Skip to main content

Reservawijn : Wat is dit?

Reservawijn : Wat is dit?

Réserve-, riserva- of reservawijn betekent in ieder wijnland net weer iets anders. Sommige landen hebben namelijk een wetgeving rondom deze benaming, anderen niet. Daarnaast is er ook een onderscheid te maken in reserva uit de nieuwe wijnwereld en die uit de oude wijnwereld. Kortom: waar komt reserva wijn vandaan en wat is het eigenlijk?

De oorsprong van Reserva wijn

Vroeger werd wijn over het algemeen jong verkocht. Toch reserveerden wijnmakers een deel van de wijn uit hun beste wijnjaren voor een latere verkoop. Alleen met deze kwalitatief goede wijn durfden de wijnmakers het aan om de wijn langer in eikenvaten of op de fles te laten rijpen. Dit waren de eerste reserva wijnen.

Bekijk alle Reservawijnen

Reserva uit de oude wereld

Wijnen uit de oude wereld (Europa) moeten tegenwoordig aan strikte voorwaarden voldoen om een reserva te mogen heten. De wijn moet bijvoorbeeld gemaakt worden van rijpere druiven van een goede kwaliteit. Dit zorgt voor het hogere alcoholpercentage van de wijn. Daarnaast is er een gereguleerd minimum aantal jaren van rijping (op zowel het vat als in de fles) voordat de wijn verkocht mag worden. Waarom? Betere kwaliteit wijn zou nòg beter worden tijdens het rijpingsproces. Per land is er ook nog een verschil in wetgeving:

Portugal

Een Portugese reserva moet minimaal 3 jaar gerijpt zijn waarvan 1 jaar in een eikenhouten vat.

Spanje: 

Een Rioja reserva uit Spanje moet ten minste 3 jaar hebben gerijpt. Wil je de wijn het label gran reserva geven? Dan moet de reserva 2 jaar op vat en 3 jaar in de fles gerijpt zijn.

Italië: 

verschillende Italiaanse wijnregio’s kennen verschillende regels. Maar gemiddeld moet een riserva 2 jaar gerijpt zijn. Maar: Kijk je naar bijvoorbeeld een Barolo, dan is dit wel 5 jaar.

Reserva's uit de nieuwe wereld

De nieuwe wijnwereld (wijnlanden buiten Europa) kent geen vaste regels voor het maken van een reserva wijn. Hier wordt de reserva naam meestal op het etiket gezet om een verschil in cuvée’s aan te geven. De reserva wijnen zijn in principe van betere kwaliteit dan de niet-reserva wijnen. Of hebben langere houtlagering gehad. Maar hieromtrent zijn geen vaste regels. Reserva in de nieuwe wijnlanden is dus een niet-gereguleerd kwaliteitslabel is. Landen als de VS, Nieuw-Zeeland en Chili vallen o.a. onder deze nieuwe wijnwereld.

Hoeveel kost dat nou?

Reserva, riserva of reserve wijnen (het is maar naar welk land van herkomst je kijkt) zijn vaak iets duurder. Het lange rijpingsproces brengt namelijk hogere kosten met zich mee. Wil je een reserva kopen in de winkel maar kom je er niet helemaal uit? Vraag een winkelmedewerker om advies. Wil je zeker zijn van kwaliteit ga dan voor een Spaanse of Italiaanse reserva. Dit wil niet zeggen dat wijnen uit de nieuwe wereld dit prijskaartje niet waard zijn, maar door een gebrek aan regelgeving weet je simpelweg niet zeker van welke kwaliteit de wijn is.

Keertje een Reserva proeven?

Leer wijnproeven als een pro en probeer de volgende reservas:


MEER WETEN OVER WIJN?

er zijn tal van druiven en wijnen met ieder hun eigen smaak uit verschillende Ontdek alle wijnlanden. lees meer over de alle wijnsoorten om wijn van te maken. benieuwd naar de meest aangeplante druivenrassen en wijnen ter wereld? dit zijn de grootste De 9 populairste witte wijnen en Dit zijn de 9 edele rode druiven. of wil je gewoon weten welke wijn jij eigenlijk het lekkerst vindt: doe dan nu de smaakprofielen en ontdek jouw favoriete wijnen!

 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.