Word een champagne kenner!

Champagne is de perfect drank voor iedere gelegenheid en elk feest. Dat weet iedereen. Dat champagne uit Frankrijk komt is misschien ook een open deur. Maar er is nog veel meer te leren over de bekendste bubbels. Wil jij nu een kenner worden? Bijvoorbeeld leren hoe je champagne moet openen en serveren? Lees dan hieronder verder!

Onze bestverkochte Champagne
Niet alle bubbels zijn hetzelfde

Allereerst is het belangrijk te weten dat champagne niet hetzelfde is als cava of prosecco. In een glas zie je het verschil bijna niet, maar deze mousserende wijnen hebben weinig overeenkomsten. Champagne, maar dan uit Spanje of Italië. Zo worden prosecco en cava vaak omschreven. Naast natuurlijk land van herkomst, verschillen de bubbels ook in druifsoorten, smaak, productiemethode en hoelang ze houdbaar zijn.

Waar komt champagne vandaan?

Deze is niet zo moeilijk: uit Frankrijk. Maar er is meer te weten over de herkomst van champagne. De Champagne is het noordelijkste en koelste gebied van Frankrijk waar met succes druiven verbouwd kunnen worden. Het Champagnegebied kent 320 gemeenten. Deze gemeenten zijn opgenomen in een door de overheid ingesteld classificatiesysteem. De classificatie wordt uitgedrukt in een percentage. Benieuwd waar dit percentage op gebaseerd is? Lees hier dan alles over de champagnestreek.

Champagne: een interessante geschiedenis

De Franse bubbels hebben een rijke geschiedenis. Al in de 15e eeuw serveerden Franse hovelingen champagne aan buitenlandse vorsten die op bezoek kwamen. Dat was echter de stille variant. In 1668 diende zich een nieuwe variant aan: de heldere en mousserende champagne. Met de bubbels, nam de roem van deze drank snel toe. In het bijzonder bekende keldermeester, Dom Pérignon (1638-1715), ontwikkelde de champagne zoals iedereen die nu kent.

Waar komen de bubbels in champagne vandaan?

De officiële en traditionele bereidingswijze van champagne wordt de méthode traditionnelle genoemd. Binnen zeven stappen wordt van een stille basiswijn een rijke mousserende wijn met sprankelende bubbels gemaakt. Maar waar komen die bubbels vandaan? En weet jij eigenlijk hoelang een champagne moet rijpen? Van assemblage tot dégorgement: lees hier alles over de productiemethode van champagne.

Soorten champagne

De perfecte champagne uitkiezen kan een hoop werk zijn. Champagne komt namelijk in vele soorten en maten en je wilt er zeker van zijn dat je de perfecte fles hebt. Champagnes kunnen namelijk verschillen in druifsoorten, suikergehalte of jaargang. De hoeveelheid soorten champagne kan intimiderend zijn, daarom helpen wij jou de champagne kiezen die bij jou past! 

Champagne proeven

Champagne betekent: feest! Maar wat proef je eigenlijk? En hoe weet je nou of je een goede champagne in je glas hebt? Champagne proef je met al je zintuigen. Want naast wat je proeft en ruikt, voel je ook de bubbels. En dat maakt champagne zo leuk! Je glas bubbels proef je door te: kijken, ruiken, luisteren, proeven en te voelen. Met 5 stappen leren wij jou alles over champagne proeven.


Champagne openen als een pro

Een champagnefles openen lukt iedereen, maar hoe doe je dit zonder dat de helft van de inhoud in het tafelkleed verdwijnt? Wij leggen je in 3 stappen uit hoe je een champagnefles opent. Vanaf nu dus geen rondvliegende kurken of spuitende champagne meer! Behalve als je de fles liever open laat knallen. Negeer dan vooral deze stappen, schud je fles en hou de kurk niet tegen!

Meesterlijk champagne serveren

Champagne serveren is nog een hele kunst. Hoe zorg je ervoor dat je glas niet overstroomt bij het inschenken of dat je champagne koud genoeg is? Champagne moet namelijk gedronken worden op een temperatuur van 8-10°C. Is de champagne kouder, dan kan de smaak zich niet goed ontwikkelen. Champagne serveer je bij voorkeur in dunne flûtes, maar waarom? Zo zijn er nog meer dingen waar je op moet letten bij het serveren van champagne.

Hoelang is champagne houdbaar?

Er gaan nogal wat verhalen rond over hoelang champagne houdbaar is. Vaak hoor je dat champagne beter wordt met de jaren. Dit klopt niet! Hou altijd in je achterhoofd dat champagne geen bewaarwijn is.  Hoelang je een champagne kunt bewaren is afhankelijk van verschillende factoren. Dus benieuwd hoelang je een fles kan bewaren, open of dicht? En ook niet onbelangrijk: hoe je deze moet bewaren? Lees hier alles over de houdbaarheid van champagne.


Meer lezen over champagne: