Alles over de druif en de wijn Tempranillo

Wijn gemaakt van de druif, tempranillo smaakt meestal zacht en fruitig. Doordat veel tempranillo wijnen niet heel uitgesproken zijn, zijn deze wijnen heel geschikt om zo te drinken, zonder eten erbij. Hoeveel weet jij over deze wijn? Lees hier alles over tempranillo!

Tempranillo in het kort

Een zachte rode wijn met een gemiddelde hoeveelheid tannines (afhankelijk van het klimaat waar de druif groeit) en een relatief lage zuurgraad. De zachte soepele smaak geeft weinig zoet of zuur mee. Deze wijn is perfect om te drinken als beginnende rode wijndrinker.

tempranillo

Smaakt naar:

  • Fruit: kers, pruim, gedroogde vijg en tomaat
  • Mineralen: ceder, tabak, leer
  • Vanille, kruidnagel, dille

Komt vooral uit:

Ook wel bekend als:

  • Tinto del Toro
  • Tinta Fina
  • Tinto del Pais (Spanje)
  • Tinta Roriz & Aragonez (Portugal)
  • Rioja

Tip: Ga op wijn rondreis door Spanje in september. Dan is het oogsttijd en kan je volop genieten van tempranillo en andere Spaanse wijnen!

De druif en de wijn

De Tempranillo is een glanzende donkere druif met een vrij dikke schil. Tempranillo heeft zijn naam te danken aan de vroege rijpingsfase: het betekent namelijk zoiets als 'kleine vroege' in het Spaans. Door de traditionele Spaanse traditie om wijn in eikenhout te rijpen, heeft de wijn vaak een lichte kleur met een oranjerood randje.

Smaak: zacht en fruitig

Tempranillo is relatief neutraal van karakter. De druif heeft weinig zuur en is vrij zacht en fruitig van smaak. Ze hebben medium- tot veel body en bevatten aroma’s van rood fruit (kers) en leer. Je proeft lichte tannines. Voor beginnende tempranillo drinkers proeft de smaak vaak vergelijkbaar met Cabernet Sauvignon, of Sangiovese. Maar deze druiven zorgen veelal voor meer tannines in de wijn.  

Benieuwd wat voor wijnsmaken jij eigenlijk lekker vind in wijn? 

smaakprofielen

Perfect te combineren

Tempranillo is een perfecte wijn voor assemblage (blenden met andere soorten). Vaak voorkomende combinaties in Spanje zijn:

  • Stevigere druivenrassen als de cabernet sauvignon (in Navarra regio)
  • Sappigere en aromatischere druivenrassen als de Garnacha, Mazuelo en Graciano (in de Rioja regio)

Lekker bij...

Het mooie aan tempranillo is dat de slanke, middelzware stijl van deze wijn ook vaak goed te combineren is met lekker eten. Tempranillo sluit goed aan bij de meeste Spaanse en Italiaanse gerechten.

Tempranillo is (onder andere) lekker bij de volgende gerechten:

  • Vlees van de BBQ en andere gerechten met een rokerige smaak
  • Gebraden eend-, gans- en lamsvlees
  • Pittige gerechten
  • Gegrilde groenten
  • Gerechten met een basis van tomaat: denk aan pizza en lasagna
  • Gerechten met een basis van mais: denk aan Mexicaans eten: Burito’s, nachos, taco’s
  • Wat sterker smakende vissoorten (geen lichte, die passen beter bij witte wijnen)

Onze recepten die goed passen bij tempranillo:

Probeer deze combinaties te vermijden:

  • zuur smakende gerechten
  • kaas, tenzij je gaat voor een rokerige of harde kaas

Meer lezen?

Er zijn tal van druiven en wijnen met ieder hun eigen smaak uit verschillende wijnlanden. Lees meer over de populairste druiven om wijn van te maken. Benieuwd naar de meest aangeplante druivenrassen en wijnen ter wereld? Dit zijn de grootste witte druiven en rode druiven

Ook leuk om te lezen: