Whisky proeven in 7 stappen

Whisky proeven lijkt best ingewikkeld. Zeker als je het nog niet drinkt. Daarom hebben we een handige uitleg over hoe je whisky moet proeven. Gewoon als je het wilt gaan drinken of met een paar vrienden een whisky proeverij wilt doen. Er is ook een proefformulier, daarop kun je bijhouden wat je proeft. Superhandig!

1. Koffie als start

Voordat je start: drink een kop koffie. Zwarte koffie, zonder suiker of melk. Zo worden je smaakpapillen 'schoon'. Het is net zoiets als je handen wassen voor je begint met koken.

2. Juiste glas

Kenners zweren bij een tulpvorming glas met voet. Door de spits toelopende opening van het glas blijven aroma's beter in het glas. Zo ruik en proef je makkelijker.

3. wel/geen water of ijs

Het is een kwestie van smaak. Puristen vinden dat whisky geproefd moet worden zoals deze oorspronkelijk gemaakt is. Toch water toevoegen? 1 tot 5 druppels is genoeg. Zo komen nieuwe geuren vrij. Om goed te kunnen ruiken en proeven is ijs in je whisky geen aanrader. Door het ijs daalt de temperatuur teveel en komen aroma's niet goed vrij.

4. opwarmen

Verwarm de whisky door de onderkant van het glas in je handpalm te houden en met je andere hand de bovenkant van het glas te bedekken. Draai de whisky rustig rond in het glas. Hierdoor komen de aroma's goed los.

5. ruiken

Net als bij wijnproeven is je neus belangrijk. Zet het glas tegen je bovenlip en ruik rustig (met open mond mag!). De eerste reuk bevat meestal nog veel alcohol. Ruik daarom een aantal keer. Dan kun je geuren als mout, turf, eikenhout, bloemen, heide en citrusfruit gaan herkennen.

6. kauwen

Tijd om te proeven. Neem een klein slokje. Laat dit door je mond gaan en probeer er een beetje op te 'kauwen'. Je whisky kan zoet, droog of rokerig smaken. Maar je kunt ook vruchten, specerijen, noten of gember proeven.

7. drinken

Whisky hoef je niet uit te spugen. Dat branderige gevoel na het doorslikken en de smaak erna, dat is de afdronk. En deze is belangrijk. Hoe langer de afdronk, hoe sterker het karakter van de whisky.whisky bestellen

Ben je enthousiast geworden en wil je zelf graag gaan proeven? Bekijk ons grote assortiment whisky en vind je favoriete fles.


Direct whisky bestellen