Skip to main content
0
€ 0.00

Alles over de Portugese wijnstreek:


Dão

dao wijnstreek
dao wijnstreek

De Dão-streek ligt in Centraal-Portugal, ten zuiden van het Douro-gebied. Het is een van de oudste wijnregio’s van het land, die enkele van de beste rode wijnen produceert. Sinds 1990 heeft de regio de status van DOC.

dao wijnstreek

De wijngaarden van de Dão staan voornamelijk op een glooiend plateau aangeplant, dat aan 3 zijden omgeven is door bergen. De bergen houden de invloeden van de Atlantische Oceaan tegen. Daardoor zijn de zomers in de Dão lang en droog en valt er veel regen in de winter. Deze omstandigheden zijn ideaal voor de (overwegend blauwe) druivenrassen die in de regio verbouwd worden.

Bron: Portugese Ambassade, Economische Afdeling

De touriga nacional, tinta roriz en jaen zijn enkele veelgebruikte blauwe druiven. De stevige rode Dão-wijnen moeten voor minstens 20% uit touriga nacional bestaan en ten minste 12,5% alcohol bevatten. De beste rode wijnen krijgen het etiket Dão nobre, dat edele Dão betekent. Garrafeiras zijn wijnen die minimaal 2 jaar op eikenhout hebben gerijpt en een alcoholpercentage hebben van circa 13%. Veel rode Dão-wijnen zijn behoorlijk zwaar en bevatten veel tannine, hoewel er de laatste jaren iets meer lichte, fruitige rode wijnen worden gemaakt. De beste witte wijnen uit de Dão worden gemaakt van de encruzado-druif. Deze wijnen zijn heerlijk fris en aromatisch.