Witte wijn van licht tot vol
De 9 populairste witte wijnen

En dit zijn ze dan: van fris licht tot vol en rijk.
1. PINOT GRIGIO
Of pinot gris in het Frans. Als je een echte frisse wijn wil op een warme zomerdag hoef je niet verder te zoeken. Lees hier over het verschil tussen grigio en gris!
- Smaakt naar: bessen, perzik, amandelen, citrus
- Serveertemperatuur: koud, 7 graden (= 4 uur in de koelkast)
- Lekker bij: pittige, aziatische gerechten
2. RIESLING
Riesling is druif van Duitsland, maar in de Franse Elzas weten ze hem ook goed te verbouwen. Fris en zoet tegelijk met een prettige zuurgraad. Probeer een glas en je weet waar wij het over hebben.
- Smaakt naar: abrikoos, honing, citrus, appel
- Serveertemperatuur: koud, 6 graden (=4,5 uur in de koelkast)
- Lekker bij: pittig gekruid eten.
3. SAUVIGNON BLANC
Sauvignon blanc betekent letterlijk wilde witte. Ruikt vaak naar gras, Wat je proeft? Een frisse knisperige witte wijn met lage zuurgraad. Als je begint met wijnproeven is dit trouwens de perfecte wijn, de smaken veranderen namelijk niet.
- Smaakt naar: citrus, groene appel, kruiden, kruisbes
- Serveertemperatuur: 8 graden (=3,5 uur in de koelkast)
- Lekker bij: groente, dus perfect voor een vegetarisch diner!
4. CHENIN BLANC
Ook wel bekend als steen (in Zuid-Afrika). Er is geen andere witte druif waar zoveel verschillende soorten wijn worden gemaakt. Van beendroog tot zoet: Chenin Blanc biedt voor ieder wat wils.
- Smaakt naar: passievruchten, appel, peer en perzik
- Serveertemperatuur: 8 graden (= 3,5 uur in de koelkast)
- Lekker bij: mediterrane gerechten en sushi
5. MUSCAT
Komt voor in meerdere varianten, van mousserend tot stil. Je kent Muscat vast als dessertwijnen, maar er zijn ook drogere soorten. Beroemde zoete Franse muscat-wijnen zijn muscat de Beaumes-de-Venise, muscat de Lunel en muscat de Rivesaltes.
- Smaakt naar: abrikoos, perzik, sinaasappel, vanille
- Serveertemperatuur: mousserend drink je op 7 graden (= 4 uur in de koelkast), stille muscat op 10 graden (= 2 uur in de koelkast).
- Lekker bij: Chinees eten, van de Kantonese keuken tot de pittige gerechten uit Szechuan. Dim sum, iemand?
Wijnproeverij? Begin met de lichte Pinot Grigio en bouw op tot de volle Chardonnay!
6. GEWURZTRAMINER
Als je eenmaal een gewurztraminer geproefd hebt, vergeet je dat niet snel. Eigenlijk is het wel de meest ondergewaardeerde druif uit dit rijtje. Prijs-kwaliteit technisch is hij erg voordelig, dus eigenlijk geen reden om hem over te slaan.
- Smaakt naar: lychee, grapefruit, honing, gember
- Serveertemperatuur: koud, 6 graden (=4,5 uur in de koelkast)
- Lekker bij: Marokkaanse keuken zoals couscous of uit het Midden Oosten, denk aan gedroogd fruit en noten.
7. SEMILLON
Semillons zijn vrij droge wijnen met medium body. Meestal vermengd met andere soorten, zoals chardonnay of sauvignon blanc. Maar je kent hem waarschijnlijk als de beroemde dessertwijn: sauternes, beter bekend als vloeibaar goud. Proeven en je weet waarom.
- Smaakt naar: citroen, appel, peer en groene papaya
- Serveertemperatuur: 8 graden (= 3 uur in de koelkast)
- Lekker bij: het toetje! Wat dacht je van een ijstaartje met lange vingers of frozen fruit?
8. VIOGNIER
Viognier heeft wat weg van chardonnay, maar dan lichter en bloemiger. Viognier is beroemd om zijn zachte smaak, maar tegelijkertijd erg zeldzaam. Tot voor kort alleen verbouwd in het Franse Rhône gebied, tegenwoordig ook in de Nieuwe Wereld.
- Smaakt naar: mandarijn, perzik, mango, rozen
- Serveertemperatuur: 8 graden (= 3 uur in de koelkast)
- Lekker bij: lichte gerechten zoals gebraden kip, kalkoen of zalm
9. CHARDONNAY
Vol, zacht en romig wel jouw ding? Laat de rest maar zitten en ga meteen voor een goed glas chardonnay Op eiken gerijpt is deze wijn boterzacht vol smaken als vanille en karamel. Wat lichter is de op stalen tanks gerijpte variant. Verwacht bij licht vooral geen zuur, een chardonnay smaakt altijd zacht.
- Smaakt naar: appel, peer, mango, vanille
- Serveertemperatuur: heb je een op hout gerijpte chardonnay dan op 12 graden (=1,5 uur in de koelkast). Een frissere stalen tanks opgevoede chardonnay schenk je op graden (=3 uur in de koelkast).
- Lekker bij: volle chardonnays matchen goed met romige sauzen. Frissere varianten drink je bij salades of schaal-en schelpdieren.
Benieuwd waar de term Anything but Chardonnay vandaan komt?
MEER LEZEN OVER WIJN?
Er zijn tal van druiven en wijnen met ieder hun eigen smaak uit verschillende wijnlanden. Lees meer over de populairste druiven om wijn van te maken. Benieuwd wat de meest aangeplante rode druivenrassen en wijnen eigenlijk zijn? Dit zijn de grootste rode druiven. Of wil je gewoon weten welke wijn jij eigenlijk het lekkerst vindt: doe dan nu de smaakprofielen test en ontdek jouw favoriete wijnen!
PS: Met Gall & Gall Premium krijg je het hele jaar door 10% korting op alle wijnen. Mooi meegenomen, toch?