Skip to main content

expert in 5 minuten


Wijnvaten

Wijnvaten

Wijn met houtrijping. Wat is dat eigenlijk? En wat maakt een houtgerijpte wijn zo bijzonder? Houten vaten geven wijn meer kracht en zorgen ervoor dat de wijn langer houdbaar is. En het is gewoon erg lekker. Lees hier alles over hoe hout wijn zo lekker maakt .

wijnvaten

HOE GEEFT HOUT SMAAK AAN WIJN?

Houten vaten geven wijn een bijzondere smaak. In de eerste plaats zijn dit natuurlijk smaken en geuren van hout, maar denk bijvoorbeeld ook aan koffie aroma’s. Een wijn die op hout gerijpt is smaakt krachtig. 

In het hout zitten ook tannines, waardoor de wijn krachtiger wordt en de wijn langer houdbaar is. Aan de andere kant verzacht een houten vat wijnen met veel tannines. Omdat hout poreus is, kan er veel zuurstof bij de wijn komen. En dit zorgt dan vervolgens voor de versoepeling van de tannines.

Vaten

NIET ELKE BOOM: EIKENHOUT

Wijn rijpt graag op eikenhout. Niet elke boom kan gebruikt worden als wijnvat: hij moet minstens de respectabele leeftijd van 180 jaar bereikt hebben. Eikenhout geeft aroma’s af aan wijn zoals karamel of cacao. En Amerikaans eiken geeft een sterkere vanillesmaak af dan Frans eiken. Ook geeft eiken karakter aan de wijn, is het goed waterdicht en versterkt het de kleur van de wijn.

liever rood dan wit

Over het algemeen worden witte wijnen niet op hout opgevoed. Waarom? Op deze manier hebben ze veel kans om hun frisheid te verliezen. Behalve volle chardonnaywijnen, die lenen zich prima voor houtopvoeding. 

hout vs roestvrijstaal

wijnvaten in kelder

Houten vaten komen in 2 varianten: een standaard houten vat (5000 liter) en een barrique (225 liter). In kleinere vaten heeft de wijn meer contact met het hout. Resultaat: een krachtige wijn vol tannines. Houten vaten worden nog steeds met de hand gemaakt. Daarom zijn ze heel duur. 

Steeds meer wijnmakers kiezen dan ook liever voor roestvrijstaal. Denk hierbij aan tanks met ruim 22 duizend liter. Hoe zit het dan met de smaak die houten vaten afgeven? Daar is iets slims op bedacht: snippers eikenhout in het roestvrijstalen vat gooien. Dat komt de smaak ten goede.

Getoaste vaten

De houten planken van het vat heten duigen. En die moeten kromtrekken voor de vorm van het vat. Daarom worden ze verhit. In vakjargon: getoast. Een lichte toast van het hout geeft een mildere smaak af aan de wijn dan een zwaardere toast.

Niet in 1 vat

Een romantisch idee: donkere kelders, ergens in Frankrijk, waar stapels grote vaten wijn een eeuwigheid liggen te rijpen. Helaas niet helemaal waar. Wijn rijpt namelijk niet in één vat. En ook geen eeuwigheid. De meeste witte wijnen hebben maar een paar maanden nodig. Rode wijnen 12 tot 18 maanden. Tijdens het rijpen wordt de wijn in een ander vat gegoten om ’m te laten ademen en te scheiden van het bezinksel: de vaste stof die in de vloeistof omlaag zakt. Daar wordt de wijn lekker van.

Bedankt romeinen en galliërs!

De Romeinen danken we op onze blote knieën voor het uitvinden van de wijnbouw. De Galliërs zijn we ook dank verschuldigd: zij vonden namelijk het wijnvat uit. Daardoor kon wijn bewaard blijven en vervoerd worden.

MEER LEREN OVER WIJN?

Word een echte wijnkenner en ontdek nog veel meer over wijn:

 

 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.