Pinot Blanc: de druif en de wijn

De Pinot Blanc is familie van de Pinot Noir en Pinot Gris en wordt veel verbouwd in de Elzas. De Pinot Blanc geeft vaak redelijk geprijsde wijnen en is uitstekend geschikt om jong te drinken.

Bestel nu Pinot Blanc

Oorsprong

De Pinot Blanc wordt veel geassocieerd met de Elzas, maar deze druif komt oorspronkelijk uit de Bourgogne. Het is daarom ook toegestaan, maar niet vaak uitgevoerd, om deze druif in Grand Cru Wijngaarden te laten groeien.

Buiten Frankrijk wordt de Pinot Blanc veel verbouwd in Noord-Oost Italië, onder de naam Pinot Bianco. In Oostenrijk en Duitsland staat de druif bekend als ‘Weissburgunder’, ofwel witte Bourgondiër. Buiten Europa wordt de Pinot Blanc druif verbouwd in de Verenigde Staten, Canada, Argentinië en Uruguay. 

Voorkeuren

In elk gebied waar de Pinot Blanc wordt verbouwd is de druif anders van smaak en uiterlijk. Toch is deze druif altijd perfect om te verwerken in een blend voor mousserende wijn. Zo is de druif toegestaan in Champagne blends. Ook wordt de Pinot Blanc vaak gemengd met Pinot noir, Chardonnay en Pinot Meunier.

smaak

Qua smaak is de Pinot Blanc een allemansvriend: Qua karakter doet de druif denken aan de chardonnay, maar dan iets lichter, frisser en fruitiger, met aroma’s van appel en lychees. Deze wijn kent milde zuren en een zeer toegankelijke smaak.

Pinot Blanc is altijd inzetbaar

Niet alleen qua smaak is de Pinot Blanc een allemansvriend. Ook qua toepassing kan deze druif veel gebruikt worden: deze druif komt dan ook voor in witte wijn, mousserende wijn en dessertwijn.

match

Pinot Blanc is ideaal als aperitief wijn, maar ook een perfecte keuze bij gerechten waarin veel ei is verwerkt, bijvoorbeeld quiche lorraine (niet voor niets een streekspecialiteit van de Elzas). Maar het meest bijzondere van deze wijn is nog, dat hij zich als het ware aanpast aan het gerecht. Dus als je veel verschillende smaken serveert, zit je met een Elzasser Pinot Blanc altijd goed. 

SPECIAAL GESELECTEERDe pinot blanc wijnen voor jou: