Skip to main content

Wat houden ze in


Smaakelementen

Druiven
Druiven

Smaakelementen

Een smaakprofiel is opgebouwd uit 6 verschillende elementen die voorkomen in een wijn. Dat zijn onderdelen op basis waarvan je een wijn proeft zoals: 

  • Zuurgraad
  • Suikergehalte
  • Intensiteit
  • Verfijning
  • Tannines (bij rode wijn)
  • Smaaktype

Best ingewikkeld deze wijnjargon, maar we leggen het je graag uit!

DE SMAAKELEMENTEN

Smaakelementen wijn

De zuurgraad gaat over de hoeveelheid zuren in een wijn. Vaak hangt dit samen met het gebied waar de wijn vandaan komt (hoe noordelijker, hoe minder zon, hoe meer zuren), en het druivenras. Zo heeft een sauvignon blanc een hele hoge zuurgraad, waardoor deze heel fris overkomt. Ook een rode sangiovese of pinot noir heeft een hoge zuurgraad.

Het suikergehalte gaat over de zoetheid die je in de wijn kunt waarnemen. Bij echte zoete wijn proef je duidelijk een zoete smaak in je mond.

Intensiteit: de smaakintensiteit kun je vergelijken met de hoeveelheid ‘lux’ in een lamp. Geeft een lamp veel of weinig licht? Vertaal dat naar wijn: heeft een wijn veel of weinig smaak? Een wijn met heel veel smaak, zeg maar een wijn die ‘heel erg binnenkomt’ heeft een hoge smaakintensiteit. Een wijn met een subtiele smaak heeft een lage smaakintensiteit.

Verfijning? Wat ruik en proef je in een wijn? Alleen vanille? Of ook tropisch fruit? En citrus, èn rokerige tonen èn anijs? Ruik en proef je veel verschillende dingen in een wijn, dan heeft een wijn veel complexiteit, veel ‘smaaklaagjes’.

Tannines: tannines zitten in het schilletje en de pitjes van de druif. Tannines zitten niet in witte wijn omdat de schillen en pitten direct van het sap gescheiden worden. In rode wijnen zorgen ze voor een beetje ‘stroef’ mondgevoel en vooral het idee dat de wijn stevig is. Dus hoe meer tannines, hoe meer ‘bite’ in de wijn.

TEN SLOTTE HET SMAAKTYPE

Dit gaat vooral over welk gevoel de wijn achterlaat in jouw mond, het ‘mondgevoel’. Bij een witte wijn kan dit een fris mondgevoel zijn, alsof je net een slokje verse jus d’orange hebt genomen. Of een soepel mondgevoel, alsof je een lepeltje honing neemt. Bij rode wijnen krijg je een ‘stevig’ smaaktype door goed proefbare tannines, een sappig smaaktype door veel zuren in de wijn en een ‘soepel’ smaaktype door een ronde smaak in de mond. ‘Fruitig’ zit er voor zowel rood als wit tussenin.  

ZELF JE SMAAKPROFIEL AANMAKEN

Leer in 24 seconden je persoonlijke smaakprofiel kennen. En ontdek de wijn die daarbij past. Doe de test en maak je smaakprofiel aan.

> Doe de test

ALLE SMAAKPROFIELEN

Bij elk smaakprofiel zijn er verschillen in de smaakelementen, waardoor er weer andere wijnen bij passen. Benieuwd naar een ander smaakprofiel?

> Bekijk alle smaakprofielen

NAAR JE PERSOONLIJKE SMAAKPROFIELEN

Als je je smaakprofiel hebt opgeslagen kun je via ‘mijn account’ je smaakprofielen terugvinden. Log in en je ziet direct de flessen die perfect bij je passen. Vergeten op te slaan? Ga dan naar mijn account en maak met je e-mailadres een account aan. Je ziet dan direct je smaakprofielen terug.

> Mijn account

SMAAKPROFIELEN WIJNBOXEN

Direct proberen of je smaakprofiel klopt? Probeer de smaakprofielen wijnbox. Speciaal samengesteld om kennis te maken met jouw smaakprofiel. 

Er is voor elk smaakprofiel een wijnbox gevuld met 6 prijswinnende wijnen verpakt in een prachtige doos. Naast de wijnen vind je in de wijnbox een flyer met uitleg over de wijnen en een informatieblad waarop je precies kunt zien hoe je het best wijn kunt proeven. En het geheel wordt in een prachtige box bij je afgeleverd. Ook een erg origineel cadeau!

Bekijk de smaakprofielen wijnboxen