Alles over de wijn Carmenère

De carmenère komt oorspronkelijk uit de Bordeaux, maar we kennen hem vooral als Chileense wijn. Want wat de malbec is voor Argentinië, is de carmenère met trots voor Chili. En de druif doet het heel goed in het Chileense klimaat. Een carmenère levert kruidige, ronde wijnen met veel kleur en karakter. 

Rode bladeren

De carmenère is een druif met een relatief lage opbrengst en is erg gevoelig voor ziektes en klimaatwisselingen. Hij lijkt erg veel op de merlot, maar je herkent de carmenère druif aan zijn langere bladeren. De benaming carmenère is trouwens afgeleid van het woord carmin (=karmijn). Waarom? In de herfst krijgen de bladeren een felrode kleur.

Oorsprong: herontdekt in Chili

De carmenère komt oorspronkelijk uit de Bordeaux. Maar in de 19e eeuw kwam dit tot een eind toen de druifluisepidemie in Frankrijk de carmenère compleet uitroeide. Pas in de jaren ‘90 van de vorige eeuw ontdekte men dat de carmenère rond 1850 was Chili!

Smaakt naar: rood fruit en pruimen

Bij een glas carmenère kun je smaken verwachten van framboos, zure kersen of groene pepers. Carmenère wijnen hebben tonen van rood fruit met een subtiele bittere smaak. Qua body en structuur heeft deze wijn veel gemeen met een merlot.

Benieuwd welke wijn jij het lekkerst vindt? Doe de smaakprofielentest en ontdek jouw favorieten!

Lekker bij rood vlees

Door de bittere smaaktonen is een glas carmenère de perfecte match met rood vlees en barbecue. Een fruitige variant is lekker met bijvoorbeeld lamsrack. 

MEER LEREN OVER WIJN?

Doe dan eens de smaakprofielen test en ontdek of carmenère jouw favoriete wijn is!

Meer leren? Er zijn tal van druiven en wijnen met ieder hun eigen smaak uit verschillende wijnlanden.  Lees meer over de populairste druiven om wijn van te maken. Benieuwd naar de meest aangeplante druivenrassen en wijnen ter wereld? Dit zijn de grootste witte druiven en rode druiven

De lekkerste

carmenère wijnen




Ook leuk om te lezen: