Skip to main content
Kijk hier voor alle actuele informatie m.b.t. het coronavirus en onze winkels.

Ontdek wijnhuizen


Alamos

Alamos
Alamos

De wijnen van wijnhuis Alamos zijn stuk voor stuk rijke en krachtige wijnen met veel sap en finesse. Geen wonder dat deze heerlijke wijnen veel fans hebben. Hoog tijd om dit stoere wijnland en wijnhuis beter te leren kennen.

Bekijk alle Alamos wijnen

Argentinië is de grootste wijnproducent van Zuid-Amerika. Het waren de Spaanse  veroveraars die hier in de 16e eeuw de eerste wijnstokken plantten. Maar in de 19e eeuw kwam er pas echt aandacht voor de wijnbouw. Kolonisten uit Italië en Baskenland trokken naar Argentinië en brachten er tal van interessante druivensoorten naartoe. Rode druivensoorten voeren de boventoon, met de Malbec als onbetwiste leider. Hoewel deze druivensoort van origine Frans is, wordt hij inmiddels beschouwd als de nationale druif van Argentinië. De malbec levert intense en karaktervolle wijnen. Het visitekaartje voor witte wijn is de aromatische torrontèsdruif. Maar internationale druivensoorten als Cabernet sauvignon en merlot en Chardonnay en Sauvignon blanc kom je in Argentinië ook tegen.

Koude nachten, zonnige dagen

Het belangrijkste wijngebied van Argentinië is de streek Mendoza in het westen van het land, pal aan de voet van het machtige Andesgebergte. Het landschap van Mendoza wordt gedomineerd door de besneeuwde toppen van de Andesreuzen en weelderig groene wijngaarden, die gevoed worden door het smeltwater van de gletsjers – een perfect natuurlijk irrigatiesysteem. Te midden van dit groen ligt de stad Vistaflores, de thuisbasis van Bodega Alamos. 

De wijngaarden van Alamos liggen op grote hoogte, variërend van 3.000 tot 5.000 meter. Om een idee te geven hoe hoog dat is: de gemiddelde alpenweide komt niet hoger dan 2.000 meter. Op deze hoogte zijn de nachten koel en dat zorgt voor meer aroma’s in de druiven en voor een betere zuurgraad. Die zuurgraad is belangrijk omdat het de wijn in balans houdt. Een hoge ligging van de wijngaarden betekent niet alleen koele nachten, maar ook intense zonnestralen overdag. Deze intense zonnestralen zorgen voor een dikke schil en rijpe tannines. Hierdoor zijn de wijnen geconcentreerd, rijk en soepel van smaak. Dat verklaart ook waarom de wijnen van de malbecdruif, verbouwd in lager gelegen Frankrijk, behoorlijk wrang kunnen smaken, terwijl de Alamos Malbec uit Argentinië juist ronde tonen in de smaak heeft.

Kennis en passie

Het team van wijnspecialisten van Alamos wordt aangevoerd door Felipe Stahlschmidt. Hij studeerde niet alleen wijnbouw maar kent ook het gebied op zijn duimpje. Al zeven keer beklom hij de machtige Aconcagua berg. Hij weet dus als geen ander hoe bijzonder het microklimaat van Mendoza is en hoe hij dit kan gebruiken om nog mooiere wijnen te maken. Daarnaast heeft hij een goede leerschool gehad als assistentwijnmaker bij het moederbedrijf Catena. Dat het wijnmaken Felipe goed afgaat, is te merken aan de lovende reacties van de internationale pers voor de wijnen van Alamos. 

Wat zegt het etiket

De naam Alamos verwijst naar de bomen die de natuurlijke begrenzing vormen tussen de Andes en de wijngaarden. De bomen beschermen de wijngaarden tegen de strenge en gure bergwind. De bergen op het etiket verwijzen naar de hoge ligging van de wijngaarden waaraan de druiven hun unieke karakter ontlenen. 

Handgeplukte druiven

Wist je dat alle druiven voor de Alamoswijnen met de hand geplukt en gecontroleerd worden? Hierdoor worden alleen de allerbeste druiven gebruikt om wijn van te maken en dat proef je. 

Malbec: het troetelkind van Argentinië

De malbecdruif werd in 1852 naar Mendoza gebracht door de Fransman Miguel Pouget. De druif gedijde goed en al snel werd het de meest aangeplante rode druivensoort in Argentinië. Rond 1990 veranderde de smaak van de consument, waardoor malbec uit de gratie raakte. Wijnmaker Nicolás Catena bracht hier verandering in. Hij geloofde heilig in het potentieel van deze druif; vooral als deze op grote hoogte werd verbouwd zoals in Mendoza het geval is. Hij plantte verschillende klonen en vond na jaren onderzoek het juiste type voor de hoge wijngaarden in Mendoza. Veel wijnmakers (waaronder ook dochterbedrijf Alamos) volgden zijn voorbeeld en de malbec groeide uit tot nationale druif.

Parrillada

Alamos wijn
Alamos wijn

Parrillada is de Argentijnse naam voor gegrild rundvlees, het nationale gerecht. Het is niet zo raar dat dit het nationale gerecht is, want op de pampa’s (de vruchtbare groene grasvlakten van Argentinië) lopen ruim 60 miljoen koeien. De kuddes worden aangevoerd door stoere gaucho’s. En het kan bijna geen toeval zijn dat dit kwalitatief geweldige rundvlees zo goed samengaat met de krachtige Argentijnse wijnen.