Skip to main content

Alles over de Duitse wijnstreek


Moezel

Moezel

Tussen Trier en Koblenz ligt de Moezel, een uitgestrekt wijngebied langs de rivier de Moezel. De Moezel (Mosel in het Duits) is een subregio van Mosel-Saar-Ruwer. De streek is het grootste riesling-producerende gebied van de wereld. Ontdek alles over deze Duitse wijnstreek!

Bekijk alle wijn uit de Moezel

De Moezel in het kort

  • Gelegen langs de river de Moezel
  • Grootste producent van riesling wijnen ter wereld
  • 5000 hectare met het druivenras riesling beplant
  • Veel frisse, witte wijnen

HET RIESLING-GEBIED

De Moezel is het Duitse wijngebied rondom de gelijknamige rivier de Moezel. Hier wordt al sinds de vierde eeuw wijn gemaakt. Rond het jaar 800 was het Karel de Grote die zorgde voor een strenge wetgeving, druivenselectie en een zoektocht naar de beste locaties om druiven aan te planten. De Moezel groeide uit tot een van de grootste, belangrijkste en meest gewaardeerde wijngebieden van Europa. 

Ruim 5000 hectare grond is beplant met de typisch Duitse riesling-druif. Veel wijngaarden zijn op de steile heuvels langs de rivier de Moezel aangeplant. Het klimaat in de Moezel is vrij mild. De regio produceert veel frisse, witte wijnen, met een laag alcoholgehalte. Een goede Moezel is fruitig en bevat veel suiker, zonder al te zoet van smaak te worden.

Net als in Hollywood

Rijd je langs de steile oevers van de Moezel, dan hoef je alleen maar omhoog te kijken om de wijngaarden te zien. De meest gunstig gelegen wijngaarden liggen in een amfitheater op een bodem van leisteen. De namen van de wijngaarden staan net als in Hollywood in grote houten letters aangegeven tussen de druiven.

Een fles to impress

Als je onder de indruk bent van de riesling uit de Moezel, dan moet je zeker de spätburgunder uit Ahr proeven. Spätburgunder is de Duitse naam voor pinot noir en levert fruitige wijnen op die je het liefste licht gekoeld drinkt. Met Moezel en Ahr heeft Duitsland als wijnland twee troeven in handen die inspelen op de huidige vraag van wijnliefhebbers: elegantie, lichtvoetigheid en speelse wijnen.

Meer lezen over wijn?

Duitsland is naast de Moezel ook rijk aan veel mooie wijnstreken. Lees bijvoorbeeld over Rheinhessen en Rheingau. Meer lezen over andere wijnlanden? Lees hier dan meer over de wijnlanden zoals Oostenrijk en Spanje. Of ontdek alles over de druivenrassen, merlot en chardonnay. Benieuwd welke wijnen jij eigenlijk het lekkerst vindt? Doe de smaakprofielentest en ontdek jouw favoriete (Duitse) wijnen binnen een minuut!