Alles over de druif en de wijn Sauvignon blanc

Sauvignon blanc, wat ‘wilde witte’ betekent, is 1 van de meest populaire druivenrassen ter wereld. En dat is volkomen logisch, want deze knisperige frisse witte wijn is precies wat je wil op een warme zomerdag. Maar eigenlijk is een fris glas sauvignon altijd goed. Ook zo’n liefhebber van deze witte wijn? Wij vertellen je alles over de smaak, oorsprong en waar hij echt lekker bij is!

Sauvignon blanc smaken

Sauvignon blanc in het kort

Een knisperend frisse druif met typische geur van gras en kruisbessen. Met een medium tot hoge zuurgraad en weinig suikers is dit een ultieme verfrissende witte wijn.

Smaakt naar

  • Fruit: citrus, groene appel, passievrucht, perzik, kruisbes
  • Kruiden: gras, dragon, limoengras
  • Aards: kalk, mineralen

Serveertemperatuur

8 graden (= 3,5 uur in de koelkast)

Komt vooral uit:

  • Frankrijk
  • Nieuw Zeeland
  • Zuid Afrika
  • Chili

Vaak gemengd met semillon

Gecombineerd met semillon in witte Bordeaux wijnen, maakt sauvignon blanc deel uit van ’s werelds mooiste droge witte wijnen. Ook in sauternes, speelt het kleine beetje sauvignon blanc een belangrijke rol naast semillon. .


Oorsprong: wilde druif uit de Bordeaux

Sauvignon blanc, waar cabernet sauvignon van afstamt, komt oorspronkelijk uit de Franse Bordeaux streek. Daar kreeg hij de naam sauvignon blanc, van het Franse woord sauvage, wat ‘wild’ betekent. Waarom? De druif groeit als onkruid door de regio. Toch zagen wijnboeren in de Bordeaux wel het nut in van de druif in combinatie met andere druiven. Want een beetje sauvignon blanc in een sauternes maakt toch het verschil.

Sancerre en Nieuw Zeelandse sauvignon

Terwijl je eigenlijk geen sauvignon op zichzelf vindt in de Bordeaux,  zagen wijnbouwers in de Loire daar meer potentie in. En zo werd een van de beroemdste wijnen geboren: de sancerre, naar de regio in het Franse Loire gebied.

Vanuit Frankrijk waaide de populariteit over naar de rest van de wereld, met name sauvignon blanc verbouwd in Nieuw Zeeland. Doorslaggevend was de voordelige prijs, waardoor sauvignon blanc in een klap internationaal allure kreeg. Van Australië tot Zuid Afrika, overal vind je wel een goede sauvignon blanc.
Maar ook in de koele sub-alpine gebieden in Europa, zoals Alto Adige en Friuli in Noord-Italie zijn erg gunstige omstandigheden om Sauvignon Blanc van hoge kwaliteit te produceren.

Glas sauvignon blanc

Hoe ziet de wijn eruit?

De druif met groene schil woekert snel, maar is gedijt goed in allerlei klimaten. Een jonge sauvignon is vrij ‘bleek’ van kleur: lichtgeel met een hint van groen. Meng je hem met semillon, dan wordt de wijn wat intenser geel. Heb je een sancerre in je glas, dan zie je een lichtgele stro-achtige kleur.

Perfecte wijn voor beginnende wijnproevers

Sauvignon Blanc is een erg ‘directe’ wijn. Je proeft duidelijk bepaalde smaken, die ook niet meer veranderen in de afdronk. Dit maakt de Sauvignon Blanc een erg geschikte wijn voor beginnende wijnproevers. Traditionele Sauvignon Blanc wijnen zijn Touraine en Sancerre.

Smaak: droog en fris

Sauvignon Blanc herken je aan zijn superfrisse smaak. Maar er is verschil: Sauvignons Blancs uit de Loire  zijn licht en elegant van smaak, terwijl een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland hetzelfde sappige fruit heeft, maar veel intenser van smaak is. In het algemeen is het een knisperend frisse wijn met een kenmerkende aromatische geur van gras en kruisbessen. 

De Yealands Sauvignon Blanc uit de streek Marlborough is een typisch voorbeeld van een Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc. Zijn geur stuift het glas uit en heeft onmiskenbaar het aroma van passiefruit. Zijn smaak is krachtig.

Is sauvignon blanc altijd een droge wijn?

Over het algemeen wel, maar er zijn wel enkele sauvignons waar suiker aan wordt toegevoegd. Met name in Nieuw Zeeland en Californie zijn er bepaalde streken waar je minder droge sauvignons tegenkomt. 

Wat eet je bij een sauvignon blanc?

Door de kruidige smaak, is een glas sauvignon blanc heerlijk met veel groente, bijvoorbeeld vegetarische gerechten. Door de hoge zuurgraad past deze wijn goed bij zilte gerechten (mosselen) en bij gerechten met een hoge zuurgraad zoals geitenkaas en tomaat.  Door de krachtige smaak van de Nieuw-Zeelandse variant, kan deze wijn niet alleen borrelhapjes met olijven aan, maar ook heel sterk gekruide gerechten. 


Zin in een glas sauvignon?

(30 stemmen)
op=op
10.99
(10 stemmen)
11.99

1 Review

(28 stemmen)
22.99