Sauvignon Blanc: de druif en de wijn

Sauvignon Blanc, wat ‘wilde witte’ betekent, is een van de meest verbouwde druivenrassen ter wereld. Hierdoor zijn er veel verschillende soorten stijlen en smaken van deze druif, maar de fundamenten zijn gelijk.

Bestel nu Sauvignon Blanc

Oorsprong

Oorspronkelijk komt de Sauvignon Blanc druif uit Franse wijnstreken als de Loire Vallei en de Bordeaux. In de late 20e eeuw begon ook Malborough, Nieuw Zeeland, een grote rol te spelen als een van de grootste Sauvignon Blanc regio’s van de wereld. Ook in de koele sub-alpine gebieden in Europa, zoals Alto Adige en Friuli in Noord-Italie zijn erg gunstige omstandigheden om Sauvignon Blanc van hoge kwaliteit te produceren.

Smaak

Sauvignon Blanc herken je aan zijn superfrisse smaak. Maar er is verschil: Sauvignons Blancs uit de Loire  zijn licht en elegant van smaak, terwijl een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland hetzelfde sappige fruit heeft, maar veel intenser van smaak is. In het algemeen is het een knisperend frisse wijn met een kenmerkende aromatische geur van gras en kruisbessen. De Yealands Sauvignon Blanc uit de streek Marlborough is een typisch voorbeeld van een Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc. Zijn geur stuift het glas uit en heeft onmiskenbaar het aroma van passiefruit. Zijn smaak is krachtig.

Match

Door de kruidige smaak, is de Sauvignon Blanc heerlijk te combineren met veel groente, bijvoorbeeld vegetarische gerechten. Door de hoge zuurgraad past deze wijn goed bij zilte gerechten (mosselen) en bij gerechten met een hoge zuurgraad zoals geitenkaas en tomaat.  Door de krachtige smaak van de Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc, kan deze wijn niet alleen borrelhapjes met olijven aan, maar ook heel sterk gekruide gerechten. 

Typisch sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc is een erg ‘directe’ wijn. Je proeft duidelijk bepaalde smaken, die ook niet meer veranderen in de afdronk. Dit maakt de Sauvignon Blanc een erg geschikte wijn voor beginnende wijnproevers. Traditionele Sauvignon Blanc wijnen zijn Touraine en Sancerre.

Voorkeuren

Sauvignon Blanc wordt vaak gemengd met Semillon. Gecombineerd met Semillon in witte Bordeaux wijnen, maakt Sauvignon Blanc deel uit van ’s werelds mooiste droge witte wijnen. Ook in Sauternes, speelt het kleine beetje Sauvignon Blanc een belangrijke rol naast Semillon. 

Zelf proeven?

Wij hebben er vast 3 voor je uitgezocht. Of kies zelf een van de 60 sauvignon blanc wijnen uit ons assortiment!