Pinot Grigio: de druif en de wijn

Pinot Gris, in het Italiaans: Pinot Grigio, is een hippe druif. Niet omdat hij nieuw is, maar omdat hij is herondekt. Hij past namelijk heel goed bij exotische gerechten met een pittig, pikant accent.

Bestel nu Pinot Grigio

Uiterlijk

Pinot Gris is het witte broertje van de blauwe Pinot Noir en een neefje van de Chardonnay. De tros is tamelijk compact en het blad heeft diepe inkepingen. De kleur van de druiven varieert van  grijs(‘gris’)blauw tot rozebruin. Soms komen die verschillende tinten gezamenlijk voor in één tros. De kleur van de wijn loopt uiteen van transparant tot goudgeel. Pinot Gris uit de Elzas heeft een volle, armgele kleur, terwijl de Pinot Grigio uit onder andere Italië en Nieuw-Zeeland lichter en witter overkomt.

Oorsprong

De Pinot Gris komt uit Frankrijk, uit de Elzas, maar groeit ook al lang in onder meer Italië, Duitsland, Oostenrijk, Hongarije en Roemenië. In Duitsland en Oostenrijk heet hij Grauburgunder. De Italianen noemen hem Pinot Grigio en onder die naam is hij wereldwijd populair geworden. In de Amerikaanse staat Oregon worden er delicate, geurige wijnen van gemaakt. Ook de Pinot Grigio’s uit Nieuw-Zeeland, koele gebieden in Australië, Slovenië en Roemenië worden steeds beter en boeiender.

Verschijningsvorm

Pinot Gris komt vooral voor als zogenaamde monocépage of varietal wine, dat wil zeggen een wijn gemaakt van één druivenras. Op het etiket staan de naam van de druif en de herkomst. Soms wordt een deel Pinot Gris aan andere druiven toegevoegd om bijvoorbeeld een Chardonnay aromatischer of een Riesling zachter te maken.

Smaak

De Pinot Gris druif heeft aromatische, smaakvolle kenmerken die in de wijn uit de Elzas het duidelijkst naar voren komen. Pittige aroma’s van sinaasappel, mandarijn en andere tropische vruchten worden aangevuld met die van bloemen, kruiden en met een subtiel rokerig toontje zoals in een mooie rauwe ham. Zijn zuren zijn zacht waardoor de wijn wel fris maar ook altijd mild smaakt. Pinot Griswijnen zijn er in allerhande smaakstijlen, van droog tot zoet en van strak tot fluweelzacht. Veel Elzasser Pinot Griswijnen zijn mollig, smaken zwoel en ook wel lichtzoet. De Pinot Grigio’s zijn lichter, slanker en droger.

Typisch Pinot Gris

Pinot Gris rijpt bijna nooit op vaten van nieuw eikenhout. Aroma’s van vanille, toast of mokka kom je er dan ook zelden in tegen.

Voorkeuren

Pinot Gris wordt wel de beste begeleider van de oosterse keuken genoemd. Dat klopt als het gaat om de mollige, geurige Pinot Gris uit de Elzas en pittige, pikante, zoetzure Chinese en Indiase gerechten. Het zachte zoetje is een tegenhanger van de hete pepers en zijn exotische aroma’s sluiten prima aan bij gember en kokos, ingrediënten die het veel andere wijnen moeilijk maken. De slankere en minder uitgesproken Pinot Grigio past goed bij de lichtere gerechten uit de Thaise en Japanse keuken.

Op oudere wijnen komt de naam Tokay Pinot Gris nog voor, zoals die vroeger in de Elzas werd gebruikt. Dat gaf verwarring met de beroemde Hongaarse Tokaj-wijn die niet van de Pinot Gris wordt gemaakt. Het verhaal gaat dat de Pinot Gris ooit vanuit de Elzas werd meegenomen naar Hongarije en decennia later als tokay Pinot Gris weer in de Elzas terugkeerde. Om misverstanden te voorkomen is de Tokaj-aanduiding verboden.


SPECIAAL GESELECTEERDe pinot grigio wijnen voor jou: