Skip to main content

Birthe over:


Picpoul de Pinet

Birthe van Meegeren
Birthe van Meegeren

Birthe van Meegeren, wijn- en drankenspecialiste van Gall & Gall, vertelt over Picpoul de Pinet.

Jarenlang was het mijn favoriete vakantiebestemming, de Hérault in de Languedoc, in het zuiden van Frankrijk. Het is een rustig gebied met een ruig landschap en overal wijngaarden. Een dagtrip naar de kust stond ook steevast op het programma. Al was het alleen al om heerlijk oesters te eten bij een eettentje in de haven van Sète, waar dan altijd een fris glas van de lokale Picpoul de Pinet bij geschonken werd. Picpoul de Pinet is een wijn die wordt gemaakt van de picpoul blanc druif. Deze wordt verbouwd in het midden van de driehoek Agde, Pezenas en Sète, rondom de gemeente Pinet.Dit is de grootste wittewijn-regio van de Languedoc en tevens de oudste. Het gebied wordt ook wel de ‘wijngaard van de zee’ genoemd. Niet dat de wijngaarden direct aan de Middellandse Zee liggen, maar ze liggen wel langs l’Etang de Thau, het grootste meer van Frankrijk. In dit meer worden ook oesters gekweekt. Onder water zie je overal kleine verzorgde oestertuintjes. Geen wonder dat de oesters hier zo goed smaken; verser krijg je ze niet.

Het meer, met een oppervlakte van 75 vierkante kilometer, ligt direct achter de Middellandse Zeekust. In dit wijngebied zorgen zee en meer samen voor extra verkoeling overdag en een flinke daling van de temperatuur ’s nachts. Daar voelt de picpouldruif zich uitstekend bij. Door deze verkoeling kan hij langzaam rijpen en weet hij zijn verfrissende zuren te behouden. Het resultaat is een wijn met een verfijnde smaak waarin je duidelijk een citroentje herkent. Juist deze verfijnde smaak zorgt ervoor dat de wijn zo goed past bij schelp- en schaaldieren zoals oesters, mosselen of garnalen. Maar ik ontdekte dat hij ook een verrassend goede keuze is bij onze eigen Hollandse asperges. Dat de zee zo’n belangrijke rol speelt bij de productie van Picpoul-wijnen kun je zien aan de fles, een zogenoemde ‘Bouteille Neptune’ (fles van Neptunus, de god van de zee).

Op de flessenhals dansen de golven. Als je daarvan geen zin in zon en zomer krijgt! Extra leuk, deze wijn heeft een 7,5 gekregen in De Grote Hamersma.

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.