Wijn rondreis: Spanje in oogsttijd

Het is weer september. Voor de Spanjaarden betekent dit oogsttijd! Voor ons betekent dit een mooi excuus om naar het zonnige zuiden te trekken en daar de lekkerste wijnen te proeven. Lijkt zo’n wijn rondreis door Spanje je wel wat? Wij hebben de ideale route al voor je uitgestippeld.

Een leidend wijnland

Spanje is veel meer dan fantastische steden (denk aan Barcelona, Sevilla of Madrid), heerlijke stranden en tafels vol met tapas. Spanje is namelijk het land met de meeste wijngaarden ter wereld. Deze wijngaarden staan met name in Spanje’s meest beroemde wijnregio’s: Rioja, Rueda en Ribera del Duero. Hier worden al eeuwenlang beroemde druivenrassen als tempranillo, grenache en en macabeo verbouwd.

De Spanjaarden staan zeker niet stil met hun wijnbouw: Vandaag de dag wordt in Spanje zo’n 37 miljoen hectoliter per jaar (!) geproduceerd.

Route: Spaanse wijn rondreis

Heb je je inmiddels goed ingelezen hoe je wijn nou precies moet proeven en ben je eruit wat jouw smaakprofiel (smaakvoorkeur) is? Dan ben je klaar om te gaan! Vlieg of rijd naar Barcelona, en dan kan je wijn rondreis door Spanje beginnen.

afbeelding 2

2. Navarra

Hoewel Navarra je vast niet veel zegt, is de hoofdstad van deze regio een stuk bekender: Pamplona. Deze stad staat bekend om het (omstreden) stierenrennen, maar heeft een stuk meer te bieden! Lekker eten in de vorm van pinchos - tapas - en goede wijnen: dat is ook Navarra. De wijnmakers zijn hier gedurfd: zo is er een speciaal wijn laboratorium en wordt er veel geëxperimenteerd met het maken van wijn.Je vindt hier tempranillo en garnacha maar ook andere buitenlandse druivenrassen als merlot of chardonnay.

Proef eens: El Parador Reserva
Meer lezen: Alles over Navarra

spanje rondreis

4. Ribera del Duero

Slechts op 120 kilometer ten noorden van het drukke Madrid ligt Ribera Del Duero. De wijngaarden uit deze regio lopen langs de gelijknamige rivier. Door de koude winters en hete zomers, en de grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht smaken de druiven hier goed: veel aroma’s en lekker fris. Het beroemde wijnhuis Vega Sicilia plant hier cabernet sauvignon en merlot aan, maar verder vind je hier tempranillo.


Bezoek: Viña Mayor
Proef eens: de Viña Mayor Barrel Aged Tempranillo
Bekijk: Alle Ribera del Duero wijnen

oogsttijd 6

6. Rías Baixas

Heb je nog tijd over en zin in een extra stukje rijden? Ga dan ook naar Rías Baixas. In dit weinig toeristische gebied in het uiterste noordwesten van Spanje vind je veel moois: hoge kliffen en bergen, groene valleien, mooie baaitjes en vissersdorpen. De beroemdste druif die hier wordt aangeplant is de Albariño. Dit is een druif die goed gedijt bij bij milde temperaturen, zon, mist en regen. Dit laatste kom je hier -helaas- vaak wel tegen dus neem een poncho mee!


Bezoek: Martin Codax in Vilariño of Paco & Lola in Meaño
Proef eens: de Alba Martin AlbariñoMeer Rías Baixas

Klaar voor je vakantie?

Pak je korte broek maar in en gaan! Heb je tijd voor een wat langere vakantie? Portugal is ook een fantastisch wijnland waar je zo na je bezoek aan Rías Baixas kan doorrijden. Geen tijd of geld meer over voor vakantie maar wel in de Spaanse sferen komen? In onze online shop vind je bijna 80 Spaanse wijnen! Nog niet uitgelezen? Waan je in Spaanse sferen en ontdek al onze (wijn)artikelen over Spanje.  ¡Salud!

De populairste wijnen uit Spanje
Ook leuk om te lezen: