Alles over de Duitse wijnstreek Rheingau

De Rheingau is van oudsher het meest gerenommeerde wijnbouwgebied van Duitsland. De wijnbouw in deze streek is al sinds de 19e eeuw zeer goed georganiseerd. Er zijn veel innovatieve wijnbouwers actief in het gebied. Ontdek de Rheingau!

Rheingau in het kort

  • 3000 hectare wijngaarden
  • 90% gelegen aan de oevers van de Rijn
  • 60% van de wijnen is droog
  • Voornamelijk rieslings en Spätburgunders

De wijnen uit de Rheingau

De totale oppervlakte aan wijngaarden is ongeveer 3000 hectare. Daarvan ligt 90% op de westelijke oevers van de Rijn, tussen Lorch en Wiesbaden. De bodem in de Rheingau is zeer gevarieerd. 

De Rieslings zijn van topklasse, maar ook de Spätburgunders zijn excellent, vooral de exemplaren die van kalkrijke gronden komen. Veel rode wijnen rijpen op vat, waardoor ze wat steviger worden. Ongeveer 60% van de wijn uit dit gebied is droog. Een kwart van de productie is halfdroog. Uit de regio komen ook goede zoete, gebotrytiseerde wijnen.

Meer lezen over wijn? 

Duitsland is naast Rheingau ook rijk aan veel andere mooie streken. Lees bijvoorbeeld over Moezel en Rheinhessen. Meer weten over andere wijnlanden? Lees hier dan meer over andere wijnlanden, zoals Oostenrijk en Spanje. Alles over druivenrassen ontdekken? Lees onze artikelen over merlot, cabernet sauvignon of chardonnay

Benieuwd welke wijnen jij eigenlijk het lekkerst vindt? Doe de smaakprofielentest en ontdek jouw favoriete (Duitse) wijnen binnen een minuut!


Ook leuk om te lezen: