De 5 favorieten van:
chef Niven Kunz
Na Ron Blaauw is het ditmaal de beurt aan chef Niven Kunz om met ons zijn favoriete dranken te delen.
Niven Kunz leerde het vak bij topchef Jonnie ‘Librije’ Boer, bestiert het al jarenlang met een Michelinster bekroonde Restaurant Niven in Rijswijk, heeft een eigen kookstudio waar je zijn masterclasses kunt volgen, hij schreef een kookboek en hij heeft duizenden volgers op Instagram. Journalist Marcel Langedijk vroeg de jonge chef naar zijn favoriete dranken.
‘Ik drink niet veel,’ zegt Niven Kunz, ‘laten we dat vooropstellen.’ Alsof hij dat wil bewijzen, laat hij zijn blik even rusten op het kopje espresso en de croissant die voor hem staan. Hij vervolgt: ‘Maar als ik drink, dan drink ik iets goeds. Wat mij betreft zijn er eigenlijk maar twee soorten wijn: witte Bourgogne en rode Bordeaux. Heel klassiek, net als mijn keuken. Als iemand bij mij in de keuken een Hollandaisesaus wil maken met een thermoblender dan ontplof ik. Het gaat op de klassieke manier bij mij, niet anders.’
Dat verklaart het wat prijzige lijstje met favorieten van de jonge chef.
Hij lacht: ’Ik geef toe dat ik wat verwend ben, maar ik vind die wijnen nu eenmaal het lekkerst. Natuurlijk zijn er goede wijnen uit andere gebieden en landen. Als ik in Zuid-Afrika ben, drink ik daar heel lekkere wijn, zeker, maar hier, in Nederland, als ik uit eten ben: witte Bourgogne, met hout, breed, vol van smaak. Vandaar mijn keus voor J. Drouhin Puligny Montrachet en Meursault 1er Cru Perrières 2016 en, qua rode wijn, de Chateau Chasse Spleen 2011."
Een dergelijke voorliefde hoeft niet te betekenen dat je altijd de hoofdprijs betaalt, vindt Niven. ’Als mijn vriendin en ik uit eten gaan, drinken we met z’n tweeën één fles wijn tijdens het diner. En ik betaal uit principe nooit meer dan honderd euro voor een fles wijn. Het moet wel leuk blijven. Als ik een wijnkaart zie, heb ik er wel genoeg verstand van om te weten welke huizen goede wijnen hebben, maar je moet me niet vragen welk jaar het beste was. Net zoals je niet moet komen aanzetten met een wijnarrangement. Daar word ik maar dronken van, ik krijg dat gewoon niet op. Eén mooie fles voor de hele avond, dat is prima.’
Tot slot dan de Highland Park 25 Years. Een whisky, inderdaad, en niet zomaar eentje. ‘Je moet me niet uitlachen, maar ik drink dus niet veel en al helemáál geen whisky.’Zijn keuze voor de R de Ruinart champagne heeft niet alleen te maken met de inhoud: ‘Ik vind die fles erg mooi… Daarnaast houd ik niet van die heel heftige champagnes. Moët & Chandon heeft wat mij betreft een te heftige bubbel, dat is net Spa Rood. Ruinart heeft dat niet, die is subtieler.’
Waarom dan toch gekozen voor dit single malt paradepaard van de Schotse Highland Park distilleerderij? ‘Ik verzamel whisky. Ik beleg erin, ik heb er een behoorlijk aantal. Althans, dat deed ik een tijdje, ik doe het nu niet zo heel actief meer, omdat ineens veel mensen het doen vanwege de populariteit ervan. Misschien straks, als de hype weer een beetje voorbij is. Maar ik drink het dus niet. Ik weet het, ik ben een rare jongen.’
Geschreven door Marcel
Voordat Marcel Langedijk freelance journalist werd, werkte hij op de redactie van verschillende bekende tijdschriften. Inmiddels schrijft hij over alles wat het leven boeiend maakt.