Grenache: de druif en de wijn

De Grenache komt, in tegenstelling tot de Merlot of Chardonnay, zelden in zijn eentje op het etiket tegen. Grenache heeft andere druiven nodig om te kunnen schitteren.

Bestel nu Grenache

Uiterlijk

De grenache groeit in een wat grillige, losse tros met tamelijk grote bladeren zonder diepe inkepingen. De druiven zijn relatief groot en hebben een dunne, violetblauwe schil die over het algemeen niet veel kleurstof bevat. Grenache is een plant die van nature weelderig groeit en veel druiven geeft. Vervelend genoeg gaat een grote oogst direct ten koste van de kwaliteit. Hoe meer druiven per plant, des te minder kleur en geur hij zal hebben. Goed snoeien en een lage opbrengst levert grenache met meer concentratie in kleur, geur en smaak.

Oorsprong

Grenache, in het Spaans garnacha, is ooit vanuit Spanje in Zuid-Frankrijk terechtgekomen. Nog altijd wordt hij in deze droge, warme, mediterrane streken op grote schaal verbouwd. In Spanje is het, na tempranillo, de meest verbouwde blauwe druif. Hij groeit er overal, maar vooral opkomende streken als Somontano en Priorat geven hem nu een eigen gezicht en zetten ‘garnacha’ groot op het label. Grenache is een van de basisdruiven in Zuid-Frankrijk. Hij is de smaakmaker in Côtes du Rhônes en komt voor in de meeste wijnen uit de Provence, Roussillon en Languedoc. In warme landen uit de nieuwe wereld gedijt hij ook goed en wordt hij meestal als mengdruif gebruikt.

Voorkeuren

Grenache voelt zich thuis in de hitte en kan de droogte aan. Tijdens zijn lange groeiseizoen vormt hij veel suiker, worden zijn tannines goed rijp, maar verliest hij zuren. Het resultaat is een alcoholrijke, zwoele, soepele wijn, die echter vrij weinig kleur, zuren en stevigheid heeft. Door de grenache met andere druiven te blenden, wordt dat wat hij mist aangevuld en komen zijn sterke punten beter naar voren. In een Côtes du Rhône, Gigondas en Châteauneuf-du-Pape zit hij in de mix met syrah, mourvèdre en cinsault. In bijvoorbeeld Rioja wordt de garnacha aan de tempranillo toegevoegd.

Typisch Grenache

Een wijnmaker is als een kok in de keuken. Elk ingrediënt voegt iets toe. Grenache geeft zijn wijn warmte en souplesse.

Smaak

Een 100%-Grenachewijn is zwoel en zacht. Dat zwoele komt van de alcohol en van de aroma’s van door en door rijpe rode en paarse vruchten. Soms komt er ook gedroogd fruit zoals rozijn in voor. Een bloemig, parfumachtig aroma benadrukt zijn zwoele stijl. Heel typerend voor Grenachewijn is de geur van versgemalen witte peper. In een oudere Grenache komen de kruidige tonen van tabak voor. De ‘nieuwe’ Garnacha’s uit onder andere Priorat in Noord-Spanje zijn opvallend geconcentreerd. Ze zijn donkerpaars, uitgesproken fruitig en stevig.

Match

De meeste wijnen met Grenache, of dat nu een Côtes du Rhône of Rioja is, zijn gemaakt voor bij het eten. De lichtere soorten passen bij pasta’s, de vollere zachtere soorten doen het goed bij  varkensvlees en kaas, de stevigere bij rood vlees en stoofschotels.

DE NAAM IS...

Grenache
= Garnacha in Spanje
= Cannonau op Sardinië

SPECIAAL GESELECTEERDe grenache wijnen voor jou:


2 Reviews

(110 stemmen)
op=op
10.99
Fles Doos (6)

3 Reviews

(42 stemmen)
op=op
8.99
Fles Doos (6)

3 Reviews

(91 stemmen)
op=op
9.99
Fles Doos (6)