Skip to main content

Hamersma beoordeelt voor Kerst


De top kerstwijnen

De top kerstwijnen

Harold Hamersma is wijnkenner pur sang. In De Grote Hamersma wijngids schrijft hij jaarlijks over de lekkerste kerstwijnen. Speciaal voor ons proefde hij een aantal flessen uit voor onze Kerst selectie. Zijn favorieten feestflessen vind je hieronder. 

Cap Royal Bordeaux Superieur: 8,5

Hamersma over deze fles: Élévé en futs de chêne. Hout opgevoed. En daar geen frustraties aan overgehouden. Wel een gouden medaille van het Challenge du Vin 2017. Plus al eerdere schouderklopjes (voor de 2010- en 2014-oogst) van De Grote Hamersma.
Ook in 2015 Jean René Magnon, die zich ook met de wijnen van 2e grand cru classé Château Pichon-Baron in Pauillac bezighoudt, weer de Cap Royal beklommen, de oudste vuurtoren van Europa. Vanuit die positie heeft hij een superieur uitzicht op wat merlot en cabernet sauvignon in Bordeaux te bieden hebben. Aldus laat hij zijn licht schijnen op cassis, braam, roosternootjes en vanilletonen. Een ster schittert in de donkere nacht.

Cap Royal Bordeaux Supérieur 2019 75CL

Catena Chardonnay Tupungato: 9

Volgens De Grote Hamersma: De uitlopers van de Andes waar de meeste wijngaarden te vinden zijn al bepaald niet de begane grond. Maar er zijn wijnmakers die het nog hogerop zoeken. Richting Tupungato bijvoorbeeld: 1200-1500 meter. Koeler, dat spreekt. Frissere en mineralere chardonnay. In het geval van Catena wel rondom in het eiken getimmerd.
Aldus: mooie zuren, zoute boter, karamel met nootjes, mango en perzik. Rijke, rijpe stijl. Voor wie weleens wat anders wil drinken dan luxe bourgognes dan wel zich laat afschrikken door de prijs daarvan.

Domaine de La Vougeraie Terres de Famille: 9

Domaine de la Vougeraie. Het wijnhoofdkwartier van de familie Boisset, bourgogne-tycoons. En al gaat zo’n pinot noir dan als nederige bourgogne door het leven, het is natuurlijk wel wat speciaals. Kun je al zien aan het prijskaartje.

Maar gelukkig valt het ook te proeven. Hoog rood. Kan zich zomaar meten met fijne morey of een fluwelen fixin. De 2014 die ik vorig jaar proefde licht en fris. De 2015 rijker, rijper en verfijnder. De familie heeft fijne grond onder de voeten.

Nog meer topscoorders

Ook deze wijnen scoren hoog volgens De Grote Hamersma. Ze krijgen een 8.5. En de Catena Malbec Lunlunta zelfs een 9-. 


Nog meer inspiratie voor de feestdagen

Wij adviseren je graag de juiste wijn voor de feestdagen. Of dat nu is voor de borrel of bij het diner, of dat ene cadeau dat je nog moest kopen.