Chardonnay: de druif en de wijn

Van Chardonnaydruiven kun je makkelijk een lekkere wijn maken. Deze druif kan goed tegen slecht weer en wordt niet snel ziek. Ook is hij vol en zacht van smaak. Vandaar dat deze druif zo populair is bij wijnbouwers, wijnmakers en wijnliefhebbers.

bestel nu Chardonnay

Uiterlijk

De Chardonnay is een middelgrote, ronde druif die aan een langwerpige, stevige tros groeit.Het blad is tamelijk rond van vorm en zou weelderig woekeren, als de wijnbouwer dat niet in de hand hield. Jonge Chardonnaywijnen die in roestvrijstalen tanks zijn gemaakt, zijn lichtgeel. Oudere, houtgerijpte Chardonnays zijn warmer geel getint.

Oorsprong

Chardonnay, de druif waarvan ook champagne wordt gemaakt, is beroemd geworden in de Franse wijnstreek de Bourgogne. Inmiddels groeit hij overal, van Duitsland tot Sicilië, van de Verenigde Staten tot Zuid-Afrika. Zijn herkomst beïnvloedt de smaak.

Smaak

De Chardonnay heeft tamelijk neutrale aroma’s. Ze variëren van appel en meloen in koele gebieden tot ananas en mango in warmere oorden. Een koel-klimaat Chardonnay uit de Chablis smaakt frisser en strakker dan een uit het warme Australië, die rijk en romig overkomt. Elke Chardonnaywijn laat een zacht gevoel in je mond achter. Hoe fris hij ook smaakt, hij voelt altijd min of meer rond aan. Veel zachter dan bijvoorbeeld de strakke Sauvignon Blanc. Chardonnay is zelden heel licht, maar wisselt van middelzwaar tot krachtig.

Voorkeuren

Chardonnay houdt van hout. Lang niet alle druiven hebben voldoende body en structuur om op eikenhouten vaten te rijpen. Het hout voegt namelijk aroma’s toe en verandert ook de structuur van de wijn. Veel druiven zijn niet opgewassen tegen die extra’s, maar de Chardonnay wel. Hij wordt er doorgaans voller en complexer van.

Typisch Chardonnay

Alle witte Bourgognewijnen, behalve Bourgogne Aligoté, zijn gemaakt van de Chardonnay. Van een beendroge Chablis tot een weelderig exotische Meursault

Match

Een lichte Chardonnaywijn als Chablis past door zijn frisse zuren en slanke stijl goed bij schaal- en schelpdieren en salades. Bij een mollige, ronde Chardonnay als Mâcon Villages doen vis en gevogelte met een lichte, romige saus het prima. Een rijke, rijpe Chardonnay met aroma’s van exotisch fruit is een aanrader bij gebraden kalkoen en bij Indiase curry’s. Houtgerijpte Chardonnay matcht mooi met gerookte producten als makreel, kip en eendenborst.

Wist je dat…

De allerduurste wijn van Chardonnaydruiven is een Franse Bourgogne: Le Montrachet van Domaine de la Romanée-Conti. Hij kost € 1.500 en is altijd al uitverkocht voordat hij in de fles zit! Komt hij via particulieren weer op de markt, dan kost hij vaak het dubbele of meer.

Zelf proeven?

Wij hebben er alvast 3 voor je uitgezocht. Of kies zelf uit zo'n 100 Chardonnaywijnen uit ons assortiment!