Skip to main content

De tuin van Chili

wijngaard in chili
wijngaard in chili

Wijn hoort naar wijn te smaken. Vanzelf. En toch worden de aroma’s in wijn vaak omschreven in termen van fruit. In Chileense wijn proef je die vruchten ook echt. Dat fruitige karakter ligt aan het klimaat, de ligging en de wijnmakers.

De Pan-American is een beroemde snelweg die dwars door Chili loopt, door wat ook wel ‘de tuin van Chili’ wordt genoemd. De tuin van Chili is een aaneenschakeling van tomatenkwekerijen, ananas- en avocadoplantages, maïsvelden en fruitboomgaarden. Chili staat bekend om zijn heerlijke fruit: zoete aardbeien en frambozen, kiwi’s, watermeloenen, citrusvruchten, papaya’s. Logisch dat ooit iemand op het idee kwam om er ook druiven te planten. Wij noemen Chili dan wel een nieuw wijnland, maar de eerste wijngaarden werden er al in het midden van de zestiende eeuw aangelegd. Spaanse immigranten brachten de wijndruiven mee en plantten die in de buurt van Santiago. Tussen 1970 en 1980, zo’n vier eeuwen later, werd Chili als wijnland ontdekt door vooraanstaande producenten uit Frankrijk en Spanje.

Verstopt in de valleien

Met hun Europese wijnbouwervaring en geld trokken wijnmakers als Miguel Torres naar Chili. Zij gaven de wijnbouw een enorme impuls. Eeuwenoude Chileense familiebedrijven bleven niet achter en gingen zelf ook aan de slag met onderzoek en vernieuwing. De wijnbouw breidde zich uit van de Central Valley rondom Santiago tot gebieden ver in het noorden en zuiden. Maar verwacht geen eindeloze reeks van aaneengesloten akkers met wijnstokken. Integendeel: de wijngaarden liggen ‘verstopt’ in komvormige valleien en worden beschermd door omringende bergen. Koele wind vanuit de oceaan en luchtstromen vanaf het Andesgebergte zorgen voor heel specifieke microklimaten die in iedere wijngaard weer net anders kunnen zijn.

De laatste jaren is er veel aandacht besteed aan het in beeld krijgen van die klimaatverschillen en aan het bepalen welke  druivensoort waar het beste gedijt. In de kustgebieden zijn dat bijvoorbeeld sauvignon blanc en pinot noir en in het warmere binnenland cabernet sauvignon en merlot.

De weg naar verfijning

Het klimaat in Chili is ideaal voor wijnbouw en bovendien betrouwbaar: droog en zonnig in de zomer en regenachtig in de winter. Van schimmels en andere ziekten is daardoor nauwelijks sprake en dus zijn bestrijdingsmiddelen overbodig. Biologisch werken ging er eigenlijk al zo’n beetje vanzelf, maar steeds meer wijnproducenten – zoals Nuevo Mundo – kiezen tegenwoordig bewust voor een biologische aanpak. Ze doen dat uit respect voor de natuur en omdat de wijnen er verfijnder en lekkerder van worden. En dat lukt de Chilenen goed. Ze streven naar fruitige, soepele wijnen die in balans zijn. De trend is om wijnen met een lager alcoholgehalte te maken, waarin de kruidigheid van rijping op vaten van nieuw eikenhout niet overheerst. Evenwichtige wijnen drinken makkelijker en ze passen bij veel meer verschillende gerechten.

Empanada: nationale snack

Chilenen zijn trots op hun keuken. De traditionele gerechten zijn eerlijk en stevig. Maar net als in de wijngaarden wordt er ook in de keuken aan verfijning gewerkt. De nieuwe generatie Chileense chefs houdt de traditie vast, maar zoekt naar lichtere varianten die passen bij de elegante Chileense wijnen van nu. Er is echter een recept waar niemand aan durft te komen: de nationale snack, de empanada. De Chilenen eten ‘m als tussendoortje of voorafje. De in de oven gebakken deegpakketjes hebben van oorsprong een vulling van gehakt, ui, ei, olijf, rozijnen en kruiden, maar er zijn talloze vulvarianten. Elke variant heeft een bijpassende wijn. Bij een empanada met gehakt past een Merlot, met kip een Chardonnay en bij een empanada met krab is een Chileense Viognier een aanrader.