Hoofdgerecht: wijn en spijs advies

De belangrijkste gang. Met de lekkerste wijnen!

Het belangrijkste gedeelte van het diner: het hoofdgerecht. Zoek de perfecte wijn bij jouw gerecht. Bekijk onze suggesties hieronder. Toch een andere smaak? Zoek dan je gerecht bij "Lekker bij" in de linkerkolom op de de wijn pagina. 

OF BEKIJK ALLE WIJNEN

Wild

Deze gerechten hebben veel smaak en een stevige structuur. Hier past een wijn bij die ook ruggengraat heeft. De wijnen worden in combinatie met het eten nog lekkerder. De Lavis Teroldego is zo’n wijn. Aards met frisse zuren en in de smaak kersen en viooltjes. In de Beyerskloof Pinotage proef je frisse frambozen met kruidige kersen en een spicy touch. De Tokara Director’s Reserve is een topwijn van Tokara. Hij smaakt als een bordeaux, maar dan wel met een warme stijl. Zonnig en klassiek!

Alle wildwijnen

Gebraden rood vlees en stoofschotels

Ook gebraden rood vlees heeft een stevige structuur. Hierdoor moet de wijn ook stevig van smaak zijn. Wanneer je deze twee combineert, worden de wijnen die je erbij drinkt veel soepeler en minder stroef en proef je de wijn nog beter. Probeer eens een mooie wijn uit Bordeaux zoals de Château Macquin St. Georges St. Emilion. Een heel mond vol, want deze wijn met heerlijk rood fruit is heel harmonieus en intens van smaak. De beste keuze bij ossenhaas. Een stevige, stoere malbec is ook een perfecte partner voor gebraden of gegrild roodvlees. Bijvoorbeeld de Catena Malbec. De Marques de Riscal Rioja Reserva komt pas op de markt als 3 jaar heeft gerijpt. Hij smaakt naar zwarte bessen en kersen en heeft zachte tannines.

Alle wijnen bij rood vlees alle wijnen bij stoofschotels

Varkens- of kalfsvlees

Kies bij varken- of kalfsvlees voor een niet te zware wijn en niet teveel tannine. Je kunt kiezen voor een fruitig rode wijn zoals de Barbera d’Asti Superiore. Heerlijk fruitig met extra diepgang door een jaar houtrijping. Of de JC Boisset Hautes-Côtes de Nuits met licht rood fruit van frambozen en aardbeien met aardse tonen van paddenstoelen en truffel. Heb je een rollade of gerecht met een roomsaus? Kies dan voor de Herencia Altés Garnatxa Blanca. Deze wijn sluiten goed aan bij de smaak van deze gerechten en worden zelfs nog voller en lekkerder van smaak. 

Alle wijnen bij varkens- en kalfsvlees

Gebraden kip En kalkoen

Dit vlees smaakt relatief licht. Een wijn die fruitig is, zonder al te veel tannines past hier goed bij. Vooral lichtgekoeld! Kies bijvoorbeeld voor de Kanonkop Kadette: met veel smaak vol bessen, kersen en zwart fruit. Of kies voor wit voor The River Garden Chardonnay. Fris, fruitig en heerlijk bij gebraden kip of kalkoen. Maar ook de zachte en sappige Planeta Cerasuolo Nero d’Avola is lichtgekoeld een goede partner!

Alle wijnen bij kip en kalkoen

Gourmet en fondue

Vaak een veelheid aan smaken, met verschillende sausjes. De beste keuze is om een wijn te kiezen die gemakkelijk van smaak zijn en zich goed aanpassen bij veel verschillende gerechten. Bijvoorbeeld de Valdivieso Winemaker Reserve Cabernet Sauvignon of Chardonnay. Ook heerlijk voor als het eten nog niet op tafel staat! Maar ook de La Palma Merlot of Chardonnay zijn een prima combinatie! Of de Ogio Primitivo past prima bij dit feestelijke maal.

Lamsvlees

Bij de volle smaak van lamsvlees kun je, voor het contrast, gerust een dikke wijn met fris fruit drinken. Voeg je friszure tomaat toe, dan is een Toscaanse Chianti met rijp fruit en veel kruiden een goede match. Bij wijn met een stevige structuur toont lamsrack zijn machokant. Cabernet (zoals de Saint-Estèphe) en Malbec zijn zulke wijnen. Met een rondere wijn als Rioja komt het vlees zachter over.

Alle wijnen bij lamsvlees

Vis en schaal- en schelpdieren

Serveer je gebakken witvis of schaaldieren? Kies dan voor een drogere witte wijn, zoals de Yealands Estate Sauvignon Blanc. Heerlijk fris met de smaak van verse kruiden en passiefruit. Bij gerookte zalm is de Petit Chablis een aanrader. Knisperend fris en grapefruit in de smaak. De Catena Chardonnay Tupungato is lekker bij vis met een romige saus. Lekker vol van smaak, boter, ananas, gele appel en citrus in de afdronk.

 Alle wijnen bij vis Alle wijnen bij schaal- en schelpdieren

Aziatische en gekruide gerechten

Kies hierbij een wijn met een zoetje die deze smaken aankan. Bijvoorbeeld een Gewurztraminer of een Elzasser Pinot Gris van Adam. Deze smaken heerlijk bij Oosterse smaken en dempen zelfs een beetje de pittige smaken. Of de Mas Compagne Blanc. Met een expressieve geur, veel kruiden, gele perzik en mango. Heel goede combi met Aziatische of gekruide gerechten. De Altano Organic Touriga is een rijke zeer krachtige rode wijn. Deze wordt biologisch geproduceerd en dat proef je!

Alle wijnen bij Aziatische gerechten