Alles over deze Spaanse wijnstreek Navarra

Navarra is een autonome regio in Noord-Spanje, die onderdeel uitmaakt van Baskenland. Navarra grenst aan de bekende wijnregio Rioja. In de middeleeuwen produceerde Navarra veel wijn voor pelgrims die op weg waren naar Santiago de Compostela.

De lekkerste wijnen uit

Navarra

Garnacha

Aan het einde van de 19e eeuw, toen de Franse wijngaarden waren vernield door de druifluis, exporteerde Navarra veel wijnen naar Frankrijk. Navarra zelf werd pas in 1892 getroffen door de druifluisepidemie. Het huidige wijnbouwgebied beslaat een derde van het gebied dat in de 19e eeuw was aangeplant.

Met 40% van de aanplant is de garnacha de meest verbouwde druif in het gebied enwordt gebruikt in zowel rode, witte als rosé wijnen. De streek staat van oudsher bekend om haar mooie droge rosados, hoewel er steeds meer rode wijnen vandaan komen. De weinige witte wijnen die geproduceerd worden, zijn vaak gemaakt van de vrij neutrale, licht fruitige macabeo-druif. 

Navarra

De beste wijnen uit

Navarra

Meer lezen over wijn?

Spanje is naast Navarra ook rijk aan andere prachtige wijnstreken. Lees hier alles over Ribera del Duero, Priorat, Penedès en Somontano! Meer lezen over andere wijnlanden? Lees hier dan meer over Frankrijk en Chili of ontdek andere bijzondere wijnlanden.

Benieuwd welke wijnen jij eigenlijk het lekkerst vindt? Doe de smaakprofielentest en ontdek binnen een minuut welke wijnen het beste bij jou passen.


Ook leuk om te lezen: