Merlot: de druif en de wijn

Wijn gemaakt van Merlot is opvallend zacht en romig. Daardoor past hij bij veel gerechten en is hij geschikt om, zonder iets erbij, te drinken. Hoe heerlijk Merlotwijn is, weten velen, waaronder Koninklijke hoogheden.

bestel nu merlot

Uiterlijk

De Merlot is een tamelijk grote druif met een vrij dunne schil die, in vergelijking met bijvoorbeeld de Cabernet Sauvignon, minder kleurstof en minder tannines bevat. Vandaar dat Merlotwijnen lichter van kleur zijn – van helderrood in een koel klimaat tot robijnrood in warmere gebieden – en dat ze in de mond zachter aanvoelen. De tint verandert al na enkele jaren van fris kersenrood in warm bruinrood.

Oorsprong

Merlot stamt uit de Bordeaux, waar hij bijna altijd in één adem met zijn grote broer cabernet sauvignon wordt genoemd. Dat komt doordat ze samen de basis van bijna elke Bordeaux vormen. Lange tijd vonden wijnmakers van buiten Bordeaux Merlot niet interessant genoeg om te verbouwen. En dat terwijl wijndrinkers juist dol zijn op de ongecompliceerde, romige wijn. wijnbouwers pikten dat signaal op en inmiddels wordt de druif wereldwijd verbouwd.

Smaak

Merlot heeft een intense, geurige smaak met fruitige aroma’s van bessen, kersen en pruimen. Ook de smaak van chocolade kun je in een Merlotwijn tegenkomen. Oudere Merlots krijgen het aardse van truffel. Merlot uit een koel klimaat smaakt fris en pittig, met het fruitige van rode bes. Hij heeft een strakkere structuur doordat hij meer zuur bevat. Merlots uit warme jaren en warmere streken hebben het vlezige van zwarte kersen en komen zwoeler en romiger over.

Voorkeuren

Merlot en cabernet sauvignon vormen samen de basis van bijna alle beroemde wijnen uit de  Bordeaux en van veel blends uit andere wijnlanden. De druiven vullen elkaar goed aan. Ze zijn allebei fruitig, maar ze verschillen duidelijk in mondgevoel. Cabernet sauvignon bevat meer tannines en zorgt in de blend met Merlot voor stevigheid, kracht en een langere afdronk. Andersom geeft Merlot de stoere cabernet een zacht kantje en verfijning.

Typisch Merlot

Merlot is vroeg rijp en wordt van alle blauwe druiven als eerste geoogst. Zijn vlotte ontwikkeling is  ideaal voor koele gebieden waar de herfst vroeg inzet en het risico op regen in september groot is.

FoodMatch

Een Merlot uit een relatief koel klimaat als Bordeaux of het noorden van Italië valt makkelijk te combineren met gerechten. Hij past door zijn slanke, middelzware stijl goed bij rood vlees, bijvoorbeeld biefstuk (met frites en groene salade), eendenborstfilet met granaatappelsaus of lamsbout. Maar Merlot smaakt ook ook bij pasta’s met tomaat of kipfilet en groenten uit de wok. Een krachtige, volle, houtgerijpte Merlot uit de Nieuwe Wereld is een aanrader bij geroosterd vlees als entrecote, spareribs en hamburgers van de barbecue. Een mollige, fruitige Merlot uit een warm klimaat geeft een aparte sensatie met romige, pittige kazen als camembert en kernhem.

Nog meer weten over Merlot en een echte kenner worden? Doe nu de minicursus Merlot!

Zelf proeven?

Wij hebben er alvast 3 voor je klaargezet. Of kies zelf een heerlijke Merlot uit ons assortiment!