Skip to main content

Sommelier in spé


Kijken naar wijn: Hoe en waarom?

Kijken naar wijn: Hoe en waarom?

Je hebt rode wijn, witte wijn en rosé. Dat ziet iedereen. Maar wist je dat je ook kunt zien hoeveel alcohol in je wijn zit en of je een oude of jonge wijn proeft? Kijken is een belangrijke stap bij het wijnproeven, want je weet direct of er iets niet goed is met je wijn. En dat scheelt weer een nare slok. Wij leggen je uit hoe je als kenner met 1 blik (of meer) je wijn keurt!

Leer wijnproeven in 5 stappen

Zo kijk je naar wijn als je proeft

Een glas gevuld met rode wijn

Wijn proeven begint met kijken. 1 blik op je glas en je weet wat voor kleur het is. 

Kijk je op 3 verschillende manieren naar je wijn, dan weet je direct hoe intens je wijn is, wat voor druif het is en of je wijn helder genoeg is. Kijk:

  1. Recht in je glas (van de bovenkant) voor de kleurintensiteit. Dit vertelt je meer over leeftijd en het druivenras. 
  2. Schuin tegen een neutrale achtergrond: om te zien hoe helder de wijn is. En of er iets mis is met je wijn.
  3. Nadat je je wijn gewalst hebt. De viscositeit (kleverigheid van de wijn) vertelt je namelijk hoeveel alcohol je wijn bevat. 

Wat is viscositeit precies?

Als je wijn walst zie je dat de ene wijn stroperiger dan de andere terugstroomt in het glas. Denk aan limonadesiroop. Dat stroperige noemen wijnkenners viscositeit of tranen van wijn.

Waarom is dit interessant? Aan de mate van de stroperigheid weet je hoeveel alcohol er in je wijn zit. Want hoe dikker de tranen, hoe meer alcohol. Handig om in te schatten of je die wijn gaat doorslikken of uitspugen bij het proeven. En hoe meer alcohol, hoe zoeter de wijn. 

MIJN WIJN IS TROEBEL. IS DAT SLECHT?

Een troebele wijn kan betekenen dat er een fout zit in het productieproces. Maar troebel hoef je niet direct af te schrijven. Soms is het gewoon wat rondzwevend bezinksel. Dit zijn wijndeeltjes die door rijping zijn ontstaan. Hoe ouder de wijn, hoe meer kans op bezinksel.

Een glas vol bezinksel is trouwens niet aan te raden (erg bitter), maar een klein beetje beïnvloedt de smaak van je wijn niet.

Hoe zie ik of mijn wijn nog goed is?

Hoe zie ik of mijn wijn nog goed is?

Wijn die langer openstaat of zijn beste tijd heeft gehad krijgt een bruine tint. Zowel witte als rode wijn. Je hoeft de wijn niet direct weg te gooien, maar een wijn die te lang open staat verliest veel smaak.

NA KIJKEN KOMT RUIKEN

Je hebt je glas bekeken en niks raars gezien? Mooi, dan stop je je neus diep in het glas en ruik je kort en krachtig. En wat je allemaal kunt ruiken, dat lees je in het volgende artikel over de geuren van wijn.

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.