Sangiovese: de druif en de wijn

Sangiovese is een belangrijke Italiaanse druif, die zeer veel in Toscane aangeplant staat. De Sangiovese vormt de basis van alle Chianti-wijnen. Vaak zijn er kersen, kruiden en specerijen in de geur en smaak te herkennen.

bestel nu sangiovese

Oorsprong

Al sinds de 13e eeuw worden er wijnen gemaakt in Chianti, het gebied tussen Siena en Florence. Tot de jaren ‘70 waren veel Chianti’s simpele rode wijnen, die meer om de decoratieve mandflessen dan om de smaak bekend stonden. Sindsdien is de productie verlaagd en zijn veel wijngaarden gemoderniseerd. Tegenwoordig is de kwaliteit van de Chianti’s veel beter dan voorheen. De allerbeste wijnen komen van de streng gecontroleerde DOCG Chianti en DOCG Chianti Classico.

Voorkeuren

Sangiovese druiven vormen de basis van o.a. alle Chianti-wijnen. Deze wijnen worden naar wens aangevuld met de blauwe canaiolo, witte trebbiano en malvasia en internationale druivenrassen als de cabernet sauvignon en merlot.

Match

Sangiovese wijnen zijn vaak stevige rode wijnen. Ze horen echt gedronken te worden tijdens het eten. Harde kazen, rood vlees en wildgerechten versterken de smaak van cassis, pruimen en tannines. Meer eenvoudige Sangiovese wijnen, zoals de IGT Toscane wijnen, zijn een stuk fruitiger van smaak en passen perfect bij pizza en pasta bolognese.

Smaak

Van nature rijpt Sangiovese pas laat. De druif behoudt een hoge zuurgraad en heeft veel tannine en een smaak van pruimen en kersen, tabak en leer. Soms ontwikkelt zich ook een medicinale smaak. Thee is ook een aroma dat met Sangiovese geassocieerd wordt. Naarmate de druif veroudert, wordt de kleur snel lichter. Echt oud worden de meeste Sangioveses niet: vijf tot acht jaar is meestal wel het maximum.

Van goddelijke oorsprong

Er wordt gezegd dat de oorsprong van de Sangiovese al eeuwenoud is. De letterlijke vertaling is namelijk ‘Bloed van Jupiter’, de Romeinse god. Er gaan zelfs verhalen rond dat de wijn al bekend was bij de Etrusken. Waar we zeker van zijn, is dat deze druif afstamt van de Toscaanse ‘kersen druif’ Ciliegiolo en de Zuid-Italiaanse Calabrese Montenuovo. Sangiovese wordt echter in heel uiteenlopende kwaliteiten gemaakt en het hangt volledig van de producent af of de wijn inderdaad met het bloed van Jupiter mag worden vergeleken. Als producenten het niet zo nauw nemen met de opbrengsten, kan Sangiovese dun en nauwelijks drinkbaar zijn. Veel schijnt af te hangen van de selectie van de goede klonen. Desondanks staat deze druif aan de basis van alle grote Toscaanse rode wijnen: Chianti, Brunello di Montalcino en Vino Nobile di Montelpulciano.

 

Zelf proeven?

Wij hebben er alvast 6 voor je klaargezet. Of kies zelf een heerlijke Sangiovese uit ons assortiment!