Wijn- en druifexpert in 5 minuten Malbec

Deze meest voorkomende druif in Argentinië staat bekend om zijn smaak van donker fruit en een rokerige nasmaak. Maar ook om het feit dat het een uitstekend alternatief is voor de duurdere Cabernet Sauvignon en Syrah wijnen.

OORSPRONG

De malbec is in Argentinië druivenras nummer 1. Hier wordt dan ook 75% van alle malbec druiven wereldwijd verbouwd. Ook in de Franse Cahors-streek is deze druif de plaatselijke favoriet. In de Bordeaux wordt de malbec tegenwoordig vooral in Blaye en Côtes de Bourg gebruikt als onderdeel van blends. De druif staat ook bekend als côt, auxerrois of pressac.

Pinot grigio wijngaard

Voorkeuren

De malbec is een kleine, donkere druif. Het klimaat heeft duidelijk invloed op het uiterlijk van de druif. Zo zijn de druiven in Argentinië rijper en sappiger dan de Franse druiven, die een meer rustieke smaak hebben, vol met tannines.  

Voorkeuren

In de Bordeaux wordt de malbec vaak gebruikt in de klassieke ‘Bordeaux blend’, maar wordt daar meestal ‘Cot’ genoemd. In de Loire vallei wordt de malbec vaak gemengd met cabernet franc en gamay. In Australië en Nieuw-Zeeland wordt de druif vaak geblend met de zachtere, minder tanninerijke merlot.

TYPISCH MALBEC

Aan beide zijdes van de Atlantische Oceaan wordt de malbec gerijpt in eikenhout. Hierdoor krijgt krijgt de wijn meer complexiteit en wordt de smaak zachter. Door de rijke robuuste smaak van malbec, lijkt het alsof de druiven zeer lange tijd worden gerijpt in eikenhout. Dit is absoluut niet het geval. De gemiddelde rijptijd is tussen de 6 en 10 maanden!

Smaak: kersen en rode vruchten

Het uiterlijk van de malbecdruif heeft ook  invloed op de smaak. In Frankrijk is de malbec een donkere, intense, tanninerijke wijn. Die de smaak heeft van kersen en andere rode vruchten. De malbecs uit Argentinië zijn iets kruidiger en soepeler van smaak dan die uit Frankrijk. En smaken meer naar zwarte bessen.

Perfecte partner voor de borrel

Malbec uit Argentinië is een soepele rode wijn, die je goed bij de borrel kunt drinken. Ook past deze bij pasta met tomatensaus, stamppot en zachte kazen.

LEKKER MET VARKENSROLLADE

Het fruitige en soepele van een malbec gaat perfect samen met een varkensrollade. Kies voor een malbec met rijpe tanines en zacht fruit, zoals van het wijnhuis Catena.

Zelf proeven?

Wij hebben er alvast 3 voor je klaargezet. Of kies zelf uit ons ruime assortiment malbecwijnen!