Cabernet Sauvignon: de druif en de wijn

Cabernet Sauvignon is de aristocraat onder de druiven. De beroemdste en duurste wijnen uit de Bordeaux worden ervan gemaakt. De druif is ook een globetrotter die wereldwijd zijn plaats heeft veroverd.

Bestel nu Cabernet Sauvignon

Oorsprong

Vanuit de Franse Bordeaux heeft de Cabernet Sauvignon de hele wereld veroverd. Het is geen lastige druif, maar hij gedijt wel het best in relatief warme zones. Cabernet Sauvignon is namelijk een langzame, late rijper die een lang groeiseizoen nodig heeft.

Uiterlijk

De Cabernet Sauvignon is een kleine druif die in langwerpige, compacte trossen groeit. Hij heeft een dikke schil die veel kleurstof, aroma en tannine bevat. Hij behoudt tijdens het rijpen, zelfs in de armste streken, behoorlijke zuren. Jonge Cabernets zijn soms inktzwart. Met het ouder worden verandert de kleur in warm robijnrood.

Voorkeuren

Cabernet sauvignon wordt vaak vergezeld door zijn maatje Merlot. Die twee druiven vullen elkaar feilloos aan. Cabernet geeft de wijn kleur, zuur, tannine en aromatisch fruit en Merlot zorgt voor zachtheid en een ronde body. In een Médoc (ook uit de Bordeaux) wordt dit duo vaak aangevuld met Cabernet Franc, Malbec en/of Petit Verdot. In warme oorden als Australië, Californië en Zuid-Afrika, waar de tannines rijper en de zuren zachter worden, levert Cabernet Sauvignon in zijn eentje ook uitstekende wijnen.

Smaak

In een Cabernet Sauvignon ruik en proef je altijd zwarte bessen. Soms subtiel, zoals in Cabernets uit Frankrijk en andere Europese landen, soms overduidelijk als cassislimonade of bessenjenever in wijnen uit Chili, Californië en Australië. Naast zwarte bessen komen er altijd kruidige aroma’s in voor, die variëren van laurier en cederhout tot munt en eucalyptus. In Cabernets die op kleine vaten van nieuw eikenhout zijn gerijpt, kunnen ook tonen van koffie, toast, chocolade en/of specerijen voorkomen. Door de tannine en zuren komen Cabernetwijnen stevig over en zijn ze langer houdbaar dan andere wijnen. Goede soorten ontwikkelen zich in de loop der jaren tot complexe wijnen met aroma’s van onder andere gekonfijt fruit en truffel.

Typisch Cabernet Sauvignon

Door zijn krachtige aroma’s en stevige structuur is Cabernet Sauvignon bij uitstek geschikt om op houten vaten te rijpen. Het verzacht de tannine en zuren, waardoor de wijn ronder en evenwichtiger overkomt.

Match

Cabernet Sauvignon heeft eigenlijk altijd kracht, body en beet en is daardoor bij uitstek een eetwijn. De gerechten mogen net als de wijn stevig zijn. Bijna alles van de grillplaat past erbij, maar vooral rood vlees. Bij jonge en lichtere Cabernets die fris en ferm smaken, doet rood vlees met groenten het goed. Bijvoorbeeld gegrilde biefstuk met courgette en spekjes, eendenborst met gewokte groenten of een sappige hamburger met tomaat. Oudere, zachtere en vollere cabernets zijn aanraders bij entrecote met chiliboter, rollade, stoof- en wildgerechten.

Tip

Jonge Cabernets Sauvignon uit koele streken zijn te stevig om met kaas te combineren. Het smeuïge en vette van de kaas botst met de tannines, waardoor de wijn stroever en soms zelfs bitter verkomt. Volfruitige, jam-achtige Cabernets uit warme landen doen het juist goed bij kaas.

Zelf proeven?

Wij hebben er alvast 3 voor je uitgezocht. Of kies zelf uit meer dan 100 cabernet sauvignons uit ons assortiment.