Alles over deze Spaanse wijnstreek Priorat

Uit de ruige en afgelegen rotsachtige heuvels van Priorat komen de meest toonaangevende wijnen van Spanje. Deze kleine wijnregio ligt in het binnenland van Catalonië, niet ver van Tarragona. Priorat is één van de 2 DOC-gebieden die Spanje telt. Naast Priorat bezit ook Rioja de DOC-status.

De arme vulkanische bodem van dit zonnige en droge gebied, ook wel llicorella genoemd, zorgt voor uiterst aromatische druiven met een complexe en mineralige smaak. De wijngaarden zijn aangelegd op steile terrassen op een hoogte van 100 tot 700 meter. De opbrengst van de wijngaarden is erg laag en de druiven kunnen door het ruige terrein alleen met de hand geplukt worden. Om deze redenen zijn wijnen uit Priorat vaak erg prijzig.

In Priorat werd de wijn tot aan het begin van de jaren ’90 verbouwd volgens zeer oude tradities, die afstammen van middeleeuwse Karthuizer monniken. De monniken waren de eersten die druiven verbouwden in de regio. Tegenwoordig zijn er steeds meer wijnhuizen die gebruikmaken van de nieuwste technieken. De regio telt een groot aantal bodega’s die zeer goede wijnen produceren, waaronder Alvaro Palacios, Scala Dei en De Müller. Vooral de krachtige en alcoholrijke wijnen van de inheemse garnacha en cariñena zijn van ongekende kwaliteit. Wijnen uit de Priorat bevatten naast inheemse druivenrassen vaak ook enige Franse druiven als cabernet sauvignon, merlot en syrah. Wijnen uit Priorat moeten minimaal 13,5% alcohol bevatten.

Meer lezen?

Spanje is naast Priorat ook rijk aan andere prachtige wijnstreken. Lees hier alles over Ribera del Duero, Navarra, Penedès en Somontano! Meer lezen over andere wijnlanden? Lees hier dan meer over Frankrijk en Italië of ontdek andere bijzondere wijnlanden.

Benieuwd welke wijnen jij eigenlijk het lekkerst vindt? Doe de smaakprofielentest en ontdek binnen een minuut welke wijnen het beste bij jou passen.

Ook leuk om te lezen: