Alles over de druif en de wijn Merlot

Een glas merlotwijn is zacht, romig en vol fruit. Logisch dus dat het de favoriet is van velen! Een merlot is perfect voor bij het eten, maar net zo lekker op zichzelf. Hoeveel weet jij over deze wijn? Merlotfans en liefhebbers in spe: alles over de zachte wijn.

Merlot smaken

Merlot in het kort

Een zachte rode wijn met medium tannines en medium zuurgraad. Rijpt meestal op eiken. Door de zachte soepele smaak is deze wijn perfect om te drinken als beginnende rode wijndrinker.

Smaakt naar:

  • Fruit: framboos, donkere kersen, pruimen
  • Mineralen, ceder, tabak
  • Vanille, kruidnagel, mokka

Komt vooral uit:

Ook wel bekend als:

St. Emilion, Pomerol, Fronsac, Côtes de Bourg, Blaye

Oorsprong: de Bordeaux

Merlot stamt uit de Bordeaux, waar hij bijna altijd in één adem met zijn grote broer cabernet sauvignon wordt genoemd. Dat komt omdat ze samen de basis van bijna elke Bordeaux vormen. Lange tijd vonden wijnmakers van buiten Bordeaux merlot niet interessant genoeg om te verbouwen. En dat terwijl wijndrinkers juist dol zijn op de ongecompliceerde, romige wijn. Wijnbouwers uit andere streken pikten dat signaal uiteindelijk op en inmiddels wordt de druif wereldwijd verbouwd. In Frankrijk is het zelfs de meest verbouwde druif.

De druif en de wijn

De Merlot is een tamelijk grote druif met een vrij dunne schil die, in vergelijking met bijvoorbeeld de cabernet sauvignon, minder kleurstof en minder tannines bevat. Merlot is vroeg rijp en wordt van alle blauwe druiven als eerste geoogst. Zijn vlotte ontwikkeling is ideaal voor koele gebieden waar de herfst vroeg inzet en het risico op regen in september groot is.

Hoe ziet de wijn er dan uit? 

Door de dunne schil zijn merlotwijnen lichter van kleur – van helderrood in een koel klimaat tot robijnrood in warmere gebieden – en dat ze in de mond zachter aanvoelen. De tint verandert al na enkele jaren van fris kersenrood in warm bruinrood.

Blinde proeverij? Merlot herken je aan de oranje rand die achterblijft op het glas.

Smaak: romig en zacht

Merlot heeft een intense, geurige smaak met fruitige aroma’s van bessen, kersen en pruimen. Ook de smaak van chocolade kun je in een merlotwijn tegenkomen. Oudere merlots krijgen het aardse van truffel. Merlot uit een koel klimaat smaakt fris en pittig, met het fruitige van rode bes. Hij heeft een strakkere structuur doordat hij meer zuur bevat. Merlots uit warme jaren en warmere streken hebben het vlezige van zwarte kersen en komen zwoeler en romiger over.

Voorkeur met cabernet sauvignon

Merlot en cabernet sauvignon vormen samen de basis van bijna alle beroemde wijnen uit de  Bordeaux en van veel blends uit andere wijnlanden. De druiven vullen elkaar goed aan. Ze zijn allebei fruitig, maar ze verschillen duidelijk in mondgevoel. Cabernet sauvignon bevat meer tannines en zorgt in de blend met merlot voor stevigheid, kracht en een langere afdronk. Andersom geeft merlot de stoere cabernet een zacht kantje en verfijning.

Lekker bij rood vlees

Een merlot uit een relatief koel klimaat als Bordeaux of het noorden van Italië valt makkelijk te combineren met gerechten. Hij past door zijn slanke, middelzware stijl goed bij rood vlees, bijvoorbeeld biefstuk (met frites en groene salade), eendenborstfilet met granaatappelsaus of lamsbout. Maar merlot smaakt ook ook bij pasta’s met tomaat of kipfilet en groenten uit de wok. Een krachtige, volle, houtgerijpte merlot uit de Nieuwe Wereld is een aanrader bij geroosterd vlees als entrecote, spareribs en hamburgers van de barbecue. Een mollige, fruitige merlot uit een warm klimaat geeft een aparte sensatie met romige, pittige kazen als camembert en kernhem.

Zin in een glaasje merlot?

(44 stemmen)
Valdivieso Single Valley Lot Merlot 75CL
Niet meer beschikbaar