De 10 leukste Wijnweetjes

We denken er vaak niet bij na als we heerlijk genieten van een goed glas wijn. Maar er valt super veel te vertellen over deze bijzondere drank. Dat kan ook niet anders als je bedenkt dat wijn al 9000 (!) jaar bestaat. We zetten de tien leukste feiten voor je op een rij. Kun je die mooi een keer in de groep gooien als jullie samen een fles open trekken.

1. De oudste fles wijn blaast ruim 1600 kaarsjes uit

Je hebt vast al eens gehoord van ‘bewaarwijnen’. Wijnen die beter van smaak worden als je ze een paar jaar laat liggen. Maar de Rudesheimer Apostelwijn uit Duitsland ligt al bijna een eeuw op de plank! Deze  wijn uit 1927 is de oudst drinkbare wijn die verkrijgbaar is. Kan het nog extremer? Jazeker! De oudste fles wijn ter wereld is namelijk ruim 1600 jaar oud. Deze ‘klassieker’ komt uit de periode tussen 325 en 350 na Chr. Even proeven gaat helaas niet. Je kunt ‘m slechts bewonderen in het Historisch Museum der Pfalz in Speyer, Duitsland.


2. Angst voor wijn: het bestaat!

We kunnen het ons niet voorstellen, maar er bestaat daadwerkelijk een angst voor wijn. Dit wordt ‘Oenofobie’ genoemd. Het komt weinig voor, maar is wel erkend als een echte ziekte. Mensen met Oenofobie zijn daadwerkelijk bang voor wijn of voelen oprechte haat tegenover de drank. Vaak ontstaat Oenofobie vanuit een gebeurtenis uit het verleden. Bijvoorbeeld een negatieve ervaring bij het kopen van wijn of het drinken ervan op een feestje.

3. Toosten  op je gezondheid: de Grieken zijn ermee begonnen

En niet omdat ze ervan overtuigd waren dat wijn letterlijk goed zou zijn voor je gezondheid. Het ligt iets anders. Bij de Grieken bestond namelijk de traditie dat de gastheer de eerste slok van de wijn nam. Zo liet hij aan z’n gasten weten dat de geschonken wijn niet vergiftigd was.

6. In één fles gaan wel 700 druiven

Ja, dat lees je goed! Dat komt neer op zo’n 125 druiven per glas. Probeer je nu maar eens in te beelden hoeveel druiven er geplukt worden om wereldwijd alle liefhebbers van een goed glas wijn te voorzien.

7. ‘s Nachts druiven plukken. Why?!

Word je al moe bij de gedachte aan de hoeveelheid druiven die geplukt moeten worden? Dan krijg je nog meer respect voor wijnmakers die hiervoor ‘s nachts uit de veren moeten. Dit gebeurt in warme klimaten. Als het koeler is, behouden de druiven namelijk beter hun fruitsmaak en oxideren minder snel op weg naar de winery.  En dat proeven wij later weer terug in onze wijn.

10. Fles wijn niet helemaal leeg? Vries ‘m in!

Het doet toch altijd een beetje pijn om overgebleven wijn weg te gooien. Misschien verzachten we de pijn een beetje door je te vertellen dat je wijn kunt invriezen! Maak er bijvoorbeeld ijsblokjes van, die je later gebruikt bij het koken met wijn. Daarnaast gebruik je de vriezer natuurlijk ook om je wijn snel koud te krijgen. Rol de fles in vellen nat keukenpapier en leg ‘m 15 minuten in de vriezer. Cheers!