Alles over de druif en de wijn Pinot grigio

Pinot grigio in het Italiaans, pinot gris in het Frans. Oorspronkelijk een Franse druif, maar Italië zette deze witte wijn echt op de kaart. Een pinot gris drink je koud, op een warme dag is dit de perfecte verkoeling. Wij vertellen je alles wat je moet weten over deze frisse druif en wijn.

Pinot grigio/gris in het kort

Een overwegend droge, frisse witte wijn met medium tot hoge zuurgraad. De meeste pinot grigio/gris koop je ongemengd (=monocepage).

Smaakt naar:

  • Fruit: bessen, citrus, perzik
  • Kruidig/ anders: amandelen, honing, gember

Serveertemperatuur

IJskoud: 7 graden (4 uur in de koelkast)

Andere benaming

Pinot gris lekker? Probeer ook eens:

Pinot blanc, niet op hout gerijpte chardonnay, grenache blanc, vinho verde, silvaner, muscadet, witte pinot noir, chenin blanc

Pinot gris of pinot grigio: is dat hetzelfde?

Ja, een pinot gris komt uit Frankrijk en een pinot grigio uit Italië, maar we hebben het over dezelfde druif. Qua smaak zijn er kleine verschillen: pinot gris uit de Elzas is over het algemeen wat complexer dan een Italiaanse pinot grigio.

Oorsprong: van Frankrijk naar wereldwijd

Oorspronkelijk komt de druif uit de Franse Elzas, maar ging al snel de wereld langs. Vanuit Frankrijk bleef hij een tijdje hangen in het 14e eeuws Zwitserland als de keizers favoriet. Van daaruit reisde de druif verder naar Noord Italië, waar de legendarische pinot grigio geboren werd.

Voorkeur voor koele gebieden

Pinot grigio is dus een druif met een voorkeur voor koudere gebieden, maar wordt overal met warme armen ontvangen. In Duitsland en Oostenrijk noemen ze hem liefkozend grauburgunder.

In de rest van de wereld heet hij trouwens gewoon pinot grigio. In de Amerikaanse staat Oregon worden er delicate, geurige wijnen van gemaakt. Ook de pinot grigio’s uit Nieuw-Zeeland, koele gebieden in Australië, Slovenië en Roemenië zijn zeker de moeite waard.

De druif: grijzig tintje (vandaar de naam)

Pinot gris is het witte broertje van de blauwe pinot noir en een neefje van de chardonnay. De tros is compact en het blad heeft diepe inkepingen. De kleur van de druiven varieert van  grijs (‘gris’) blauw tot roze bruin. Soms komen die verschillende tinten tegelijk voor in 1 tros. Op eikenhout rijpt deze druif trouwens eigenlijk nooit. Verandert de frisse structuur van de wijn. En dat is niet lekker.

Veel Elzasser pinot griswijnen zijn mollig, smaken zwoel en ook wel lichtzoet. De pinot grigio’s zijn lichter, slanker en droger.

Welke kleur heeft de wijn?

De kleur van de wijn loopt uiteen van transparant tot goudgeel. Pinot gris uit de Elzas heeft een geconcentreerde, lichtgele kleur, terwijl de pinot grigio uit onder andere Italië en Nieuw-Zeeland lichter en witter overkomt.

Ongemengd het lekkerst

Pinot gris komt vooral voor als zogenaamde monocépage of varietal wine, simpel gezegd: een wijn gemaakt van één druivenras. Op het etiket staan de naam van de druif en de herkomst. Soms wordt een deel pinot gris aan andere druiven toegevoegd om bijvoorbeeld een chardonnay aromatischer of een riesling zachter te maken.

Smaken: van droog en strak tot zoet en zacht

De pinot gris druif heeft aromatische, smaakvolle kenmerken die in de wijn uit de Elzas het duidelijkst naar voren komen. Pittige aroma’s van sinaasappel, mandarijn en andere tropische vruchten worden aangevuld met die van bloemen, kruiden en met een subtiel rokerig toontje zoals in een mooie rauwe ham. 

Zijn zuren zijn zacht waardoor de wijn wel fris maar ook altijd mild smaakt. Pinot griswijnen zijn er in allerhande smaakstijlen, van droog tot zoet en van strak tot fluweelzacht. Veel Elzasser pinot griswijnen zijn mollig, smaken zwoel en ook wel lichtzoet. De pinot grigio’s zijn lichter, slanker en droger.

Pinot grigio drink je bij Aziatisch

Want kenners noemen deze wijn de beste begeleider van de oosterse keuken (aan jou om hen gelijk te geven). Een mollige, geurige pinot gris uit de Elzas gaat perfect samen met pittige, pikante, zoetzure Chinese en Indiase gerechten. 

Het zachte zoetje is een tegenhanger van de hete pepers en de exotische aroma’s van de pinot sluiten prima aan bij gember en kokos. Ingrediënten die het veel andere wijnen trouwens moeilijk maken. Een minder uitgesproken, frisse pinot grigio past goed bij lichtere gerechten uit de Thaise of Japanse keuken.

Lees alles over welke wijn je het beste drinkt bij welk gerecht!

Pinot grigio of pinot gris?

Proef zelf het verschil!
Op mijn fles staat Tokay pinot gris

Op oudere wijnen komt de naam “Tokay Pinot Gris” nog voor, zoals die vroeger in de Elzas werd gebruikt. Dat gaf verwarring met de beroemde Hongaarse Tokaj-wijn die niet van de pinot gris wordt gemaakt. Het verhaal gaat dat de pinot gris ooit vanuit de Elzas werd meegenomen naar Hongarije en decennia later als Tokay Pinot Gris weer in de Elzas terugkeerde. Om misverstanden te voorkomen is de Tokaj-aanduiding verboden.

Meer over wijn?

Er zijn tal van druiven en wijnen met ieder hun eigen smaak uit verschillende wijnlanden. Lees meer over de populairste druiven om wijn van te maken. Benieuwd naar de meest aangeplante druivenrassen en wijnen ter wereld? Dit zijn de grootste witte druiven en rode druiven. Of wil je gewoon weten welke wijn jij eigenlijk het lekkerst vindt: doe dan nu de smaakprofielen test en ontdek jouw favoriete wijnen!

Ook leuk om te lezen: