serveren is het lekkerst. 

Bekijk de Dow's 20 years old