Brett David Jackson van het Chileense Valdivieso

Of je nou voor wit, rood of mousserend gaat: Chileense Valdivieso wijn is gewoon altijd goed. Dit Chileense wijnhuis is al sinds jaar en dag een familiebedrijf, maar is uiteindelijk groot geworden door de Nieuw Zeelandse wijnmaker Brett David Jackson (1968). Meer weten over de beroemde Valdivieso wijn en zijn maker? Lees het hier!

Jackson en Valdivieso

Na een carrière in Zuid-Afrika en Californië heeft Brett David Jackson het Chileense Valdivieso groot gemaakt. Hij is het prototype van een wijnmaker: Bedachtzaam, het liefst met zijn vak bezig en niet graag op de voorgrond. Zijn focus ligt puur op de wijngaard om zo gezond en rijp mogelijke druiven binnen te halen. Druiven die makkelijk en natuurlijk zonder al te veel ingrepen een goede wijn worden.

Samen met zijn team houdt David de stijl en kwaliteit van zijn wijn oogst na oogst constant, een topprestatie! Het resultaat? Wijnen van Valdivieso zijn vol, soepel en toegankelijk. Elk jaar is goed en dat geeft de zekerheid dat je altijd iets lekkers koopt voor een prettige prijs. Wij zijn fan!

Bubbels van oorsprong

Chili is van oudsher een populair wijnland. Het kent oude wijnhuizen zoals Vina del Rosa die de bekende La Palma wijnen produceert. Valdivieso is ook zo’n gevestigde naam: dit wijnhuis bestaat al meer dan een eeuw.

Brett David Jackson

Toch maakt Valdivieso pas sinds 1980 ‘gewone’ wijn. Valdivieso begon namelijk in 1879 met het produceren van (enkel) mousserende wijnen. Ze waren het eerste wijnhuis in Zuid-Amerika die dit deed. Dankzij het talent en de inzichten van Brett Jackson kwamen er de afgelopen decennia uiteindelijk ook witte en rode wijnen. Hun geschiedenis als producent van bubbels maakt Valdivieso nog steeds erg beroemd in Chili.
>Lees hier meer over Chili als wijnland.

Smaak: Fruit voorop

Doormiddel van een intensief productieproces krijgt wijn zijn unieke smaak. Deze is bij Valdivieso constant en kwalitatief goed. Maar hoe smaakt zo’n Valdivieso wijntje nou precies? De echte fruitige Valdivieso smaak wordt bepaald door deze factoren:

De druiven 
Wijnen van Valdivieso zijn volfruitig, geconcentreerd en in balans. Om dat te bereiken, besteedt Jackson veel aandacht aan het werk in de wijngaard. Ook worden er druiven gekocht van zelfstandige wijnboeren in de buurt. Deze worden zorgvuldig geselecteerd zodat alleen de beste druiven in de wijn komen. 

Kort contact met hout
Om de fruitige stijl te behouden, komen de wijnen tijdens het gisten maar kort in contact met eikenhout, net lang genoeg om de wijn soepel en zacht te krijgen, maar nooit zo lang dat het hout overheerst. Het fruit staat voorop.

Het mediterrane klimaat
Valdivieso heeft eigen wijngaarden in Curicó Valley, 200 km ten zuiden van Santiago de Chile. Deze streek bevat de ideale omstandigheden voor wijnbouw: ’s winters valt er regen, ’s zomers is het er warm en droog. Er is een groot temperatuurverschil tussen dag (35 °C) en nacht (12 °C). Hierdoor rijpen de druiven langzamer, ontwikkelen ze zoveel aroma en kleur, en behouden ze hun zuren.

Wil jij meer weten over hoe je nou precies dat fruitige of de zuren in je wijn proeft? Lees hier dan meer over wijnproeven!

2010: aardbeving tijdens de oogst

Dat Valdivieso echt constant kwaliteit levert, uitte zich in 2010: Chili werd toen tijdens de pluk getroffen door een aardbeving. Valdivieso’s oogst dreigde verloren te gaan en in de kelder liep de gistende wijn uit de gescheurde vaten. Medewerkers hun eigen huizen waren verwoest, maar iedereen zette zich volgens Jackson in om de druiven en de wijn te redden.

Gelukkig kon Valdivieso iets terugdoen door hun tijdelijk onderdak te bieden. Dat is pas liefde voor het vak, toch?

Ook zo’n geweldig wijntje proeven?

Het leuke aan Valdivieso is: het is gewoon altijd goed. Op elk prijsniveau. Dus, mocht je een keer wat meer aan je wijn uit willen geven: de ‘hogere’ wijnen van Valdivieso zijn die extra euro’s echt waard!

Ben je op zoek naar een echte rijke wijn, ga dan voor (witte) Valdivieso Single Vineyard Reserve-wijn of onze (rode) topper: Eclat. Deze wijnen zijn niet bij alle winkels op voorraad, maar kunnen wel in de shop worden besteld. Heb je een wat beperkter budget of ben je gewoon nieuwsgierig naar al onze Valdivieso wijnen?