Skip to main content
0
€ 0.00

Alles over de Duitse wijnstreek


Rheingau

Rheingau

Volg de Rijn stroomopwaarts en je komt in Rheingau. Deze wijnstreek ligt ten westen van het Duitse Mainz. Rheingau behoort tot de beste wijngebieden van Duitsland. Vooral riesling staat hier veel aangeplant. De plek staat trouwens ook bekend als de geboorteplaats van ‘edele rotting’. Say what? Alles hierover en over Rheingau lees je hier!

Bekijk alle wijnen uit Rheingau

Rheingau in het kort

  • De wijnstreek is 31 hectare groot  
  • 80% van de oogst uit het gebied is de riesling druif 
  • 12% van de geoogste druiven is spätburgunder 

De druiven uit Rheingau 

De meest voorkomende witte druif in dit gebied is de riesling. Deze druif heeft de bijnaam ‘de koningin van de druiven’ en komt oorspronkelijk uit, jawel, Duitsland. Riesling wordt in verschillende stijlen gemaakt: van strakdroog tot zeer zoet. De wijn kenmerkt zich echter altijd door de fijne zuren. 

De meest aangeplante rode druif is de spätburgunder. Ben je fan van pinot noir Dan ga je deze ook lekker vinden! Het is namelijk dezelfde druif, maar met een andere naam. Wijnen van deze druif hebben eveneens een aangename zuurgraad, veel sappigheid een veel rood fruit.  

Het klimaat

Wat geeft Rheingau wijnen hun typische smaak? Het klimaat heeft veel invloed.  De wijngaarden staan op zuidelijke hellingen langs de rivier aangeplant en krijgen daardoor veel zonuren. Bovendien staan er richting de bergtoppen bossen. Deze remmen de koude luchtstroom af en maken het klimaat zachter. Perfecte omstandigheden voor wijngaarden.
 

De legende van Spätlese

Spätlese staat bekend als een wijn van bijzondere kwaliteit. De wijn is uitgevonden bij Schloss Johannisberg. Prins-bisschop van Fulda (de provincie) was eigenaar van het kasteel en gaf lokale monniken de leiding over de wijnproductie, maar zij mochten zonder zijn toestemming niet beginnen aan de oogst. Dit klinkt simpel, maar telefoons bestonden in die tijd nog niet! De boodschapper van Fulda liep weken vertraging op en de druiven begonnen te rotten. Uiteindelijk bereikte de boodschapper zijn bestemming en de oogst kon beginnen! Beter laat dan nooit, want tot verbazing van de monniken was het resultaat een bijzonder lekkere smaak.

Sindsdien laat men expres een deel van de druiven extra lang rijpen. Deze ‘edele rot’ tast de druiven aan, maar juist dat zorgt voor de zoete wijn met frisse zuren. De wijn die op deze wijze wordt gemaakt staat bekend als spätlese. Ben je nieuwsgierig geworden? Probeer eens de spätlese van Schloss Johannisberg! 


Meer lezen over wijn?

Wijnland Duitsland heeft nog meer mooie wijnstreken. Op steenworp afstand van Rheingau ligt Rheinhessenen misschien ben je al bekend met de Moezel? Ben je nieuwsgierig naar andere wijnlanden? Spanje en Italië zijn beroemd om de wijnen! Minder bekend zijn landen zoals de Oostenrijk of Chinese wijn.