Skip to main content

Witte wijn van licht tot vol


De 9 populairste witte wijnen

witte druiven
witte druiven

Het druivenras bepaalt voor een groot gedeelte de smaak van de wijn. Daarom is het handig om de belangrijkste kenmerken per druif te kennen; zo kun de beste keuze maken naar jouw smaak, gerecht of moment.

BESTEL WITTE WIJN

En dit zijn ze dan: van fris licht tot vol en rijk.

1. PINOT GRIGIO OF PINOT GRIS

WAT IS HET VERSCHIL? 

Pinot Gris en Pinot Grigio: twee namen voor dezelfde druif. Het druivenras mag dan wel hetzelfde zijn, maar de smaak kan - net als de namen - verschillen (afhankelijk van de herkomst). Dus wanneer spreken we van een Pinot Gris en wanneer van een Pinot Grigio? En wat bepaalt het verschil in smaak?

Pinot gris en de pinot grigio wijnen zijn meestal afkomstig uit twee compleet verschillende wijngebieden: We spreken meestal over de pinot gris wanneer de druif wordt aangeplant in de Elzas regio in Frankrijk. We spreken dan over de pinot grigio als deze groeit in de Italiaanse regio’s. De pinot gris- of pinot grigio druiven zijn beide witte druiven maar kunnen een vrij donkerroze schil krijgen als ze goed rijp worden. Ondanks dezelfde kleur is het mogelijk dat je een duidelijk verschil proeft tussen de twee. 

EEN VOLLE SMAAK BIJ PINOT GRIS 

De Elzas is een wijnregio in het Noordoosten van Frankrijk. Het klimaat is hier zonnig, warm en droog. Dit zorgt ervoor dat de Pinot Gris die hier groeit een geurige, goudgele wijn met een volle, soms zelfs ‘vettige’ smaak geeft. 

Je proeft: Fruit (nectarine), iets rokerigs en weinig zuren. 

Smaakt goed bij: intense gerechten. Indiase of thaise curry’s in kokossaus, paté of roergebakken gamba’s. Ook lekker bij kalfsvlees, kalkoen of gebraden kip. 

EEN FRISSE SLOK PINOT GRIGIO 

Pinot Grigio wordt in Italië in het hele land aangeplant maar is vooral bekend van de aanplant in Noord-Italië: in Veneto en Alto-Adige. De druif geeft hier een wijn met een zuivere frisheid met veel peer, appel en lichte tonen van bloesem. 

Je proeft: een lichte ietwat kruidige wijn met citrus  

Smaakt goed bij: Een aperitief. Dit is namelijk echt een prima borrelwijn! Bruschetta of stukje parmezaanse kaas of een plakje gedroogde ham haalt het allerbeste uit deze wijn. 

BEKIJK ALLE ITALIAANSE PINOT GRIGIO WIJNEN

2. RIESLING

Riesling is de druif van Duitsland, maar in de Franse Elzas weten ze hem ook goed te verbouwen.  De wijn heeft altijd een hoge zuurgraad en kan droog maar ook zoet zijn.

  • Smaakt naar: abrikoos, honing, citrus, appel
  • Lekker bij: sushi, gedroogde ham, gerechten met geitenkaas en tomaat, mosselen 
  • Indien zoet: Aziatische gerechten. 

3. SAUVIGNON BLANC

Sauvignon blanc is een knisperfrisse witte wijn met hoge zuurgraad.  

  • Smaakt naar: citrus, groene appel, kruiden, kruisbes
  • Lekker bij: groente, dus perfect voor een vegetarisch diner of bij salades! Maar ook heerlijk bij geitenkaas. En gaat goed samen met gerechten met tomaat. Denk aan de Italiaanse keuken.

4. CHENIN BLANC

Er is geen andere witte druif waar zoveel verschillende soorten wijn worden gemaakt. Van beendroog tot zoet: Chenin Blanc biedt voor ieder wat wils. 

  • Smaakt naar: appel, peer, soms honing

  • Lekker bij: mediterrane gerechten en sushi, afhankelijk van de zoetgraad past wijn van deze druif bij verschillende gerechten.

5. MUSCAT

Komt voor in meerdere varianten, van mousserend tot stil. Je kent Muscat vast als dessertwijnen, maar er zijn ook drogere soorten. Beroemde zoete Franse muscat-wijnen zijn muscat de Beaumes-de-Venise, muscat de Lunel en muscat de Rivesaltes.

  • Smaakt naar: abrikoos, perzik, sinaasappel, vanille
  • Lekker bij: Chinees eten, van de Kantonese keuken tot de pittige gerechten uit Szechuan. Dim sum

Wijnproeverij? Begin met de lichte Pinot Grigio en bouw op tot de volle Chardonnay!

6. GEWURZTRAMINER

Als je eenmaal een gewurztraminer geproefd hebt, vergeet je dat niet snel. Een wijn van deze druif heeft heel veel smaak en een hele eigen smaak. Het is dé perfecte wijn voor bij pittig gekruide gerechten en bij romige curry’s.

  • Smaakt naar: lychee, grapefruit, honing, gember
  • Serveertemperatuur: koud, 6 graden (=4,5 uur in de koelkast)
  • Lekker bij: curry’s, pittige smaken, blauwe kaas, eendenlever

7. SEMILLON

Semillons zijn vrij droge wijnen met medium body. Meestal vermengd met andere druivenrassen, zoals chardonnay of sauvignon blanc. Maar er worden ook veel zoete wijnen van deze druif gemaakt. Je kent hem waarschijnlijk als de beroemde dessertwijn: sauternes, beter bekend als vloeibaar goud.

  • Smaakt naar: citroen, appel, peer, bij dessertwijnen naar abrikoos en sinaasappelschil

  • Serveertemperatuur: 8 graden (= 3 uur in de koelkast) 

  • Lekker bij: de droge wijnen passen goed bij lichte voorgerechten, de zoete bij desserts. Zoals een ijstaartje met lange vingers of frozen fruit

8. VIOGNIER

Viognier heeft wat weg van chardonnay, maar dan lichter en bloemiger. Viognier is beroemd om zijn zachte smaak, maar tegelijkertijd erg zeldzaam. Tot voor kort alleen verbouwd in het Franse Rhône gebied, tegenwoordig ook in de Nieuwe Wereld.

  • Smaakt naar: mandarijn, perzik, mango, rozen
  • Serveertemperatuur: 8 graden (= 3 uur in de koelkast)
  • Lekker bij: lichte gerechten zoals gebraden kip, kalkoen of zalm

9. CHARDONNAY

Vol, zacht en romig wel jouw ding? Laat de rest maar zitten en ga meteen voor een goed glas chardonnay Op eiken gerijpt is deze wijn boterzacht vol smaken als vanille en karamel. Wat lichter is de op stalen tanks gerijpte variant. Verwacht bij licht vooral geen zuur, een chardonnay smaakt altijd zacht.

  • Smaakt naar: appel, peer, mango, vanille
  • Serveertemperatuur: heb je een op hout gerijpte chardonnay dan op 12 graden (=1,5 uur in de koelkast). Een frissere stalen tanks opgevoede chardonnay schenk je op  graden (=3 uur in de koelkast).
  • Lekker bij: volle chardonnays matchen goed met romige sauzen. Frissere varianten drink je bij salades of schaal-en schelpdieren. 

Benieuwd waar de term Anything but Chardonnay vandaan komt?

MEER LEZEN OVER WIJN?

Er zijn tal van druiven en wijnen met ieder hun eigen smaak uit verschillende wijnlanden. Lees meer over de populairste druiven om wijn van te maken. Benieuwd wat de meest aangeplante rode druivenrassen en wijnen eigenlijk zijn? Dit zijn de grootste rode druiven. Of wil je gewoon weten welke wijn jij eigenlijk het lekkerst vindt: doe dan nu de smaakprofielen test en ontdek jouw favoriete wijnen!

PS: Met Mijn Gall & Gall Premium krijg je het hele jaar door 10% korting op alle wijnen. Mooi meegenomen, toch?

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.