Alles over deze luxe wijn Montepulciano d'Abruzzo

De montepulciano-druif is de op één na meest geplante druif in Italië. De druif wordt verwerkt in diverse wijnen, maar de bekendste daarvan is toch wel de Montepulciano d’Abruzzo, uit de gelijknamige regio Abruzzo. Montepulciano d’Abruzzo is een DOC-wijn, wijnen krijgen dit kwaliteitslabel om te bevestigen dat de afkomst van deze wijn gecontroleerd wordt. Lees hier alles over montepulciano wijn!

Montepulciano in het kort

Een donkerrode, bijna zwarte wijn die een ronde smaak heeft met soepele tannines en een lange, kruidige afdronk. Je kunt montepulciano wijn het beste binnen 3 a 4 jaar drinken.

Smaakt naar:

 • Rood fruit
 • Kruiden
 • Vanille
 • Hout

Serveertemperatuur:

 • Decanteren en serveren op 16-18 graden, het liefst na een paar jaar rijping op de fles

Komt uit:

 • Abruzzo, Italië

Oorsprong: Montepulciano

De montepulciano-druif komt oorspronkelijk uit centraal Italië en daar is hij ook gebleven. Je kunt er eigenlijk van uit gaan dat deze druif naar het Toscaanse stadje Montepulciano vernoemd is, maar of deze hier ook ontdekt is, blijft een raadsel. Maar dat is niet het enige verwarrende aan deze druif: De montepulciano-druif heeft een naamgenoot: de Vino Nobile di Montepulciano. Dit is echter een wijn die gemaakt wordt van de sangiovese druif.

Montepulciano-druif

De druif voelt zich overal in Italië thuis, maar hij gedijt uitzonderlijk goed in Abruzzo. Het is daarom ook niet gek dat Abruzzo zo ontzettend veel wijn produceert voor de relatief kleine oppervlakte aan wijngaarden in de regio. De grootschalige productie maakt de wijnen van deze druif betaalbaar. Deze montepulciano d’Abruzzowijnen zijn daardoor ideaal voor de alledaagse maaltijd. Toch zijn er wijnbouwers die de verborgen talent van deze druif op weten te graven. Met net wat meer aandacht en geduld toveren zij ze om in een wijn van topkwaliteit. Benieuwd naar andere Italiaanse topwijnen?

Wat eet je bij een Montepulciano?

Wijn van de montepulciano d’Abruzzo-druif heeft een veelzijdig smakenpallet. Daardoor valt hij goed te combineren met gerechten die sterk van smaak zijn. Denk aan:

 • Gegrilde, gebraden en geroosterde vleesgerechten. Wees hierbij vooral niet zuinig met de kruiden!
 • Pasta bolognese
 • Gebraden kip
 • Carpaccio
 • Paté

De smaak van Italië proeven?

Ben je benieuwd geworden naar de smaak van montepulciano? Of misschien naar Italiaanse wijn in het algemeen? Probeer dan eens onze Italiaanse wijnbox. Hierin vind je zes prijswinnende Italiaanse wijnen, waaronder een heerlijke montepulciano. Wil je echt in Italiaanse sferen komen? Organiseer dan met deze wijnbox je eigen Italiaanse wijnproeverij. Oh, en vergeet de aperitivo hapjes niet. Proost!


Proef onze montepulciano wijnen

Meer leren over wijn?

Dat komt goed uit! Leer bijvoorbeeld wat jouw persoonlijke smaakprofiel is,  of word een expert en leer hoe je wijn proeft! Wat wijn terminologie onder de knie krijgen? Deze 7 termen moet je kennen als beginnende wijnproever. Meer leren over andere luxe wijnen? Lees dan meer over Barolo.

Ook leuk om te lezen: