Skip to main content
Je bent hier:

Wat is de beste lente-wijn?

Vind jouw route naar de lekkerste wijn! Om je te helpen bij het vinden van de perfecte witte wijn, hebben wij al onze wijnen in smaakcategorieën ingedeeld. Lees meer over onze witte wijnen.

Bekijk witte wijn

Welke type wijn ik lekker vind, heft vooral met het moment te maken. Op een heel zonnige dag heb ik bijvoorbeeld veel zin in een wijn uit het smaaktype fris wit. Als ik een heerlijk romig sausje bij mijn kip of vis heb gemaakt, vraagt dit om een volle witte wijn.

Fris wit

De verschillen in smaaktypen zijn vooral te herleiden naar het type fruitigheid in de wijn. In onze frisse witte wijnen ruik en proef je vooral fruit als sappige groene appel, friszure vlierbessen of friszoet passiefruit. Dit type wijn is verfrissend en opwekkend. Deze frisheid heeft veel te maken met de druivensoort waarvan de wijn is gemaakt. Een voorbeeld van zo’n druif die frisse, witte wijnen geeft, is de sauvignon blanc. Sauvignons Blancs uit de Loire  zijn licht en elegant van smaak, terwijl een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland hetzelfde sappige fruit heeft, maar veel intenser van smaak is. De Yealands Sauvignon Blanc uit de streek Marlborough is een typisch voorbeeld van zo’n Nieuw-Zeelandse wijn. Zijn geur stuift het glas uit en heeft onmiskenbaar het aroma van passiefruit. Zijn smaak is krachtig. Hierdoor kan deze wijn zelfs borrelhapjes met olijven aan, maar ook heel sterk gekruide gerechten.

Fruitig wit

Onze wijnen in de middelste smaakcategorie worden simpelweg ‘fruitig’ genoemd. In deze wijnen herken je tonen van peer en gele appel. De smaak is minder ‘strak’ dan die van frisse wijnen; fruitige witte wijnen zijn ook nog droog, maar ze zijn milder van smaak. Ook deze wijnen zijn heerlijk puur van smaak, omdat ze niet op hout zijn gelagerd. Je proeft dus vooral de fruitige smaken die van het vergiste druivensap afkomstig zijn en bijvoorbeeld geen vanillesmaken, afkomstig van rijping op hout. In ons proefpakket zit deze keer de biologische Grillo van Inycon. Deze fruitige Siciliaanse wijn is vrij soepel, niet uitgesproken in zuren of juist in romigheid, maar met een perfecte balans daartussen. Superlekker bij verse visschotels of gebakken vis.

Vol wit

Ik kan soms ongelofelijk veel zin hebben in een glas met veel smaak en tropisch fruit in overvloed. Het liefst afgemaakt met een likje gesmolten boter en verse vanille. Deze vanilletonen zijn afkomstig van de rijping op hout. Zo’n wijn wordt nog voller van smaak bij krabsalade of garnalensalade. Of bij een pastasaus afgemaakt met crème fraîche. De Chileense Terra Andina Chardonnay is zo’n wijn. Hij is met recht ingedeeld in ons smaaktype 'vol wit'. Tropisch fruit (ananas, banaan) en rijp zomerfruit (perzik, nectarine) slaan hier de trom.