Skip to main content

Alles over de Italiaanse wijnstreek


Piemonte

Piemonte
Piemonte

De noordelijke en bergachtige regio grenst aan de Zwitsere Alpen in het noorden en de Franse Alpen in het westen. De naam Piemonte betekent letterlijk 'aan de voet van de bergen' in het Italiaans. Wat zorg voor bijzondere wijnen. Lees alles de beroemde wijnen uit wijnstreek Piemonte!

KOUDE WINTERS, WARME ZOMERS

In de hogergelegen gebieden is vaak behoorlijk koud, maar verder het binnenland in heerst een continentaal klimaat, met warme zomers en frisse winters. Tussen oktober en april is het vaak erg mistig in Piemonte.

Nebbiolo: dé druif

De meeste aangeplante inheemse blauwe druif in het gebied heet dan ook niet voor niets nebbiolo. Nebbiolo is afgeleid van ‘nebbia’, het Italiaanse woord voor nevel of mist.

Barolo

Van de nebbiolo-druif worden enkele bijzondere DOCG-wijnen gemaakt. DOC staat voor Denominazione di origine controllata, en betekent dat de wijn geproduceerd wordt in een geregistreerd herkomstgebied volgens specifieke regels.

De meest krachtige wijn uit deze regio is de DOC Barolo, die wordt geproduceerd ten zuiden van het plaatsje Alba. Deze wijn wordt wel eens de ‘wijn van koningen en de koning van de wijnen’ genoemd. Barolo is een rijk en zwaar van smaak, maar licht van kleur, met uitgesproken tannines? en een hoge zuurgraad.

Gavi

In het zuidoosten van Piemonte, ligt de kleine DOCG Gavi. De Gavi is een fruitige, aromatische witte wijn van de typisch Piemontese cortese-druiven. Soms zijn er mineralige tonen en elementen van citrusvruchten in herkenbaar.

Gavi La Battistina 2021 75CL


MEER WETEN OVER WIJN?

Wijnland Italiëis naast Toscane rijk aan nog veel meer mooie wijnstreken. Lees bijvoorbeeld meer over PugliaSardiniëSicilië of Veneto!

Wil je je verdiepen in Italiaanse wijnen? Lees dan meer over de klassiekers, waaronder barolomontepulciano en Brunello di Montalcino. Meer leren over Italiaanse inheemse druiven? Ontdek dan bijvoorbeeld nero d'avolanebbioloSangioveseof Trebbiano! Ga je op vakantie naar Italië? Plan dan deze Toscaanse wijnreis en ontdek al het moois dat Italiaanse wijn te bieden heeft!

 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.