Skip to main content

Alles over de Italiaanse wijnstreek


Latium

Latium

In het midden van Italië, grenzend aan de Tyrrheense Zee, ligt Latium (Lazio in het Italiaans). Het hart van deze streek wordt gevormd door Rome, de hoofdstad van zowel deze regio als Italië zelf. 85 % van de wijnen uit deze streek zijn wit. Lees hier alles over wijnen uit Latium.

Oorpsrong: De Latijnen

De regio Latium is vernoemd naar de Latijnen, het volk dat ruim 3.000 jaar geleden in dit vruchtbare gebied leefde. Ze hielden vee en verbouwden voornamelijk graan, olijven en druiven. 

Hun taal, het Latijn, vormt de basis van alle Romaanse talen, waaronder Italiaans en Frans. De stad Rome is vernoemd naar de Romeinen, een volk dat verwant was aan de Latijnen en ook Latijn sprak. Door de eeuwen heen hebben de Romeinen zich tot het belangrijkste volk in het gebied ontwikkeld.

Een wereldwijde reputatie

De streek Latium geniet een wereldwijde reputatie op het gebied van geschiedenis, kunst, cultuur, politiek en religie. Om de goede wijnen staat de regio helaas (nog) niet bekend. Tot de jaren ’70 en ’80 werden er veel middelmatige mildzoete wijnen gemaakt. De voorkeur is sindsdien van zoet naar droog verschoven. Pas de laatste jaren is de kwaliteit van de wijnen uit Latium echt noemenswaardig verbeterd.

WIJN UIT CERVETERI EN EST! EST!! EST!!!

Rondom het vulkaankratermeer Lago di Bolsena, liggen de wijngaarden van de DOC’s Cerveteri en Est! Est!! Est!!!. DOC staat voor Denominazione di origine controllata, en betekent dat de wijn geproduceerd wordt in een geregistreerd herkomstgebied volgens specifieke regels.

De bovenstaande DOC’s produceren witte wijnen van de druiven trebbiano en malvasia.

Het verhaal achter de wijn: Est! Est!! Est!!!

De wijn Est! Est!! Est!!! di Montefiascone is beroemder om het verhaal van herkomst dan om de smaak. In het jaar 1111 reisde een bisschop, Johannes Fugger, van Duitsland naar Rome. Hij hield van de goede dingen des levens en stuurde daarom een knecht vooruit om bij alle herbergen de wijn te proeven. Als de wijn beviel, schreef de knecht met krijt Est! op de muur. Letterlijk betekent dat 'het is', maar je zou het kunnen vertalen als ‘dit is ‘m!’. De kroeg van Montefiascone schonk zo’n heerlijke witte wijn, dat de knecht met grote letters Est! Est!! Est!!! op de muur schreef. 

De bisschop kwam nooit in Rome aan. Hij bleef in Montefiascone wonen en dronk zichzelf letterlijk dood. Nog steeds wordt er ieder jaar een vat wijn over zijn graf geleegd.

Wijn uit Frascati

In de Albaanse heuvels, rondom de vulkaanmeren van Nemi en Albano, bevinden zich ook enkele interessante DOC’s. Daarvan is Frascati veruit de belangrijkste. De witte Frascati is gemaakt van malvasia- en trebbianodruiven. De wijn varieert in smaak van droog tot zoet en van stil tot mousserend.

MEER LEREN OVER ITALIAANSE WIJNEN?

Wijnstreek Italië is rijk aan mooie wijnstreken. Lees bijvoorbeeld meer over Toscane SardiniëSiciliëVeneto of Marken

Wil je je verdiepen in Italiaanse wijnen? Lees dan meer over de  wijnklassiekers, waaronder barolomontepulciano en brunello di Montalcino. Meer leren over Italiaanse inheemse druiven? Ontdek dan bijvoorbeeld nero d'Avolanebbiolo of sangiovese! Ga je op vakantie naar Italië? Plan dan deze Italiaanse wijnrondreis en ontdek al het moois dat Italiaanse wijn te bieden heeft!

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.