Alles over de Spaanse wijnstreek Navarra

Navarra is een autonome regio in Noord-Spanje die onderdeel uitmaakt van Baskenland. Navarra is een stuk minder bekend dan bijv. wijngebied Rioja. Zonde! Want uit Navarra komen wijnen met een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding. Ontdek alles over deze wijnstreek!

Navarra in het kort

  • Wijngebied in het noorden van Spanje
  • 63% van de wijnen is rood
  • 30% van de wijnen is rosé en 7% wit
  • Belangrijkste druivenrassen: garnacha en tempranillo

Droge rosado wijnen & rode wijnen

Navarra staat van oudsher bekend om haar mooie droge rosado wijnen (Spaans voor rosé) en maakt misschien wel de beste rosé’s van Spanje! Toch worden er tegenwoordig voornamelijk rode wijnen geproduceerd in Navarra. Deze worden meestal gemaakt van de garnacha-druif of ze zijn een blend waarin ook tempranillo is gebruikt. Daarnaast worden er in Navarra wijnen gemaakt van de druivenrassen cabernet sauvignon of syrah. De weinig geproduceerde witte wijnen zijn vaak gemaakt van de vrij neutrale, licht fruitige macabeo-druif.

Welke druiven groeien er in Navarra?

Met 40% is de garnacha de meest verbouwde druif in het gebied. Naast het druivenras garnacha groeit de tempranillo-druif ook op veel plekken. Andere belangrijke blauwe druivenrassen in deze regio zijn: 

Hoewel ze minder populair zijn, groeien er ook witte druiven in Navarra. Populair zijn macabeo en moscatel. De chardonnay-druif neemt ook in populariteit toe.

Vind je een Navarra wijn op de menukaart van een restaurant? Bestellen maar! Deze wijnen stellen je zelden teleur.

Een flinke krimp!

In Navarra wordt al eeuwenlang wijn verbouwd. Al in de middeleeuwen produceerde Navarra veel wijn voor pelgrims die op weg waren naar Santiago de Compostela. Aan het einde van de 19e eeuw, toen de Franse wijngaarden waren vernield door de druifluis, exporteerde Navarra veel wijnen naar Frankrijk.

Zelf werd het gebied pas in 1892 door de druifluis getroffen. Gelukkig is de regio daar inmiddels  weer bovenop gekomen! Het resultaat van al deze veranderingen is wel dat het huidige wijnbouwgebied is gekrompen: het beslaat nog maar één derde van het gebied dat in de 19e eeuw is aangeplant.

Meer lezen over wijn?

Spanje is naast Navarra ook rijk aan andere prachtige wijnstreken. Lees hier alles over Ribera del Duero, Priorat, Penedès en Somontano! Meer lezen over andere wijnlanden? Lees hier dan meer over Frankrijk en Chili of ontdek andere bijzondere wijnlanden.

Benieuwd welke wijnen jij eigenlijk het lekkerst vindt? Doe de smaakprofielentest en ontdek binnen 24 seconden welke wijnen het beste bij jou passen.


Ook leuk om te lezen: